Після ухвалення пенсійної реформи Уряд запропонує парламенту розглянути законопроект про підвищення військових пенсій

30 серпня Кабінет Міністрів України змінив порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовцям. Рішення уряду  відновлює соціальну справедливість по відношенню до військових і посилює їх соціальний захист. Порядок нарахування грошового забезпечення військовослужбовців не змінювався з часів Радянського союзу.  Він не тільки застарів, а й був вкрай несправедливим. В основу грошового утримання входили оклади за військовим званням та посадою. Виплати військовим складалася з мізерних окладів, які становили лише  10-15% всієї суми забезпечення, і 17 видів надбавок.

По-перше, такі надбавки були неефективними. По-друге, військові пенсії нараховувалися саме з урахуванням окладу. Тому така система призводила до того, що військовослужбовці отримували вкрай низькі пенсії.

Уряд повністю змінив цю систему. Розміри посадових окладів військовослужбовців будуть підвищені з урахуванням чинної мінімальної заробітної плати (з 1 січня 2017 року МЗП зросла вдвічі і становить 3200 грн) і запроваджених спеціальних тарифних коефіцієнтів.  

Нова система нарахування зарплат військовослужбовцям підвищить їхні посадові оклади, а відтак і їхні пенсії у майбутньому. Перегляд грошового забезпечення – це лише перший крок, який запанував уряд щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців. Наступним кроком має стати підвищення військових пенсій. Відповідний законопроект прем’єр-міністр Володимир Гройсман має намір подати до парламенту після ухвалення пенсійної реформи.

Володимир Гройсман, прем’єр-міністр України:

Військовослужбовці заслуговують на повагу та зростаюче фінансове забезпечення. Зараз відбувається формування проекту бюджету на 2018 рік. Ми працюємо з Президентом, РНБО, з точки зору формування необхідних ресурсів для підтримки обороноздатності. Одразу після ухвалення загальної пенсійної реформи, наступний крок – нове законодавство по забезпеченню пенсій військовослужбовцям. Це також наш пріоритет. Нам потрібно рухатися від рішення до рішення. Немає жодних підстав думати, що проблеми, які накопичилися десятиріччями, ми не вирішимо. Впевнений, ми все вирішимо. Ситуація зміниться, і люди це відчують.



Переглядів: 3655
Поширень: 0