У Вінниці триває реалізація масштабного проекту з будівництва мереж водопостачання та водовідведення у приватному секторі по співфінансуванню робіт з мешканцями. В цьому році планується прокласти 2,3 км каналізації та понад півкілометра водопроводу. Мережі прокладатимуться у чотирьох мікрорайонах міста: П’ятничани, Пирогово, Хутір Шевченка та «Димитрівський». Водопровід буде прокладено за бажанням мешканців по вулиці Комарова. Каналізування проводитиметься по вулицях: Паліїв Яр, Г.Успенського, Димитрова, Тельмана, Суворова, пров. Крилова, І та ІІ пров. Д.Нечая та ін.

По вулиці Богуна ці роботи вже проведені, при цьому більш як 300 метрів каналізації будівельники проклали з допомогою технології «проколу», не порушуючи асфальтне покриття. «Минулого року методом горизонтально направленого буріння під річкою Південний Буг вже було прокладено дюкерний перехід, який дозволив поєднати каналізаційні мережі Дальнього Старого міста з очисними спорудами, а в цьому році цей же метод було застосовано при прокладці каналізаційних мереж по вулиці Богуна, - розповідає директор департаменту міського господарства Василь Броварник. - При застосуванні традиційних методів, тобто так званим «відкритим способом», потрібно було б копати траншею, а враховуючи те, що по вулиці Івана Богуна кілька років тому було прокладено асфальтне покриття, це було б марнотратством. Адже після прокладки мереж асфальт потрібно було б знову поновлювати».

Наступними по прокладці мереж будуть мікрорайони «Пирогова» та «Димитрівський» Загалом же на будівництво мереж з водопостачання та каналізування у цьому році передбачено видатки з міського бюджету на суму 3 млн. грн.

Для довідки:

У приватному секторі Вінниці проживає біля 80 тисяч людей. Станом на 2011 рік, коли розроблялась і була затверджена схема каналізування приватного сектору міста, фахівці підрахували, що 43,5 тис. жителів приватної забудови не мали доступу до централізованої каналізації. Схема каналізування передбачає проведення мереж водовідведення 10 мікрорайонів приватної забудови. Реалізувати цей масштабний проект планується до 2020 року. Для цього потрібно побудувати 131 км самопливних мереж, 14 км напірних мереж каналізації та 28 каналізаційно-насосних станцій.

З 2011 по 2013 рік було збудовано 17 км мереж каналізації на загальну вартість –18,03 млн. грн. (в т.ч. 12,02 млн. грн. - бюджетних коштів; 6,01 млн. грн. – кошти жителів). В результаті біля 4,5 тисяч людей отримали можливість підключатись до централізованої каналізації.

Минулого року під річкою Південний Буг на глибині 6,5 м від рівня води було здійснено прокладку дюкерного переходу у дві нитки протяжністю 330 метрів. А також проведено реконструкцію каналізаційно-насосної станції з установкою сучасних німецьких насосів. Це дає змогу здійснювати подальше каналізування Дальнього Старого міста.



Переглядів: 4117
Поширень: 0