Вінниця поглиблює співпрацю з територіальними громадами, які минулого року дали згоду на приєднання їх земель, що знаходяться поза межами населених пунктів, до території міста. В рамках угод, які було підписано між Вінницькою та чотирма сільськими і однією селищною радами, з бюджету міста на вирішення найбільш проблемних для сіл питань цьогоріч вже виділено 1,6 млн. грн. А найближчим часом ці населені пункти буде підключено до обслуговування відділом оперативного реагування міської ради «Цілодобова варта». Вінниця також готова надавати допомогу у прибиранні доріг цих громад в зимовий період та сприятиме запровадженню роздільного збирання сміття у двох з прилеглих сіл. Ці та інші питання сьогодні було обговорено на спільній нараді в. о. міського голови Сергія Моргунова та представників сільських і селищної рад.

Минулого року Вінницька міська рада розпочала налагоджувати довготривалу співпрацю з навколишніми селами. В тому числі і вести перемовини про приєднання частини земель територіальних громад, які знаходяться поза межами населених пунктів, до території обласного центру. Питання розширення території міста та інтеграції громад Вінниці і прилеглих сіл є одним із стратегічних напрямків як самої Вінниці, так і сусідніх територій на найближчі десятиріччя. Адже очевидним є той факт, що з часом місто і далі буде «розростатися», а ті землі, які по-факту підпорядковані сільським радам до окружної дороги міста, - або вже утримуються за рахунок Вінниці (вулиці Тарногродського, Енергетична та ін.), або так чи інакше «примкнуть» до вулиць міста у перспективі. Принципово важливим є те, що цей підхід унеможливлює хаотичний процес нецільового використання приміських територій.

В минулому році пропозицію Вінниці щодо налагодження більш тісної взаємодії між громадами підтримали п’ять сільських та одна селищна рада. І незважаючи на те, що приєднання земель до міста – це довгострокова перспектива (оскільки сьогодні готується тільки технічна документація, яка, у разі проходження усіх процедур, в тому числі схвалення Верховною Радою, встановить нову межу суміжних територій), співпраця між громадами уже триває. В рамках домовленостей, відповідно до ухвалених угод, Вінниця зобов’язалася з міського бюджету виділити кожному з сіл цільову субвенцію для вирішення найболючіших проблем. На що саме підуть ці кошти територіальні громади вирішували самі – ремонт садочка, будівництво дитячого майданчика, облаштування вуличного освітлення, ремонт сільського будинку культури, асфальтування доріг та інше. Загальна сума цих субвенцій для Стадницької, Бохоницької, Якушинецької, Луко-Мелешківської, Агрономічної сільських рад та Стрижавської селищної ради у 2014 році склала 2 млн. грн.

Виконання угод між Вінницькою міською радою та сільськими і селищною радою, а також поглиблення подальшої співпраці, стали причиною зустрічі в. о. міського голови Сергія Моргунова та представників територіальних громад, яка відбулась 9 вересня у міськраді.

На сьогоднішній день з бюджету міста сільським бюджетам вже профінансовано 1,6 млн. грн. Крім цього, за рахунок коштів міського бюджету фінансуються і освітні послуги дітям, які проживають у селах, але навчаються в Вінниці. Так, минулого навчального року у школах міста навчалася 961 дитина, 464 дитини відвідували дошкільні навчальні заклади Вінниці, 94 - отримували послуги з надання позашкільної освіти. Загалом профінансовано послуг на 10,1 млн. грн. Вирішено питання транспортного сполучення між містом та прилеглими селами і селищем, а саме - за допомогою автобусних маршрутів в напрямках усіх сіл та тролейбусних маршрутів №№ 12, 13, 14, що проходять Гніванському шосе вздовж приватної забудови, розміщеної на території Бохоницької сільської ради, та №№ 1 і 3, які курсують по вул. Тарногродського, частково через територію Стрижавської селищної ради. А у сфері надання адміністративних соціальних послуг – у відділенні «Прозорого офісу» по вул.. 50-річчя Перемоги, 7, визначено 13 робочих місць для надання адміністративних соціальних послуг жителям Вінницького району (для семи працівників управління праці і соціального захисту населення Вінницької РДА та шести - Пенсійного фонду України у Вінницькому районі).

Мешканці шести прилеглих до Вінниці сіл зможуть користуватись послугами «Цілодобової варти» міської радиНа спільній нараді говорили не лише про виконання угод, а й про ті проблеми, де Вінниця готова підставити плече громадам сусідніх територій. Зокрема, досить часто в разі виникнення аварійних ситуацій на мережах їх жителі через відсутність у Вінницькому районі єдиної диспетчерської бази губляться і не знають, куди телефонувати. Тому Сергій Моргунов вийшов з ініціативою підключити їх до відділу оперативного реагування міської ради «Цілодобова варта». А керівнику відділу, Антоніні Іващук, доручив відпрацювати механізм цієї роботи та здійснювати інформаційне забезпечення населення прилеглих сіл щодо ліквідації аварійних ситуацій на мережах енергопостачання, ремонту водогонів та каналізації, зовнішнього освітлення; а також транспортного забезпечення (номера маршрутів, графіки руху), роботи «Прозорих офісів» та інших питань, які цікавлять людей.

Ще одним важливим питанням перед настанням зимового періоду є і очищення доріг від снігу. Тому було запропоновано опрацювати із сільськими та селищною радами потребу у прибиранні центральних вулиць від заметів шляхом укладання договорів та забезпеченням необхідної техніки. Також міська рада зобов’язалася сприяти запровадженню роздільного збору сміття, яке незабаром буде впроваджуватися і в Вінниці, на території Агрономічного та Стадниці. А ще – надати практичну та методологічну допомогу фахівцям відповідних сільських рад в питанні тарифів для населення на вивезення сміття. Результатом зустрічі стало й те, що між школами сіл та Вінниці буде налагоджуватись співпраця та проводитимуться спільні заходи (фестивалі, конкурси, конференції, семінари, акції, тренінгів на рівні викладачів, інноваційної діяльності).

«Якщо об’єднати зусилля, то можна багато чого зробити, а самостійно одна територіальна громада всі питання не вирішить. Як я завжди кажу: один в полі не воїн, - говорить Сергій Моргунов. – Вінницька міська рада готова до співпраці і об’єднання зусиль. А в рамках тих змін, що будуть у законодавстві щодо децентралізації влади, реформи місцевого самоврядування, в нас з’явиться більше механізмів цієї співпраці».

Під час наради представниками громад піднімалося ще багато питань, частину з яких буде вирішено в робочому режимі. Так, зокрема, голова Стадницької сільської ради Владислав Яклюшин підняв питання допомоги з опаленням будинків однієї з вулиць Малої Стадниці, жителями якої в переважній більшості є пенсіонери. Було вирішено спільно з департаментом комунального господарства та благоустрою міської ради опрацювати можливі варіанти вирішення цієї проблеми – допомога у газифікації або електрифікація на пільгових умовах за рахунок електроенергії, виробленої на полігоні. Такий проект Вінниця в перспективі може реалізовувати спільно з німецьким інвестором.

По підсумках наради було підготовлено проект доручень різним міським службам, на які покладено виконання обговорених під час зустрічі заходів по співпраці. ​



Переглядів: 5627
Поширень: 0