У школі-гімназії №6 облаштували спеціальну кімнату розвантаження для дітей з обмеженими фізичними можливостями. Це перший результат реалізації благодійної програми «Школа – доступна для всіх», ініціаторами якої стали БФ «Подільська громада» та Союз старшокласників «Лідер». Наступним кроком стане облаштування у гімназії спеціального ліфта для дітей з інвалідністю. Коли це буде реалізовано – діти та молодь Вінниці, які мають особливі потреби, зможуть навчатись у зручних умовах разом із своїми однолітками.

У школі-гімназії №6 створили кімнату розвантаження для дітей з інвалідністю

Вінниця – місто, у якому має бути комфортно жити кожному, зокрема, і людям з особливими потребами. Свого часу громадська організація «Гармонія», яка опікується проблемами людей з інвалідністю, виступила ініціатором прийняття міської програми «Місто Вінниця зручне для всіх». Програма одразу знайшла підтримку міської влади, адже вона передбачає адаптацію інфраструктури міста та приміщень різних громадських закладів і установ для потреб таких людей, підтримку роботи Служби перевезення людей на візках та Служби супроводу людей з інвалідністю. Ще у 2007 році у Вінниці з’явився і муніципальний центр реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія». «Школа – доступна для всіх» допоможе створити умови для повноцінного навчання учнів з інвалідністю.

Першими кроками для адаптації школи-гімназії №6 для таких дітей стали влаштування пандусу та спеціальної кімнати гігієни для дітей на візках. В рамках ініційованої минулого року програми «Школа – доступна для всіх» стартувала акція по збору коштів для подальшої адаптації школи для таких особливих учнів. Загальна сума коштів, яка необхідна для реалізації програми, становить 550 тисяч гривень.

У школі-гімназії №6 створили кімнату розвантаження для дітей з інвалідністю

Через спеціальні скриньки, які в тому числі були розміщені і в усіх закладах освіти, вдалося зібрати 37 тисяч гривень. Продовженням акції став благодійний концерт гурту «ТІК» та Кузьми Скрябіна, який пройшов влітку цього року за сприяння Вінницької міської ради та міського голови Володимира Гройсмана. Всі кошти, виручені від продажу квитків (а це майже 84 тис. грн.), також будуть спрямовані на реалізацію цієї програми. Під час концерту представники компанії «Київстар» вручили сертифікат на цільову благодійну допомогу для облаштування кімнати розвантаження на суму 50 тисяч гривень. Протягом літніх канікул було проведено ремонт самої кімнати та закуплено спеціальні меблі, спортивний інвентар та тренажери.

У школі-гімназії №6 створили кімнату розвантаження для дітей з інвалідністю

Виконавчий директор БФ «Подільська громада» Андрій Дручинський подякував всім, хто приєднався до програми: «Спасибі усім, хто підтримав цю ідею. Адже вона покликана зробити освіту для дітей з інвалідністю більш доступнішою і забезпечити для них комфортне перебування у стінах школи».

А директор муніципального центру реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» Раїса Панасюк додає, що відкриття кімнати розвантаження – довгоочікувана подія, яка позитивно впливатиме на особливих школярів: «Для дітей з інвалідністю дуже важливо навчатись спільно із своїми однолітками. Це спілкування і взаємодія з іншими людьми, що допомагає у формуванні особистості. А звичайним дітям – сприймати інших такими, якими вони є. В нас по місту приблизно шістдесят дітей з проблемами опорно-рухового апарату. Тому я дуже хотіла б, щоб цей проект розвивався і мав продовження».

У школі-гімназії №6 створили кімнату розвантаження для дітей з інвалідністю

Надалі потрібно буде реалізувати найбільш складну і дороговартісну частину програми «Школа – доступна для всіх» - встановити у приміщенні гімназії №6 спеціальний ліфт-підйомник. Вартість ліфту, спорудження ліфтової шахти і монтажних робіт складає майже півмільйона гривень. «Коли це буде зроблено, у діток на візках з’явиться можливість підніматися на потрібний поверх та вільно пересуватись школою, - розповідає заступник міського голови Валентина Балицька. – Враховуючи те, що ця частина проекту найбільш витратна, ми зі свого боку теж будемо планувати в міському бюджеті кошти, щоб реалізувати це вже в наступному році. І якщо сьогодні за школою закріплено 25 учнів з обмеженими функціональними можливостями і 19 з них час від часу відвідують уроки в школі, то, коли заклад стане повністю адаптованим для навчання таких учнів, маємо надію, що і інші діти, і їх батьки матимуть бажання тут вчитись. І, можливо, це будуть учні не тільки цього мікрорайону».

А БФ «Подільська громада» спільно із Союзом старшокласників «Лідер» тим часом продовжуватимуть благодійну акцію по збору коштів і звертаються до усіх вінничан з пропозицією долучатись, адже внесок кожної небайдужої людини наблизить той момент, коли гімназія стане повністю адаптованою для навчання дітей з інвалідністю. На даний час громадою вже зібрано майже 115 тисяч гривень.



Переглядів: 8762
Поширень: 0