Його обговорили на круглому столі за участі представників міської та обласної влади, бізнесу, освіти, ІТ-сектору та громадськості. Внести пропозиції щодо формування цього документу можуть всі бажаючі, виславши їх на електронну адресу [email protected]. Така європейська модель обговорення дозволить зробити процес створення документів прозорим та відкритим.

У демократичних країнах для обговорення головних напрямків державної політики використовується «Зелена книга». Цей документ передує розробці конкретних нормативно-правових актів та ухваленню рішень і передбачає вивчення та відкрите публічне обговорення ключових проблем та способів їх вирішення. За результатами «Зеленої книги» розробляється «Біла книга». Таким чином забезпечується цілісність, системність та послідовність у проведенні державної політики. А процес підготовки документів – прозорий та відкритий.

У Вінниці представили проект документу «Зелена книга з електронного урядування в Україні»

Зараз вперше в Україні відбуваються публічно-експертні обговорення впровадження державної політики. Розглядається «Зелена книга державної політики у сфері електронного урядування в Україні», яка містить аналіз проблем електронного урядування в Україні та пропозиції щодо їх вирішення. Тут визначені основні напрямки розвитку е-урядування: електронна взаємодія органів влади, електронні послуги, відкриті дані та електронна демократія. 26 листопада у Вінниці відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню цього документа. За підсумками круглого столу його учасники підготували ряд пропозицій щодо вдосконалення проекту.

Над документом працювала робоча група з розробки урядової політики у сфері розвитку електронного урядування при Віце-прем’єр-міністрові України – Міністрові регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимирі Гройсману за участі експертів Е-урядування реанімаційного пакету реформ. До розробки цього документу долучилися як українські, так й іноземні експерти.

У Вінниці представили проект документу «Зелена книга з електронного урядування в Україні»

«Найближчі три тижні всі бажаючі можуть долучитися до обговорення цього проекту. Наразі автори пропонують чотири базових напрямки електронного врядування. По-перше, це електрона взаємодія між органами влади, що дозволить спростити процес взаємодії та пришвидшити обмін інформацією між ними, усунути використання паперових довідок. По-друге, надання електронних послуг, по-третє, відкриті дані, а саме, доступ до урядових даних та відкритість влади. І четверте, електронна демократія, участь громадян у прийнятті рішень. Врахувавши всі пропозиції, які вже є і які ми ще отримаємо, у нас буде документ, який вказує на орієнтири для розвитку електронного врядування в Україні», – каже співголова робочої групи з розробки урядової політики в сфері розвитку е-урядування Олег Левченко.

Директор департаменту регіонального економічного розвитку Вінницької обласної державної адміністрації Олександр Якубик зазначив, що влада буде успішною лише тоді, коли повноцінно виконуватиме свої функції. «Наразі влада має на меті забезпечити європейські стандарти й норми, відкритість і цивілізованість у співпраці з громадянами. Тут важливим є надання якісних електронних послуг, які люди можуть отримувати відкрито, своєчасно і з найменшими затратами часу та коштів. А це є одним з чотирьох базових напрямків проекту документу «Зелена книга».

У Вінниці представили проект документу «Зелена книга з електронного урядування в Україні»

Директор департаменту інформаційних технологій міської ради Володимир Романенко каже, що останнім часом робота у напрямку розвитку електронного самоврядування проходить інтенсивніше. «Приємно, що у цьому питанні нам дієву допомогу надають міжнародні експерти, які мають теоретичні та практичні напрацювання у сфері електронного врядування на державному рівні. Також важливо, що розробка урядової політики у сфері розвитку електронного врядування України зараз відбувається публічно. Потрібно, щоб до цього процесу долучалося якомога більше професіоналів, щоб їхні побажання були реалізовані одразу. Реалізація визначених базових напрямків дозволить нам значно скоротити час отримання послуг і виконання своїх функцій як органу влади. А також – значно зменшиться вплив людського фактору, що дозволить підняти якість послуг», – сказав Володимир Романенко.

З проектом до обговорення: "Зелена книга з електронного урядування в Україні" можна ознайомитися тут



Переглядів: 5476
Поширень: 0