Система місцевого самоврядування, розвиток бізнесу, збереження історичних цінностей, політична, правова, економічна, соціальна та культурна сфери потрапили в поле дослідження молодих спеціалістів з України.

Вінничани у Швейцарії

«Почалось все з малого - з бажання, - пояснює координатор програми в Вінниці Наталія Рекута (Гетце). - Громадська організація «Інститут громадських експертиз» маючи на меті розвивати Вінницький регіон та суспільство в цілому, стали учасником програми «Молодь змінить Україну» та отримали грант від благодійного фонду Богдана Гаврилишина. Це дозволило сформувати команду спеціалістів в різних напрямках та вивчити позитивний досвід однієї з прогресивних країн Європи. В поле зору вінничан потрапила Швейцарія».

Принцип 1: «Працювати – як годинниковий механізм»

Для більшості з нас Швейцарія це країна надійних банків, точних годинників, смачного шоколаду та якісного сиру! Окрім цього, Швейцарська конфедерація - одна з найрозвинутіших країн світу, та по багатьох покажчиках – найрозвинутіша країна Європи. Прийнятне середовище для розвитку бізнесу та пошуку надійних партнерів.

Наталія Гетце у Швейцарії

Наталія Гетце, в свою чергу, залучилась партнерством зі Швейцарсько-Російським форумом, організацією, яка зорієнтована на розвиток та співпрацю з країнами східної Європи в 4-х галузях: фармакології, правознавства, культури та журналістики.

Швейцарія - країна унікального політичного та адміністративного устрою. Як кажуть місцеві жителі: «Політична система Швейцарії виглядає як найбільш складні швейцарські годинникові механізми», проте цей механізм впорядкований таким чином, що кожен громадянин відчуває свою причетність до справ, які відбуваються в країні, місті чи його населеному пункті.

Швейцарія, яка складається із 26 кантонів розподілила систему таким чином, що кожен окремий кантон має власну конституцію, парламент, уряд, систему народної освіти й охорони здоров’я, поліцію та свої закони. Окрім цього країна має чотири державні мови німецька, французька, італійська та ретороманська, при цьому не маючи явно виражених мовних бар’єрів та мовних конфліктів. Існує припущення від місцевих жителів про те, що англійська мова також з часом стане державною.

Рівень місцевої демократії у Швейцарії надзвичайно високий. Швейцарці беруть безпосередню участь в управлінні та розвитку своїх міст та країни загалом. Жителі кожного міста – це ніби члени одного підприємства під умовною назвою «місто Берн» , які спільно працюють та несуть відповідальність за його добробут.

Таким чином завдяки децентралізації влади на місцях громада має можливість не лише спостерігати, але й долучатись та контролювати діяльність органів влади та вирішення питань по суті, враховуючи специфіку кожної окремо взятої територіальної громади, яких в Швейцарії понад 3 тис. різного розміру.

вінницька делегація у Швейцарії

Принцип 2: «Якщо не я, то хто?»

Під час свого перебування в Швейцарській Конфедерації учасники програми мали можливість зустрітись з представниками органів влади, бізнесу, громадських організацій. Познайомитись з життям країни з середини і переконатись, що запорукою успіху Швейцарії є її люди. Працьовиті, ввічливі, наполегливі, акуратні та завжди уважні до деталей. Успішно працює велика кількість громадських об’єднань та організацій, які вважають своїм обов’язком долучатись, контролювати та впливати на процеси державного управління. Люди не байдужі до того, що їх оточує, чим живе їх громада. Вони, дійсно керують життям своєї країни, а, значить, і своїм життям.

Делегати акцентують увагу на тому, що швейцарці зважаючи на свою правдивість ВМІЮТЬ поважати себе та оточуючих, МОЖУТЬ організувати свій час та справи і ХОЧУТЬ захищати свої права та принципи.

Принцип 3: «Завжди знаходити спільну мову»

Німецька, французька, італійська та ретороманська може звучати з вуст швейцарця, але переважно це діалекти сформовані в залежності від місцевості. Офіційно в Швейцарії 4 державних мови, проте є перспектива долучення англійської мови, як п’ятої. Не зважаючи на мовний бар’єр швейцарці завжди знаходять порозуміння.

вінничани у Швейцарії

Принцип 4: «Голосують всі!»

Референдуми в Швейцарії відбуваються доволі часто, практично двічі на місяць. Громадськість виражає свою думку з приводу різних змін, які можуть відбутись в країні, чи їх населеному пункті. Чи потрібно дітям щеплення? Чи можна застосовувати евтаназію? Чи потрібна країні армія? Чи потрібна ще одна державна мова? Чи потрібен новий маршрут транспорту?.

Будь-який громадянин має право зібрати 30 тис. підписів на підтримку своєї ініціативи та винести її на розгляд міського парламенту, який поставить це питання на голосування громади.

Для економії часу та зручності голосування інформація щодо проблематики голосування та бюлетені розсилаються громадянам поштою, і ті можуть або відіслати в муніципалітет свої заповнені бюлетені або ж прийти та віддати свій голос на дільниці у призначений день голосування.

Принцип 5: «Гроші. Вміємо заробляти, рахувати та зберігати»

Працюючи в трьох містах Базель, Берн та Цюріх, молоді спеціалісти мали змогу зустрітись та домовитись про подальшу співпрацю з представниками Швейцарської агенції з розвитку та співпраці SDC та секретаріату з економічних питань SECO, це організації завдяки яким по Вінниці сьогодні курсують швейцарські трамваї. Вінниця стала першим містом в Україні яке організація обрала для співпраці, як пояснила швейцарська сторона, відкритість влади та готовність мера, Володимира Гройсмана до змін сприяли якісній реалізації першого проекту, тому було прийняте рішення реалізувати наступний проект також на Вінниччині. Сьогодні, відбувається заміна системи теплопостачання. Представники організацій в жовтні прибудуть на запрошення вінничан та зустрінуться з представниками міської та обласної влади для обговорення реалізації та фінансування наступних проектів.

В м. Цюріх відбулись зустрічі з директором Технопарку, одного з найбільших бізнес інкубаторів в конфедерації, та офіційні зустрічі з представниками фондів та організацій, які відкривають перспективи для розвитку бізнесу в Швейцарії.

Всі члени делегації неабияк вдячні благодійному фонду Богдана Гаврилишина за можливість налагодити контакти та перейняти корисний досвід, який дозволить виконувати основну місію програми «Молодь змінить Україну» - сприяти вихованню і становленню людей нового покоління, свідомих та відповідальних за долю держави та благо суспільства.

Матеріал з вуст учасників. Продовження читайте в наступних публікаціях…



Переглядів: 5914
Поширень: 0