Дотепер в Україні не було жодного центру європейського зразка по роботі з біженцями. Питання необхідності створення таких центрів піднімалось ще торік тодішнім головою представництва Європейської комісії в Україні Жозе Мануелем Пінту Тейшейрою, який приїздив до Вінниці на відзначення Дня Європи. Минуло трохи більше року, і Вінниця стала першим містом в нашій країні, де його відкрито. 25 вересня з роботою центру ознайомився голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський.

Біженцями є люди, які змушені шукати прихисток в інших країнах, боячись стати жертвами переслідувань за ознаками раси, віросповідання, національності, громадянства (підданства), належності до певної соціальної групи або своїх політичних переконань. Робота із біженцями проводиться у багатьох країнах. В Україні цим займається Державна міграційна служба.

У Вінниці ще донедавна таких людей приймали у «Книжці», де приміщення не мали нормальних умов для ведення роботи (в тому числі для забезпечення конфіденційності). У новому приміщенні за адресою Соборна, 15 а, створені всі належні умови як для працівників міграційної служби, так і для іноземців.

У Вінниці відкрили Державний міграційний центр

У Вінниці відкрили Державний міграційний центр

Виконком Вінницької міської ради допоміг із проведенням ремонтних робіт, частково – із придбанням необхідної техніки та меблів. Дизайн нового приміщення нагадує вінницькі «Прозорі офіси». Відмінністю є те, що для роботи з біженцями обладнано спеціальні звукоізольовані кабіни, де проводяться інтерв’ю (так називається процес спілкування, під час якого працівники сектору у справах біженців та їх інтеграції отримують максимум інформації про іноземця). В результаті розгляду їх звернень, Державна міграційна служба приймає рішення щодо визнання їх біженцями або особами, які потребують додаткового захисту. Тут іноземці мають можливість отримати посвідчення біженця (яке діє 5 років) або тимчасову довідку (ці документи засвідчують їх право вільно проживати на території України), а також документи для виїзду за кордон.

«Коли минулого року до нас приїздили посли восьми європейських країн із паном Тейшейрою, в ході зустрічі виникло питання відсутності в нашій державі якісних та сучасних центрів по роботі із біженцями, - розповів міський голова Володимир Гройсман. – Одразу після цього візиту ми обговорили, що нам потрібно зробити у нашому місті. Приємно, що за рік спільно із керівництвом обласної державної адміністрації та Державної міграційної служби у Вінницькій області нам вдалося реалізувати цей проект, і такий центр у Вінниці уже відкрито».

У Вінниці відкрили Державний міграційний центр

Сьогодні разом із першими особами області та міста із роботою центру познайомився голова представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський, який перебував у Вінниці із робочим візитом. Він зазначив, що відкриття цього центру – дуже важливий крок: «Я відвідав міграційний центр у Вінниці. Зі свого боку хотів би подякувати вам за підтримку. Ми почули від громадян з Нігерії, Конго, які там були присутні, що вони дуже задоволені обслуговуванням. І треба робити такі структури, які допомагають людям і працюють на їх захист в складних ситуаціях».

У Вінниці відкрили Державний міграційний центр

За даними Державної міграційної служби, Вінниця знаходяться у п’ятірці міст за кількістю біженців. Тому відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України в подальшому тут планується створити Центр соціальної інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту. Таких буде три в Україні: у Вінниці, Києві та Харкові.

Для інформації:

Загалом з моменту створення міграційної служби (з 1996 року) у Вінниці звертались біженці з 30 країн світу. Кількість мігрантів в останні три роки значно більша ніж раніше (з 2010 р. до сектору звертається щороку понад 100 осіб). У 2012 році – їх було 132. Для порівняння: у 2005 – 26 іноземців, 2006 – 64, 2007 – 96, 2009 –44.

На даний час на обліку у Вінницькій області перебуває 38 біженців з 9 країн, а також 15 осіб, які потребують додаткового захисту.​



Переглядів: 9147
Поширень: 0