Сьогодні, 30 грудня, у Вінниці, тимчасово виконуючий обов’язки командувача Повітряних Сил ЗС України генерал-лейтенант Василь Нікіфоров перевірив спроможність чергових сил з протиповітряної оборони Повітряних Сил ЗС України виконувати завдання з реагування на форс-мажорні обставини. В ході раптової перевірки бойова обслуга командного центру ПС ЗС України за легендою тренувань здійснювала виявлення та супроводження умовного порушника повітряного кордону з вимушеною його посадкою на визначеному аеродромі.

– Чергові сили командних пунктів та центрів задіяних у тренуванні, засоби протиповітряної оборони та авіації з поставленими завданнями справилися успішно, – констатував генерал-лейтенант Василь Нікіфоров.

По завершенню тренувань тимчасово виконуючий обов’язки командувача Повітряних Сил ЗС України подякував усім за проведену фахову роботу в ході виконання завдань з бойового чергування та в супроводі Діда Мороза та Снігурки привітав усіх з наступаючим Новим Роком. Крім теплих слів вітань військовослужбовцям презентували подарунки та солодощі, а також святковий торт у вигляді літака.

У Новорічну ніч повітряний кордон України охоронятимуть понад 2200 військовослужбовців, які чергуватимуть на командних пунктах і пунктах управління, у складі чергових ланок. До бойового чергування також буде залучено близько 400 одиниць озброєнь і військової техніки частин протиповітряної оборони Повітряних Сил Збройних Сил України.

Керівництво та управління черговими силами з протиповітряної оборони держави здійснюється з командного центру Повітряних Сил ЗС України. Цілодобово тут несе службу чергова зміна військовослужбовців, якою керує оперативний черговий. У Новорічну ніч на бойовому посту мирний спокій українських громадян пильнуватиме чергова зміна на чолі з полковником Олександром Деркачем. Для офіцера це вже 12 Новорічна ніч на бойовому чергуванні.

– У моїй практиці під час чергування у новорічну ніч було 5 випадків, які потребували втручання чергових сил, – говорить полковник Олександр Деркач, – в основному вони були пов’язані з втратою орієнтування повітряним судном. В небо підіймався чергова ланка і надавалася допомога літаку порушнику державного кордону.

За словами генерал-лейтенанта Василя Нікіфорова, бойове чергування в Новорічну ніч буде проходити в звичному режимі. Оперативні служби працюватимуть у тісній взаємодії із своїми колегами із сусідніх держав. Особлива увага приділятиметься питанням протидії проявам повітряного тероризму та контролю за порядком використання повітряного простору нашої держави.

– У Повітряних Силах організована і здійснюється постійна взаємодія пунктів управління чергових сил і суб’єктів боротьби з тероризмом, в тому числі із Антитерористичним центром при Службі безпеки України, Управлінням державної охорони та державними органами, які здійснюють обслуговування повітряного простору України, – зазначив тимчасово виконуючий обов’язки командувача Повітряних Сил ЗС України.

Необхідно додати, що черговими силами з протиповітряної оборони держави здійснюється постійний контроль порядку використання повітряного простору. У середньому за добу ними супроводжується понад 1300 повітряних цілей.

Протягом 2011 року черговими силами з протиповітряної оборони держави виявлено i забезпечено контроль польотів над територією та поблизу державного кордону України близько 500 тисяч повітряних суден.

З початку грудня особовим складом чергових бойових обслуг Повітряних Сил Збройних Сил України виявлено та припинено 27 порушень правил використання повітряного простору. Порушень державного кордону в повітряному просторі зафіксовано не було.

Довідково: Повітряні Сили - вид Збройних Сил України, який в умовах мирного часу несе бойове чергування з протиповітряної оборони, виконує бойове завдання з охорони Державного кордону України у повітряному просторі, протиповітряної оборони важливих державних об’єктів та припинення протиправних дій повітряних суден у повітряному просторі України.

Щоденно до бойового чергування з протиповітряної оборони залучаються понад 2200 чоловік особового складу та близько 400 одиниць озброєння і військової техніки. Це – підрозділи радіотехнічних військ, зенітних ракетних військ, екіпажі винищувальної авіації, які спроможні у визначені терміни виконати завдання по реагуванню на любу форс-мажорну ситуацію, яка може виникнути у нашому повітряному просторі.

Система протиповітряної оборони здійснює охорону Державного кордону України у повітряному просторі, здійснює контроль за дотриманням встановленого порядку використання повітряного простору над територією України (603,7 тис. км. кв.). Також попереджує спроби порушень повітряних кордонів держави (загальна протяжність – майже 7000 км, у тому числі 5600 км – сухопутного і 1400 км – морського), забезпечує контроль за перельотами повітряних суден через Державний кордон з дев’ятьма країнами світу.

На захисті повітряного простору України знаходяться літаки третього та четвертого покоління – бомбардувальники Су-24М, винищувачі Су-27 та МіГ-29, штурмовики Су-25, розвідники Су-24мр, транспортні літаки Ан-26 та Іл-76. Зенітні ракетні війська оснащені високоефективними зенітними ракетними комплексами дальньої дії С-200В та середньої та малої дальності С-300П, С-300В1, Бук-М1.


Переглядів: 7134
Поширень: 0