14 грудня у мерії за круглим столом обговорили проект Програми охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин на території м. Вінниці на 2013-2020 роки. В основу цього документу закладається підхід до вирішення цієї наболілої для міста проблеми, який побудований на досвіді європейських країн.

Участь в зустрічі за круглим столом взяли представники структур і організацій, які на сьогоднішній день займаються цим питанням: директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Ігор Корольчук, директор притулку для безпритульних собак «Планета» Валентина Цимбал, президент Благодійного фонду «Планета» Алла Шевченко, керівник організації «Подільський центр прав людини» Михайло Бардин, начальник головного управління ветеринарної медицини Вінницької області Григорій Сидорук, головний державний санітарний лікар м. Вінниці Олександр Сорочан, волонтери.

Усі учасники зустрічі завчасно мали можливість ознайомитись із проектом нової Програми охорони тваринного світу та регулювання чисельності безпритульних тварин на території м. Вінниці. Її розробники, департамент комунального господарства та благоустрою міської ради, заздалегідь надіслали проект цього документу усім зацікавленим сторонам із тим, щоб зібрати думки з приводу вирішення дійсно досить болючого для міста питання. Але ніхто окрім організації «Подільський центр прав людини» не надав своїх пропозицій. Відтак, думки почали озвучуватись безпосередньо під час обговорення.

Директор департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Ігор Корольчук розповів присутнім про роботу, яку було проведено по підготовці та формуванню проекту програми. А також звернув увагу на основні засади нової моделі поводження із безпритульними собаками. «Ми плануємо використовувати такий метод поводження із безпритульними тваринами, який вже випробуваний і визнаний як ефективний та гуманний у країнах Європи, - говорить Ігор Корольчук. – В Європі діє наступна система: працюють притулки, де собаки утримуються протягом місяця і паралельно шукаються їм господарі. Після закінчення цього терміну, якщо тварину не забирають, до неї застосовують евтаназію. Такий підхід навіть європейські зоозахисники вважають найбільш гуманним, бо це краще, ніж кинути тварину напризволяще на вулиці й приректи її на ранню і жорстоку смерть».

Схема дії програми поводження із безпритульними тваринами

Те, що тварини, які мешкають на вулиці, мають коротке життя, підтвердила і вінницька захисниця тварин, президент Благодійного фонду «Планета» Алла Шевченко. За її словами безпритульна собака живе 2-3 роки. Але разом з тим Алла Шевченко та директор притулку для собак «Планета» Валентина Цимбал вважають, що найбільш правильним і гуманним методом є стерилізація тварин-безхатченків з подальшим поверненням їх на вулиці міста. Саме за таким механізмом вже кілька років поспіль працює притулок «Планета», але в кінцевому результаті він не сприяє зменшенню кількості бродячих собак. «Я намагалася уважно прочитати проект програми, і мені, як засновнику притулку і фонду «Планета», здалось, що з гуманністю в програмі ще до цього далеко. Тому що крім обліку домашніх тварин, всі інші положення про гуманне ставлення до них записані загальними пунктами», - каже директор притулку «Планета» Валентина Цимбал.

Вид єдиної бази даних реєстрації тварин

Не підтримала запропоновані зміни і Алла Шевченко: «Якщо подивитись з точки зору цілої системи побудови життя на Землі, то Бог створив людину і всіх живих істот по певних законах. Якщо ми ці закони будемо враховувати, то ми будемо нормальними, цивілізованими, моральним людьми. Якщо ми будемо думати лише про себе і вважати, що ми царі і королі на цьому світі, то це кардинально неправильно з моєї точки зору. Я вважаю, що ті моменти, які прописані в програмі стосовне евтаназії, - недопустимі. Треба зробити все, щоб тварини помирали своєю смертю. Це наше завдання».

