Фонтан матиме звичний для вінничан вигляд, однак бетонні конструкції та фонтанне обладнання, через застарілість яких і не працює фонтан, будуть замінені. Вже восени водограй відновить свою роботу.

Фонтан у парку, який радував не одне покоління вінничан, уже близько 10 років не працює через застарілі системи, а конструкції самого фонтану вже почали руйнуватися, адже фонтан збудований 55 років тому. Рішення про необхідність проведення його реставрації було прийняте ще у 2009 році. Наступного року проектною організацією було розроблено проект реставрації, а в кінці 2011 року - отримано позитивний висновок «Укрдержекспертизи» на цей проект. Сам проект включає в себе реставрацію фонтану та Фонтанної площі.

Однак основною проблемою, через яку роботи не могли початися, була відсутність коштів на реалізацію проекту, адже повна реставрація фонтану та площі з благоустроєм коштує більше 8 млн. грн. Проектом реконструкції фонтану також передбачалося, що він до всього стане світломузичним. «Одночасно такі кошти з міського бюджету виділити неможливо, адже вартість робіт досить значна, тому у цьому році було виділено 980 тисяч гривень на роботи по реставрації самого фонтану, адже якби ми почекали ще рік, то, можливо, відновити фонтан у початковому вигляді вже б не вдалося, оскільки його елементи руйнуються, - каже директор департаменту комунального господарства Ігор Корольчук.

17 червня було розпочато спорудження будівельного майданчика та демонтаж конструкцій. Згідно проекту – фонтан після проведених робіт матиме свій первісний вигляд. «На даний час знімаються залишки частини фонтану, з яких можна вилити форми, а за допомогою них вже виливатимуться елементи, які повністю повторюватимуть елементи старого фонтану, - розповідає Ігор Корольчук. – Використовуючи певний технологічний процес та сучасні технології, підрядне підприємство, яке займається архітектурними роботами, дає 50-тирічну гарантію на бетонні вироби, вилиті для фонтану».

Реконструкція фонтану у Центральному парку

Буде встановлено і нове фонтанне обладнання, що дозволить відновити водопостачання до фонтану. Підсвітку він також буде мати, але такою як за радянських часів вона не буде, адже при будівництві використовуватися інші технологічні рішення. Підсвітка буде більш сучасною, однак роботи по її облаштуванню, скоріш за все, виконуватимуться вже у наступному році. Закінчити реставрацію фонтану заплановано наприкінці літа-початку осені і з того часу фонтан поновить роботу.



Переглядів: 7522
Поширень: 0