Під річкою Південний Буг прокладають нові трубопроводи для каналізування Старого міста

Існуюча каналізаційно-насосна станція №4 та два дюкери, які з’єднували Старе місто з очисними спорудами на Сабарові, були побудовані ще у 50-х роках минулого сторіччя. На даний час вони мають значний знос, а завдяки розширенню у приватному секторі мереж каналізування протягом останніх років ще й значно перевантажені.

«Постала проблема з технічним станом труб і, відповідно, в подальшому могли б з’являтися аварійні ситуації з витоком стоків в річку, - розповідає Сергій Воронін, генеральний директор фірми «Спецстрой», яка є підрядною організацією по виконанню робіт з будівництва дюкерного переходу. - Тому керівництвом міста було прийнято рішення замінити ці трубопроводи, щоб зберегти екологію річки. При застосуванні традиційних методів, тобто так званим відкритим способом, потрібно було б копати траншею, що засмічувало б води річки. А із застосуванням сучасної техніки та методів прокладання, які ми використовуємо, роботи проводяться досить швидко та без шкоди для навколишнього середовища». За словами Сергія Вороніна, прокол здійснюється на глибині 6,5 м від рівня води. Роботи з прокладання двох ниток трубопроводу діаметром 250 мм протяжністю 330 метрів займуть близько двох тижнів.

Після цього буде проведено реконструкцію каналізаційно-насосної станції з установкою сучасних німецьких насосів. Це дозволить працювати станції фактично в автономному режимі без участі людей. Усі роботи планують закінчити до 20 листопада.

«Застосування сучасних технологій дозволяє робити такі роботи значно менш затратними, - зазначає міський голова Володимир Гройсман. – Цей проект дасть можливість поєднати каналізаційні мережі Дальнього Старого міста з очисними спорудами і, відповідно, взагалі дати поштовх до каналізування цього мікрорайону. В рамках нашої програми по каналізуванню приватної забудови міста фактично вже виконані найбільш складні і затратні роботи. Мова йде про мережі, які будуються, в тому числі, і цей дюкер через річку Буг. Далі будемо просуватися швидше. Хочу зазначити, що ми маємо фінансову підтримку обласної державної адміністрації в цьому питанні, місто також постійно виділяє ресурси, і саме головне – самі мешканці є надзвичайно активними. Я думаю, що кількість помешкань, які підключаються до централізованого водовідведення з кожним роком буде все більшою. І це в майбутньому дасть нам можливість вирішити проблему каналізування приватного сектору в цілому».

Для довідки:

У приватному секторі Вінниці проживає біля 80 тисяч людей. Станом на 2011 рік, коли розроблялась і була затверджена схема каналізування приватного сектору міста, фахівці підрахували, що 43,5 тис. жителів приватної забудови не мали доступу до централізованої каналізації. Схема каналізування передбачає проведення мереж водовідведення 10 мікрорайонів приватної забудови. Реалізувати цей масштабний проект планується до 2020 року. Для цього потрібно побудувати 131 км самопливних мереж, 14 км напірних мереж каналізації та 28 каналізаційно-насосних станцій.

В 2011-2012 роках було збудовано 9,8 км мереж каналізації на загальну вартість – 10,83 млн. грн. ( в т.ч. 3,71 млн. грн. – кошти жителів). В результаті біля 3 тисяч людей отримали можливість підключатись до централізованої каналізації.

У 2013 році триває будівництво мереж каналізації в мікрорайонах Ближнє Старе місто (вул. Левадна, вул. Петровського, вул. Жовтнева, І,ІІ пров. Петровського, ІІ пров. Московський, та інших), Хутір Шевченка (пров. Загородній, вул. Цемлянська); Замостя (вул. Зарічна, 77-115). На даний час вже завершено роботи по Замостю, по Ближньому Старому місту – роботи виконані на 97%. На Хуторі Шевченко вони тривають.

Також у цьому році розпочався ІІІ етап каналізування Дальнього Старого міста, який розрахований на 3 роки. В рамках якого і здійснюється будівництво дюкеру через річку Південний Буг. В результаті реалізації ІІІ етапу проекту каналізування Дальнього Старого міста мережами каналізації будуть охоплені: вул. Ю.Смірнова, вул. Маяковського, тупик Маяковського, пров. та вул. Рильського, пров. та вул. Фадєєва, вул. Південна, вул. Глінки, вул. Затишна, вул. Грушева, вул. Нахімова, вул. Молодіжна, пров. Молодіжний, вул. Аграрна, пров. Добрий.



Переглядів: 6765
Поширень: 0