За статистичними даними координаційно-моніторингового управління ГУ ДФС у Вінницькій області, надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за січень 2016 року склали 249,9 млн грн  Виконання індикативних показників ДФС України забезпечено на 108,2%. Перевиконання становить 18,9 млн грн.

Утім сума ЄСВ, перерахована до бюджету за перший місяць поточного року, значно менша проти аналогічного періоду 2015 року. У фіскальній службі області пояснюють це, насамперед, тим, що з 1 січня 2016 року набрав чинності Закон України „Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році” від 24 грудня 2015 року № 909-VIII, який вніс кардинальні зміни в адміністрування ЄСВ, суттєво зменшивши навантаження на фонд зарплат.

Так, для роботодавців знижено середню ставку нарахованого до сплати єдиного соціального внеску із 41 % (в середньому) до 22% (для всіх). Окрім того, скасовано відрахування ЄСВ для робітників, яке складало 3,6 %.

Отож, зекономлені внаслідок такої реформи кошти роботодавці можуть спрямувати на підвищення зарплат найманим працівникам, а у бюджет, у якості часткової компенсації за втрачене ЄСВ, надійде податок на доходи фізичних осіб.



Переглядів: 2105
Поширень: 0