Вінниця активно розвиває туристичну галузь. За останні п’ять років кількість туристів і екскурсантів постійно збільшується. Окрім того, змінилась специфіка туристичних і екскурсійних груп, що відвідують наше місто.

Прес-конференція

Вкрай важливо, аби розвиток туристичної галузі базувався на професійній підготовці кадрів. Саме завдяки якісній підготовці фахівців, ми можемо покращити якість обслуговування туристів і тим самим залучити більшу кількість гостей до Вінниці.

На жаль, в останні 10 років в Україні практично серйозно не займались підготовкою екскурсоводів. Більшого розповсюдження набула професія менеджера з міжнародного туризму. Тому професійно підготовлених кадрів для роботи в туристичній галузі міста вкрай недостатньо.

За словами начальника відділу молоді та туризму міської ради Руслана Анфілова: «Не дивлячись на кризові прогнози для економіки Європи та інших країн світу в 2013 році, туристична галузь міста Вінниці дасть позитивну динаміку розвитку.

В минулому році був запроваджений молодіжний проект «Школа стюардес-екскурсоводів». І це дало свій позитив. Підготовлено більше 30 молодих юнаків та дівчат, що в подальшому залучаються до організації зустрічей делегацій, роботи з дитячими екскурсійними групами.

Ці усміхнені молоді люди – стали справжньою туристичною родзинкою нашого міста. Ця ініціатива отримала гран-прі на Всеукраїнському конкурсі туристичних інновацій в 2012 році. І ми теж будемо продовжувати підготовку в рамках «Школи стюардес-екскурсоводів». Але це підготовчий курс, який не надає кваліфікованого диплому, а лише сертифікат про проходження підготовки.

Разом з тим, відчувається необхідність ґрунтовної професійної підготовки з поглибленим вивченням історії Вінниці та нашого краю. І маємо приємну подію в цьому році Інститут історії, етнології і права Вінницького педагогічного державного університету ім.М.Коцюбинського отримав ліцензію на підготовку робочої професії, в рамках цієї програми і будуть готувати екскурсоводів.

Учасники прес-конференції жартома відзначили що сьогодні 12.12.12. загадають мільйон багатих туристів для Вінниці.

Прес-конференція

Основні теоретичні програми будуть реалізовані на базі Інституту історії, етнології і права. Практичні навики будуть набуватись спільно з муніципальною компанією «Подільський туристично-інформаційний центр» і Центром «Універ». Програми будуть реалізуватись під патронатом Відділу молоді та туризму міської ради.

Навчання першої пілотної групи уже розпочалось.

Прес-конференція

Зараз відбувається набір на навчання, що розпочнеться з другої половини січня 2013 року.

Програма підготовки дуже насичена і включає в себе історико-культурні дисципліни: майбутніх екскурсоводів та гідів знайомлять не тільки з історією і культурою країни, Вінниці, Подільського краю, але й «підковують» в області мистецтва, культури та практичних навиків супроводу екскурсійної групи.

Адже, для того щоб бути успішним екскурсоводом необхідно не тільки бути знавцем теоретичної частини екскурсії, але й бути комунікабельним, мати стійкість до стресу, адже потрібно бути готовим до того, що туристи сприйматимуть екскурсовода, як людину, що може вирішити всі їх проблеми, що виникли під час перебування в чужому місті. Потрібно не тільки знати, що говорити, а й вміти побудувати виразну, послідовну і захоплюючу розповідь. Ми намагатимемось створити умови для того, аби кожен бажаючий отримав знання і підвищив свою кваліфікацію.

Найкращих випускників зараховуватимуть на стажування до Подільського туристично-інформаційного центру з можливістю подальшого працевлаштування.

Додатково буде працювати і Школа стюардес-екскурсоводів, як суто практичний проект, що надає навики і знання для супроводу туристичних груп. Окрім того, Школа стюардес-екскурсоводів проводитиме просвітницьку роботу серед вінничан щодо знань про Вінницю, її історію, найкращі традиції.

В подальшому міська влада планує в 2013 році запровадити нову систему акредитації екскурсоводів, що матимуть право здійснювати свою діяльність на території Вінниці. Пропозиції щодо питань підготовки та акредитації екскурсоводів у Вінниці можна направляти на адресу: [email protected].

Додаткова інформація:

  • Щодо навчання на підготовку фахівців у туристичній та екскурсійній діяльності: Інститут історії, етнології і права Вінницького педагогічного державного університету тел.: 097-453-37-52 (Валентина Олександрівна);
  • Щодо діяльності Школи стюардес-екскурсоводів, Центр підліткових клубів «Універ», 50-82-13;
  • Щодо реалізації програм розвитку туризму у Вінниці: Відділ молоді та туризму міської ради, тел.: 59-52-82;



Переглядів: 4250
Поширень: 0