Показники економічного розвитку обласного центру за підсумками 1 кварталу поточного року мають позитивну тенденцію. Зокрема, за три місяці 2011 року зросли обсяги реалізації продукції, збільшився рівень середньої заробітної плати, провідні підприємства Вінниці стабільно нарощують обсяги виробництва та збільшуються обсяги іноземних інвестицій в економіку міста.

У порівнянні із даними за перший квартал 2010 року, цьогоріч рівень середньої заробітної плати збільшився майже на 16% і в середньому заробітна плата вінничан склала 2043 гривні.

Рівень безробіття у Вінниці залишився на рівні показника аналогічного періоду минулого року і складає 1,5% від кількості населення працездатного віку. На обліку державної служби зайнятості станом на 1 квітня перебувало близько 4 тисяч незайнятих громадян, які шукали роботу.

У секторі малого та середнього бізнесу обласного центру на даний час діє понад чотири тисячі малих підприємств та понад 37 тисяч фізичних осіб-підприємців.

Як повідомила директор департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради Галина Якубович, основним чинником, який вплинув на показники рівня середньої заробітної плати і обсягів реалізації продукції, які могли бути значно кращими, стало прийняття нового Податкового кодексу. «Підприємці ще не визначилися, на якій формі оподаткування їм працювати - чи-то на загальній, чи на спрощеній, - говорить Галина Якубович. - Деякі підприємців почали процес переоформлення із фізичної особи на юридичну, деякі - скасування реєстрації».

Тим не менш, стабільно нарощують обсяги виробництва і реалізації продукції провідні підприємства міста. Зокрема, ПАТ «Вінницький олійножировий комбінат», ТОВ «Барлінек Інвест», «Сперко Україна», ЗАТ «Вінницяпобутхім», ПрАТ «Вінницька харчосмакова фабрика» та ряд інших. Зовнішньоторговельні операції здійснювались з партнерами із 70 країн світу. Позитивне сальдо зовнішньої торгівлі у січні-лютому поточного року становило 45 мільйонів доларів. Обсяги експорту у зазначеному періоді становили понад 75 млн. дол. і зросли у порівнянні з відповідним періодом минулого року на понад 90%. Обсяги імпорту склали 30 млн. дол.

Збільшилась і кількість іноземних інвестицій у економіку міста. Якщо у першому кварталі 2010 року у вигляді інвестицій надійшло 2 млн. американських доларів, то цьогоріч за аналогічний період сума інвестицій збільшилась в 2,5 рази.

Покращились і справи у будівельній галузі. В січні-березні підприємствами міста було виконано будівельних робіт на суму понад 117 мільйонів гривень. У першому кварталі поточного року введено в експлуатацію понад 19,2 тис. м2 загальної площі житла (це в 1,6 рази більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року). Продовжується реалізація Програми «Муніципальне житло м. Вінниця». У другому об\'єкті цієї Програми, - 144-квартирному житловому будинку з вбудованими приміщеннями та лазнею на розі вулиці Смірнова-І пров. Український, - на даний час розподілено 66 квартир.


Переглядів: 3827
Поширень: 0