До кінця року у місті буде відновлено колишній дитячий садок № 19 на дев’ять груп, що дозволить зменшити чергу у інші садочки . Це стало можливим завдяки перерозподілу у минулому році учнів трьох вінницьких шкіл - №№ 1, 10 та 25, в результаті чого майже тисяча школярів отримали можливість вчитись у першу зміну та вивільнилося приміщення, де колись функціонував садочок. Наразі вже розпочато роботи по капітальному ремонту приміщення.

До кінця року у Вінниці капітально відремонтують будівлю, де відкриють ще один дитячий садок

У цій будівлі по вулиці Малиновського 1960-го року забудови за радянських часів розміщувався саме дошкільний заклад, який приймав 300 дітей, але у 90-х роках минулого сторіччя, коли в цілому по Україні спостерігалась демографічна криза, садок розформували через недостатню кількість дітей, а будівлю  було надано в користування школі №1. І тут навчались учні початкових класів, але не всі – частина класів навчались у будівлі самої гімназії. Заклад був вкрай перевантаженим: школярі займались у три зміни. В минулому році було прийнято рішення про перерозподіл трьох шкіл: №№1, 10, 25. В результаті чого майже тисяча дітей отримали можливість ходити до школи на першу зміну, а в місті з’явився заклад нового типу – спеціалізована загальноосвітня школа 1 ступеня №25 з поглибленим вивченням іноземних мов, де навчаються діти винятково початкових класів. Крім того,  вивільнилось приміщення під дитячий садок, потреба в яких у Вінниці зростає щороку.

До кінця року у Вінниці капітально відремонтують будівлю, де відкриють ще один дитячий садок

Загалом у 90-ті роки  місто втратило 31 садочок, і тільки з 2006 року розпочалася робота з повернення приміщень у комунальну власність та будівництво нових дошкільних закладів. Адже народжуваність у місті з кожним роком зростає. З того часу у Вінниці було відкрито чотири ДНЗ, а садок № 19 стане п’ятим дошкільним закладом, який з’явиться у місті за вісім останніх років.

Капітальний ремонт у будівлі вже розпочато. На сьогоднішній день підрядним будівельним підприємством виконано демонтаж даху, димової труби, підлоги та перегородок, проведено штукатурні роботи, прокладено мережі зовнішньої каналізації та водопроводу, здійснено електророзвідку та розводку трубопроводів  тепло- та водопостачання. Тривають роботи по влаштуванню кроквяної системи даху, зовнішні роботи  фасадів, підготовка під шпаклювання стін та влаштування підшивних стель. Загалом будівельники вже виконали робіт на 1,5 млн. грн. Але поки що працюють у борг.

До кінця року у Вінниці капітально відремонтують будівлю, де відкриють ще один дитячий садок

«Роботи проходять в штатному режимі, незважаючи на те, що є певні проблеми з роботою казначейства в плані перерахування коштів підрядній організації, - зазначає в.о. міського голови Сергій Моргунов, який відвідав сьогодні об’єкт. - Уже призначено завідуючу садочком, яка працює з підрядною організацією щодо зовнішнього та внутрішнього дизайну закладу, тому він не буде схожий на інші садки міста. Наступного року плануємо відновити ще садочок № 40, де зараз знаходиться навчально-виробничий комбінат, зараз ми інтенсивно працюємо в цьому напрямку.  Плануємо провести там  капітальний ремонт, а НВК буде переміщено до інших приміщень комунальної власності – зараз це два корпуси Торговельно-економічного університету, які орендував цей заклад, але термін договору оренди вже закінчився».

Завідуюча дитячого садочку № 51 Ванда Харматова, яка поки що попередньо призначена керівником садка, розповідає, що зараз працює над дизайнерськими рішеннями приміщень.

"При ремонтних роботах будуть використані сучасні енергозберігаючі технології – утеплено фасади будівлі, встановлено металопластикові вікна, підлога першого поверху буде з підігрівом, тому заклад буде енергоощадним, - зазначає вона. – Для дітей будуть створені комфортні умови в плані безпеки та збереження здоров’я. Ми вже продумуємо концепцію освітнього процесу. Планується, що садочок матиме комунікативно-лінгвістичний напрямок. Будемо намагатися робити все для того, щоб діткам тут було радісно, а їх дитинство, яке проходитиме у цьому дитячому садочку, було справді щасливим".

До кінця року у Вінниці капітально відремонтують будівлю, де відкриють ще один дитячий садок

Закінчити повний комплекс робіт за вчасного фінансування заплановано у грудні. Окрім групових кімнат тут буде облаштовано музично-танцювальну залу, медпункт з кабінетом для проведення щеплень, кухню та пральню. Територію садочку впорядкують, зроблять ігрові майданчики з тіньовими навісами.

Садочок № 19 буде містити 9 груп: дві для дітей раннього віку та сім – для дошкільнят. Першочергово до нього будуть прийматимуться малята, які наразі стоять у електронній черзі у інші садки міста. На сьогодні їх у черзі 502. Новий садок зможе забезпечити місцями 300 дітлахів. Зараз ДНЗ міста відвідує 16,5 тисяч дошкільнят.​
 



Переглядів: 12521
Поширень: 0