На сьогоднішній день Європейський Союз активно фінансово підтримує створення технологічних парків. І тільки у Польщі їх функціонує вже понад сорок. Водночас технологічний парк міста Кельце, який розпочали створювати 5 років тому, сьогодні визнаний одним з найкращих та найпотужніших. Територія парку є зоною з пільговим оподаткуванням, тому тут розпочинають свою справу не тільки поляки, а й підприємці з сусідніх держав. На базі парку є лабораторна і виробнича складова, тому тут вільно поєднуються розвиток науки та виробництва.

«Концепція технологічного парку полягає в тому, щоб підтримати бізнес на усіх етапах розвитку – від ідеї до становлення справи. Підприємця супроводжують та допомагають підняти бізнес, - розповідає директор Келецького технологічного парку Шимон Мазуркевич. - Ми хотіли б, щоб у Вінниці теж було створено такий технологічний парк, і ми із задоволенням станемо вашим партнером».

На базі Келецького технологічного парку розміщено біля 100 фірм, більшість з яких створені студентами. Спектр їх роботи дуже широкий: охорона навколишнього середовища, ІТ-технології, медицина та інші. Між фірмами проводяться конкурси на найкращу ідею, і переможець отримує допомогу у її впровадженні. На сьогоднішній день розглянуто більше 250 ідей, частина з яких перейшла в процес інкубації. Наразі ведеться робота над створення інвестиційного фонду. Європейська комісія вивчала досвід роботи Келецького технологічного парку і досить високо її оцінила. Тому на подальший розвиток парку було виділено 100 млн. злотих.

Польські колеги протягом двох днів будуть допомагати фахівцям міської ради у роботі над концепцією вінницького бізнес-інкубатору. За словами міського голови Володимира Гройсмана, головне, щоб бізнес-інкубатор у Вінниці був дієвим і дійсно допомагав підприємцям-початківцям розпочинати власну справу.

«Зважаючи на те, що у Вінниці є багато молодих людей, які мають власні ідеї і потребують підтримки у становленні бізнесу, стало очевидним, що в економічній інфраструктурі міста нам не вистачає бізнес-інкубатора. Але для початку необхідно зрозуміти, як саме він має існувати і на якій основі. Тому що на території України є багато прикладів створення у різні часи бізнес-інкубаторів на грантові кошти, але потім вони не працювали і не мали того ефекту, який хочемо мати ми, - розповідає директор департаменту економіки та інвестицій Галина Якубович. - Ми хочемо, щоб це був інноваційний бізнес-інкубатор, і він дійсно допомагав підприємцю-початківцю стати на ноги і вже поза його межами продовжувати свою справу». Галина Якубович додає, що наразі вже підібрано кілька приміщень, на базі яких можна було б розмістити вінницький бізнес-інкубатор. ​



Переглядів: 5212
Поширень: 0