20 червня директор департаменту архітектури, містобудування та кадастру міської ради Максим Мартинюк провів брифінг з приводу кричущого факту будівництва приватної висотки в центрі міста. Він зазначив, що про цей випадок має знати вся громада, і спільно протистояти цьому. А також – на це мають жорстко відреагувати усі контролюючі органи і вжити відповідних заходів, щоб припинити будівництво.

будівництво будинку по вулиці Червонохрестівській

Кілька місяців тому в історичному ареалі міста, по вул. Червонохрестівська,12, розпочалось будівництво будинку. Забудовник почав будуватись на земельній ділянці, яка йому належить. Коли будівля стала вища за паркан, стало зрозуміло, що її зовнішній вигляд не відповідає тій передпроектній документації, яку забудовник подавав до міського департаменту архітектури, містобудування та кадастру кілька років тому. Замість приватного триповерхового будинку з мансардою він розпочав зводити на шести сотках землі фактично 11-поверховий будинок (9 повноцінних, а також цокольний та мансардний поверхи). У мерії припускають, що після завершення робіт забудовник готувався через маніпуляції з правовстановлюючими документами подрібнити цей об’єкт на квартири з подальшим продажем.

будівництво будинку по вулиці Червонохрестівській

Максим Мартинюк розповів журналістам, що будівництво цієї висотки відбувається з порушенням багатьох архітектурно-будівельних норм. Що робить цю споруду небезпечною для проживання. В тому числі – і жителів сусідніх будинків. По-перше, відстань між запроектованим житловим будинком та будівлями поруч не відповідає вимогам державним будівельним нормам, а сам проект в його нинішньому вигляді не погоджено із головним архітектором міста. Другою проблемою є те, що не дотримуються протипожежні норми – навколо будинку немає необхідного простору для того, аби до будь-якого вікна могла під’їхати пожежна машина. В цьому випадку мешканці, вікна яких виходитимуть на Соборну, в разі пожежі залишаться сам-на-сам зі своєю бідою. А комунікації, які підведені до цього будинку, не розраховані на те навантаження, яке дасть висотка. Окрім цього, розмір земельної ділянки (який замалий для такої споруди), не дозволяє створити майданчики для обслуговування житлового будинку (ігрові, для господарських цілей, для відпочинку дорослого населення, для вигулу домашніх тварин тощо). Мова про паркувальний майданчик для автомобілів взагалі не йде.

Зрештою, вінничани, які теоретично могли придбати собі квартиру у такому будинку, ризикують своєю безпекою. Адже на сьогоднішній день в Україні фактично відсутня система, яка б контролювала якість будівництва. Тому людям, які купують квартири, можна розраховували лише на порядність забудовника. У випадку із будинком по вул. Червонохрестівська,12 на це сподіватись не варто. Адже з самого початку оформлення документів забудовник показав свою непорядність та неповагу до законів та людей.

«На превеликий жаль, через зміни в законодавстві, які відбулись ще кілька років тому, - органи місцевого самоврядування позбавлені будь-якого впливу на процеси, пов’язані з будівництвом (видачею дозволів, контролем ходу будівництва, прийняттям об’єктів в експлуатацію). Ми можемо вплинути лише на етапі передпроектної пропозиції, яка в цьому випадку відповідала вимогам. Але коли почалось будівництво, проект виявився абсолютно іншим, - говорить директор департаменту архітектури містобудування та кадастру Максим Мартинюк. – З усіх серйозних забудовників, які працюють на території нашого міста, такого ніхто собі не дозволяє. Тому ми докладемо усіх зусиль, щоб не допустити зведення цієї небезпечної багатоповерхівки».

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю, яка має всі необхідні повноваження, щоб зупинити цей безлад в самісінькому серці міста, наразі не виживає жодних заходів, аби зупинити роботи. Тож Максим Мартинюк повідомив, що сьогодні розглядом питанням цього будівництва займається прокуратура. Також міська влада подала відповідний позов до суду.



Переглядів: 7408
Поширень: 0