У міжнародному аеропорту «Бориспіль» Президент Петро Порошенко зустрів літак Військово-повітряних сил США з першою партією американських броньованих автомобілів.

Автомобілі HMMWV надійшли відповідно до рішення США про передачу Україні оборонних засобів. Всього прибули 10 автомобілів з посиленою бронею, 8 з яких після оснащення озброєнням українського виробництва будуть направлені в підрозділи Високомобільних десантних військ, 2 – спеціальним підрозділам Служби безпеки України. Президент передав командирам підрозділів сертифікати на вказані автомобілі.

Загалом США планують поставити 230 автомобілів HMMWV, з них 30 – з посиленою бронею. Очікується, що ще дві партії по 10 машин з посиленою бронею прибудуть в Україну до квітня, а решта 200 автомобілів – протягом 45 днів.

В Україну прилетів американський літак з десятком броньованих автомобілів

Глава держави під час церемонії зустрічі зазначив, що надання цієї техніки засвідчило реальну підтримку України з боку США у боротьбі за територіальну цілісність та суверенітет. «Всебічний діалог між Києвом і Вашингтоном та надання Сполученими Штатами підтримки Україні є справжнім, реальним підтвердженням стратегічного партнерства між нашими країнами», – наголосив Президент.

Президент подякував американській стороні та всім, хто був причетний до відправлення та отримання вантажу за оперативну роботу, яка дозволить зберегти життя українським військовим. «Від імені народу України хочу подякувати Сполученим Штатам Америки за послідовну та тверду позицію стосовно врегулювання конфлікту на Донбасі. За визнання Російської Федерації країною, яка здійснює агресію проти України. За ініціативність та наполегливість у питанні санкцій. За солідарність з нами і за лідерство в напрацюванні та реалізації єдиної, солідарної позиції всього євроатлантичного товариства», – сказав Глава держави.

В Україну прилетів американський літак з десятком броньованих автомобілів

«Ми твердо тримаємо курс на політико-дипломатичне врегулювання міждержавного конфлікту на Донбасі. Але супротивник постійними порушеннями режиму припинення вогню спонукає нас до активізації наших зусиль зі зміцнення обороноздатності. Проте наші ресурси залишаються обмеженими. Тому військово-технічна допомога, яку надають Україні Сполучені Штати Америки, інші країни, є вчасною та вкрай необхідною», – наголосив Глава держави.

Президент висловив сподівання, що ці автомобілі забезпечать надійний захист наших військових і підвищення їхньої бойової спроможності. «Переконаний, що українські офіцери та солдати з максимальною ефективністю застосують цю техніку під час виконання завдань», – сказав Петро Порошенко.

Президент зазначив, що це не перша техніка, надана США. На фронті вже використовуються сучасні засоби цифрового захищеного зв’язку, радари контрбатарейної боротьби, прилади нічного бачення, роботизовані системи розмінування, медичне обладнання.

Президент оглянув автомобілі, а також бойовий модуль українського виробництва, яким буде доукомплектовано машини. Власноруч випробувавши один з джипів, Петро Порошенко зазначив: «За кермом я побачив, що це надзвичайно ефективна потужна бойова машина, яку сьогодні чекають в українському війську».

Автомобілі HMMWV або Humvee – високорухомий багатоцільовий колісний транспортний засіб. Цивільний варіант цього автомобіля називають Hummer («Хаммер»).



Переглядів: 3735
Поширень: 0