Майже два десятки вінничан дізналися номер своєї майбутньої квартири у новому 140-квартирному будинку, який вже незабаром розпочнуть зводити на вулиці Щорса. Вартість одного квадратного метру загальної площі житла у цьому будинку буде найнижчою на первинному ринку нерухомості по місту, і становитиме вона 5300 гривень, тоді як прогнозована вартість житла на комерційному ринку у поточному році становитиме майже 7 тисяч гривень.

Програму «Муніципальне житло м.Вінниця» було започатковано у Вінниці три роки тому. Вона передбачає можливість придбання житла за ціною, нижчою від ринкової. В рамках цієї програми у місті вже збудовано дві муніципальні багатоповерхівки, а отже, майже три сотні вінничан, працівників бюджетної сфери та комунального господарства змогли придбати житло у розстрочку.

Однією з основних умов є фінансова спроможність учасників сплатити на початку будівництва єдиним платежем не менше 30 відсотків від вартості житла. Розуміючи те, що сьогодні не кожен може одноразово здійснити такий платіж, міська рада визначилась із банком-партнером Програми, який на найвигідніших умовах пропонує іпотечне кредитування учасників програми «Муніципальне житло м.Вінниця». Відтак максимальний термін залучення кредиту для придбання житла становитиме 30 років, а відсоток банківського кредитування для учасників програми зменшено до 16%.

30 липня учасники дізналися номер своєї майбутньої квартири у третьому муніципальному будинку по вул. Щорса, на якому поверсі вона знаходиться та загальну площу. Загалом було розподілено 17 квартир: 12 однокімнатних, 4 двокімнатних та одну трикімнатну квартиру.

На початку жеребкування міський голова Володимир Гройсман зазначив, що наразі тривають роботи по обладнанню будівельного майданчика для будівництва третього муніципального будинку. «Ми всі розуміємо, що такого, як було за радянських часів, уже не буде, тобто безкоштовного житла вже немає. Втім, є десятки тисяч сімей, які ще з того часу знаходяться на черзі за житлом та досі не отримали квартири, - мер Вінниці. - Можуть бути різні державні або міські програми, але усі ми розуміємо, що за житло потрібно платити. Для мене було важливо, щоб наша муніципальна програма мала декілька критеріїв: по-перше, на будівництві цього житла ніхто не повинен заробляти, а отже, реалізовуватись воно повинно по собівартості. По-друге, це можливість довгострокової розстрочки та отримання кредиту в національній валюті, і третя позиція - усе має відбуватись прозоро, публічно та відкрито».

Як ми повідомляли раніше, в черговому муніципальному будинку будуть і квартири під 3%-ну іпотеку "від Януковича"



Переглядів: 6172
Поширень: 0