В свою чергу начальник головного управління ветеринарної медицини Вінницької області Григорій Сидорук запропонував захисникам тварин скористатись можливістю того, що міська влада планує побудувати сучасний муніципальний притулок, де буде чітко налагоджена робота по санітарно-медичній допомозі і утриманню тварин, а зоозахисники мають на себе взяти лише пошук господарів. На думку головного ветеринара області, така співпраця буде ефективна, цивілізована і гуманна. Григорій Сидорук також звернув увагу на те, що з наукової точки зору стерилізація - це більш жорстока форма поводження з твариною, аніж будь-яка інша. В цілому начальник головного управління ветеринарної медицини Вінницької області підтримав запропоновані підходи щодо врегулювання питання безпритульних тварин.

Генеральний план притулку для собак у Вінниці

«Як і в усьому світі, так і ми повинні ставити на перше місце здоров’я людини. Тварини (собаки, коти) є або проміжковими господарями, або носіями дуже багатьох інвазійних хвороб, яких зразу побачити чи виявити неможна. Тому профілактика розповсюдження через екскременти виділення різних інфекційних хвороб - це дуже важливе питання. І ці хвороби навіть гірші ніж сказ. Тому створення притулків – це обов’язковий захід для гуманного поводження із бездомними собаками. Яка подальша доля цих тварин, чи-то евтаназія, чи-то передача іншому господарю, залежить від тих людей, які будуть цим займатись», - зазначив Григорій Сидорук.

Ігор Корольчук підтримав те, що найбільшим пріоритетом для влади є життя і здоров’я людини. «Крім розмов нам потрібні конкретні результати. Ми в першу чергу піклуємось про здоров’я вінничан, - говорить Ігор Корольчук. – Я, наприклад, вважаю, що сльози покусаної дитини та, не дай Бог, зараження на сказ, не може порівнюватись із життям собаки».

Вигляд майданчика для вигулу тварин

Інформацією про динаміку по зверненнях покусаних вінничан до лікарів поділився головний санітарний лікар міста Олександр Сорочан: «Кількість покусаних людей у Вінниці зростає: у 2010 їх було 1057, у 2012-му – 1099 чоловік. Лише за грудень цього року покусано 48 людей, із них - 11 дітей. Лікування потребувало 19 чоловік. Проблеми є і з домашніми, і з безпритульними тваринами. Особливо небезпечним є захворювання на сказ, який передається від тварини людині лише через слину, що потрапляє на відкриту рану. Для людини це дуже небезпечно, бо на 100% захворювання на сказ для неї буде із летальним випадком. Але якщо навіть кусає не хвора тварина, то для людини, а особливо для дитини, це нервовий стрес».

Кількість покусаних собаками людей у Вінниці

Звернув увагу головний санітарний лікар і на те, що через тварин людина дуже легко підхоплює інфекційні або паразитарні хвороби, і навіть на перших порах не здогадується про це. Лише згодом, коли хвороба починає прогресувати, з’являються великі проблеми.

Своїми думками з приводу проекту нової програми, яка спрямована на вирішення проблеми із великою кількістю бездоглядних тварин на вулицях міста, поділився і керівник Благодійного фонду «Подільський центр прав людини» Михайло Бардин. Він зазначив, що готовий надати всі свої зауваження та пропозиції у письмовій формі. А також висловив думку, що на сьогоднішній день великою проблемою є жорстоке поводження з тваринами. «Прояви жорстокості до собак знаходять підтримку в половини учасників обговорення цього питання в різних засобах масової інформації, і це велика проблема. Тому в програмі мають бути прописані заходи, які стосуються її вирішення, - говорить Михайло Бардин. – Я готовий брати участь в доопрацюванні цієї програми».

Наприкінці обговорення Ігор Корольчук звернувся до представників засобів масової інформації, які також були присутні на зустрічі, посприяти широкому обговоренню запропонованих методів поводження із безпритульними тваринами серед самих мешканців. Свої думки вінничани можуть залишити в розділі "Обговорення" на нашому сайті, а також надсилати на електронну адресу [email protected] та висловлювати за телефонами 59-53-48, 59-52-98.



Переглядів: 17131
Поширень: 0