«Я маю завдання особисто ознайомитись з поточною ситуацією в Україні у сфері захисту прав людини,- зауважив Нільс Муйжніекс,- цей візит не планувався заздалегідь, але через події, що нині відбуваються в Києві, ми вирішили розгледіти їх на місці, і не тільки у столиці, але й у регіонах. Таким чином для візиту було обрано Вінницю».

До Вінниці завітав Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжніекс

Комісар РЄ з прав людини висловив занепокоєння щодо силового протистояння між правоохоронцями та мітингувальниками у цілому ряді регіонів України і звернувся до керівників області з проханням прокоментувати події останніх трьох місяців на Вінниччині.

Голова облдержадміністрації Іван Мовчан, коментуючи ситуацію із захопленням 25 січня приміщення ОДА, зауважив: «Ми з самого початку були переконані, що зібрання будуть проходити у цивілізованому руслі. З усіма опозиційними силами напередодні сесії обласної ради була досягнута домовленість щодо мирного характеру акції,- підкреслив він».

До Вінниці завітав Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжніекс

Далі у розмові з Комісаром РЄ Іван Мовчан зазначив, що в день захоплення адміністративного приміщення мали місце провокаційні дії з боку опозиційних сил, які залучили до акції радикально налаштовану молодь з інших областей. Міліція ж не була налаштована на агресію, а лише на забезпечення порядку, тому і постраждали саме правозахисники, дев’ятеро з яких були госпіталізовані. Ніхто з мітингувальників не постраждав.

За словами голови облдержадміністрації, захоплення приміщення тривало близько шести хвилин. Результатом цього стало блокування радикальними групами усіх чотирьох поверхів, підвального приміщення та горища. У приміщенні, що має дерев’яні перекриття, за час облоги було накопичено велику кількість вибухівки.

До Вінниці завітав Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Муйжніекс

«Ми вибрали шлях перемовин,- підкреслив Іван Мовчан,- в результаті чого вже з минулої п’ятниці працюємо в приміщенні, намагаємось відремонтувати те, що було пошкоджено».

За інформацією першого заступника голови обласної Ради Ігоря Кревського, відповідальними особами наразі проводиться інвентаризація нанесених збитків, сума яких складає близько 500 тис. грн. Якщо враховувати повністю знищену систему для таємного голосування в залі засідань, на заміну якої необхідно 1,5 млн. грн.., то сума заподіяної шкоди наближатиметься до 2 млн .грн.

Іван Мовчан висловив впевненість, що цього безладу можна було уникнути : «У вінничан вистачило б розуму, такту і культури, щоб цього не відбулось, якби нам не «допомогли»,- зауважив він.

Вінницький міський голова Володимир Гройсман підтримав таку позицію обласної влади, зазначивши: «Ми засуджуємо прояви агресії з будь-якої сторони. З першого дня масових мітингів, жодних утисків у нас не було. Громадяни мають право на вільне волевиявлення. Ми, як влада, маємо допомогти їм реалізувати це право».

Про хід кримінального провадження у справі силового захоплення приміщення ОДА коротко доповів присутнім начальник УМВС у Вінницькій області Олег Школьний.

Іван Мовчан та комісар Ради Європи з прав людини Нілс Муйжніекс

Уповноважений Ради Європи з прав людини Нільс Муйжніекс висловив подяку учасникам зустрічі за конструктивний і відвертий діалог і побажав зберігати у регіоні мир і спокій, а усі конфлікти вирішувати шляхом перемовин, не допускаючи збройного протистояння.

Довідка:

Нільс Раймондс Муйжніекс народився у Лос-Анжелесі (США)
Обраний Комісаром Ради Європи з прав людини у квітні 2012 року.
Він став третім Комісаром Ради Європи з прав людини з часу заснування цього інституту у 1999 році. Мандат Комісара розраховано на шість років, тобто до 31 березня 2018 року.
Н. Муйжніекс брав участь як експерт у місії Ради Європи з врегулювання низки конфліктів, у тому числі в січні 2007 року відвідав Грузію, де займався грузино-абхазьким і грузино-південноосетинським конфліктами.
Він є автором численних досліджень з тематики захисту прав людини, зокрема присвячених захисту національних меншин,боротьбі з расовою нетерпимістю.



Переглядів: 4133
Поширень: 0