Вінниця стала на шлях енергоефективності ще кілька років тому. У 2011 році місто офіційно підтримало масштабну ініціативу Європейської комісії зі сталого розвитку міст, відому як Угода Мерів. Підписанти цієї Угоди взяли на себе зобов’язання скоротити власні викиди СО2 щонайменше на 20% до 2020 року, сприяючи таким чином розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя. Для досягнення цієї мети у Вінниці з допомогою європейських консультантів було розроблено План Дій зі сталого енергетичного розвитку до 2020 року (SEAP). Цей документ є основним стратегічним планом міста з впровадження заходів, які дозволять скоротити споживання енергоресурсів, і як наслідок, зменшити викиди у навколишнє природне середовище шкідливих речовин, поліпшити екологічний стан міста та впроваджувати альтернативні джерела енергії.

 22 червня у Вінниці велопробігом стартує Тиждень сталої енергетики

«Згідно SEAP сформовано 125 заходів, частина з яких вже реалізовується. Ці заходи направлені на вивіз твердих побутових відходів, електроенергетику, освітлення міста тощо, але більша їх частина стосується теплозабезпечення. Наприклад, разом зі швейцарськими колегами ми реалізовуємо масштабний проект по енергоефективності в мікрорайонах Карла Маркса і Баженова. Вже розпочато і проект модернізації системи теплопостачання ще одного мікрорайону спільно з міжнародною фінансовою організацією «Північна Екологічна Фінансова Корпорація» (NEFCO). Наразі відпрацьовується угода зі Світовим банком по реконструкції системи теплозабезпечення центральної частини міста та Замостя. Заходи по теплозабезпеченню вже приносять позитивні результати. Так, аналіз споживання газу в мікрорайоні Карла Марса (де 2013-го було проведено модернізацію систем теплопостачання) протягом минулого опалювального сезону вже показав значну його економію. До речі, в минулому році ми відправили SEAP на затвердження до Єврокомісії і минулого тижня отримали повідомлення, що Єврокомісія затвердила цей документ, схвалила його як якісний і такий, що відповідає європейським стандартам», – розповідає директор департаменту міського господарства Василь Броварник. Також Василь Броварник зазначає, що питання енергоефективності є одним з пріоритетів затвердженої в минулому році стратегії «Вінниця-2020».

«Торік Вінниця вперше підтримала ініціативу Європейського Союзу щодо відзначення Тижня сталої енергетики, під час якого у багатьох країнах відбуваються заходи, спрямовані на поліпшення енергоефективності та збільшення використання відновлюваної енергії. Цьогоріч місто також долучиться до Тижня сталої енергетики», – каже радник міського голови, координатор з енергоефективності Вінницької міської ради Марія Дружиніна.

В рамках Тижня сталої енергетики 22 червня у Вінниці відбудеться велопробіг. «Цей захід покликаний привернути увагу громадськості до альтернативних видів пересування по місту, які нині поширені в Європі. Реєстрація учасників розпочнеться о 9:30 на Майдані Незалежності. Сам велопробіг стартує о 10:00. Його маршрут проходитиме по вулицях Соборній, Пирогова, Келецька, проспект Юності, Хмельницьке шосе, ЦПКіВ, площа перед Літнім театром. Звертаємося до велосипедистів з проханням взяти з собою відпрацьовані батарейки, які по закінченню пробігу потрібно буде здати до спеціального контейнера», – каже керівник з розвитку велосипедної інфраструктури у Вінниці, організатор велопробігу Олег Крупський.

Також 22 червня з 11:00 по 14:00 пройде акція «Відкрий двері майбутньому» у ЦПКіВ імені Горького біля Літнього театру. Тут будуть представлені сучасні технології у галузі енергозбереження, діятиме виставка дитячої творчості, також тут можна буде побачити кілька гібридних транспортних засобів ДАІ. Кожен бажаючий зможе долучитися до акції «Вінниця за чисте майбутнє!», здавши використані батарейки. Приносити батарейки можна буде 22 червня з 11:00 до 14:00 годин на площу біля Літнього театру або протягом всього Тижня сталої енергетики – до Ресурсного центру підтримки ОСББ (Першотравнева, 78), де будуть встановлені спеціальні контейнери для батарейок.

З 22 по 27 червня у рамках соціальної акції «Діти за безпечне майбутнє» проходитиме виставка дитячих малюнків в муніципальному транспорті. А з 23 по 27 червня у холі міської ради діятиме виставка робіт вінницьких школярів в рамках акції «Енергоефективність своїми руками». Тут діти представлять власні роботи, які, на їхню думку, в майбутньому допоможуть зберегти планету. Над створенням цих робіт школярі працюватимуть у пришкільних таборах. До речі, у рамках відзначення Тижня сталої енергетики та днів енергії для дітей, які відпочивають у пришкільних таборах, буде організовано екскурсії на комунальні підприємства, які забезпечують вінничан послугами теплопостачання, гарячоводопостачання, перевезення.

Приєднається до Тижня сталої енергетики й молодь Вінницького національного технічного університету. З 23 по 27 червня у рамках акції «Молодь – рушійна сила майбутнього» відбудеться виставка розробок студентів та викладачів цього закладу. Також пройде семінар, присвячений питанням енергоефективності.

З 23 по 27 червня у Вінниці проходитиме й акція «Година міста». У ці дні з 22:00 по 23:00 вимикатиметься підсвітка Вінницької вежі, Центрального мосту, Майдану Незалежності та Спасо-Преображенського кафедрального собору. До «Години міста» можуть долучитися всі бажаючі вінничани, вимкнувши в цей час світло у своїх помешканнях.



Переглядів: 5774
Поширень: 0