У зв’язку із внесеними змінами з 01.01.2016р. щодо ставок оподаткування по єдиному внеску та податку на доходи фізичних осіб постає питання щодо правильного застосування ставок в перехідні періоди нарахування відпускних та лікарняних.

Головне управління ДФС у Вінницькій області інформує, що оподаткування ЄСВ і ПДФО перехідних виплат має свої особливості, адже в Законі про ЄСВ прописаний один механізм нарахування і сплати ЄСВ з перехідних виплат, а в Податковому кодексу України – інший.

Законодавством про єдиний соціальний внесок визначено, що обчислення ЄСВ за минулі періоди здійснюється виходячи з розміру єдиного внеску, що діяв на день нарахування (обчислення, визначення) заробітної плати (доходу), на яку відповідно до законодавчих норм нараховується єдиний  внесок.

Тому, якщо працівникові в січні 2016 р. нараховуються лікарняні за період тимчасової непрацездатності, яка припадає на грудень 2015 р., то на такі лікарняні ЄСВ нараховується за ставкою, встановленою в 2016 р. (22 %). Окрім того утримання ЄСВ не здійснюються.

Щодо оподаткування відпускних нарахованих в грудні за період відпустки, яка припадає на січень 2016 р., та з усієї суми яких сплачено ЄСВ в порядку і за ставками, які діяли в 2015 році,  перерахунок ЄСВ не здійснюється, тобто перехідні відпускні перерахунку не підлягають.

Що стосується оподаткування відповідних виплат податком на доходи фізичних осіб, то їх механізм прописаний в Податковому кодексі України. Зокрема, у разі  якщо платник отримує доходи у вигляді заробітної плати за період її збереження згідно із законодавством, у тому числі за час відпустки або перебування на лікарняному, то з метою визначення граничної суми доходу, що дає право на отримання податкової соціальної пільги, та в інших випадках їх оподаткування, такі доходи (їх частина) відносяться до відповідних податкових періодів їх нарахування.

Враховуючи викладене, суми лікарняних, нарахованих і виплачених у січні 2016 року за місяці 2015 року, включаються при перерахунку до загального оподатковуваного доходу відповідних податкових періодів (місяців) 2015 року та оподатковуються за ставками ПДФО, які діяли до 01.01.2016р., тобто 15% (20%), а суми відпускних, нарахованих та виплачених у грудні місяці 2015 року за січень 2016 року, відносяться податковим агентом до загального оподатковуваного доходу січня місяця та оподатковуються за ставкою 18 %.

Відповідні роз’яснення прописані в листі ДФС України від 22.01.2016р. №2074/7/99-99-17-03-01-17 та в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (категорія 103.02).



Переглядів: 2782
Поширень: 0