Цьогоріч вінничани, як і всі мешканці України, 8 травня в рамках Дня пам’яті та примирення будуть вшановувати усіх загиблих в роки Другої світової війни. А 9 травня у Вінниці відбудуться заходи з відзначення Дня перемоги над нацизмом. У цей день у місті пройде багато концертів, виставок та благодійних акцій, в центрі уваги яких – подвиг земляків, які ціною свого життя і здоров’я здобули мир на нашій землі 70 років тому. А впродовж дня у центрі міста лунатимуть «Дзвони Перемоги».

70-річницю Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні Вінниця відзначатиме 9 травня. А напередодні, 8 травня, місто, як і вся країна, відповідно до Указу Президента України відзначатиме День пам’яті та примирення. Адже кожен п’ятий загиблий у тій війні – українець. За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України у Другій світовій Україна втратила 9 мільйонів громадян, майже половина з яких – цивільне населення.

8 травня у Вінниці в різних храмах відбудуться молебні за загиблими, пройде покладання квітів до меморіальних дощок, пам’ятних знаків та могил загиблих воїнів, які розташовані в різних мікрорайонах міста. Також в Прозорих офісах об 11:00 розпочнуться тематичні виставки та концертні програми творчих колективів шкіл естетичного виховання міста. А на Європейській площі о 17:00 стартує молодіжний флешмоб «Ніколи знову!».

Наступного дня, 9 травня, у Вінниці пройдуть заходи по відзначенню Дня Перемоги над нацизмом. "Ми плануємо багато заходів на трьох площах нашого міста: майдані Незалежності, Європейській площі та площі Тараса Шевченка. Вінничани досить серйозно ставляться до цього свята, завжди дуже багато людей 9 травня на вулицях. І ми створимо всі умови, щоб у місті була відповідна атмосфера і ми гідно вшанували ветеранів та пам’ять наших предків", - сказав під час прес-конференції, присвяченої відзначенню двох пам’ятних дат в.о. міського голови Сергій Моргунов.

9-го травня у Вінниці лунатимуть «Дзвони Перемоги»

9 травня розпочнеться з молитви в усіх храмах міста за мир в Україні та захисників держави. Після чого об 11:20 пролунають перші «Дзвони Перемоги», які будуть звучати у місті впродовж дня об 15:00, 18:00 та 21:00.

Після перших дзвонів з площі ім. Т.Шевченка розпочнеться Хода миру та єднання, яка завершиться на Європейській площі покладанням квітів до Меморіалу Слави та пам’ятного знаку Небесній Сотні та загиблим Героям АТО.

О 13-й годині в холі Вінницької міської ради ветеранів, які воювали у Другій світовій війні, вітатимуть зі святом перші особи міста та області. Після чого на майдані Незалежності розпочнеться мистецька акція «Побажай країні миру» та концертна програма «Вогонь війни – у пам’яті навічно».

Також починаючи з 13:00 на площі ім. Тараса Шевченка розпочнеться концертна програма «Будь славен у віках День Перемоги», а на Європейській площі у цей час стартує свято духової музики. Святковий тематичний концерт «Ніколи знову!» відбудеться і біля літака на проспекті Космонавтів, там виступатимуть вихованці школи мистецтв «Вишенька» та інших навчальних закладів. Також впродовж дня на трьох основних майданчиках у центрі міста будуть проходити виставки творчих робіт, фотовиставки, майстер-класи, ярмарки-продажі виробів з національної символіки, а зібрані кошти будуть направлятись на допомогу нашим військовим, які беруть участь в АТО на боронять нашу землю від російської агресії.

Ввечері на Майдані Незалежності відбудеться фінальний концерт «Птах миру» за участю Академічного міського камерного хору «Вінниця» та вихованців зразкової творчої майстерні естрадного мистецтва «Зоряна мрія».

Символом свята вже другий рік поспіль буде червона маківка, яка у Європі спочатку була символом пам’яті жертв Першої світової війни, а згодом – жертв всіх військових і громадянських збройних конфліктів, починаючи з 1914 року. На запитання журналістів відносно присутності іншої символіки Сергій Моргунов зазначив: «Минулого року самі ветерани критично відносились до будь-яких проявів зловживання символікою, в тому числі і георгіївськими стрічками. Я думаю, що вінничани в першу чергу толерантні люди, і вони з розумінням будуть ставитись до символів, які дорогі ветеранам, і які їх отримали у кровопролитних боях під час війни. Але це жодним чином не стосується тих людей, які можуть мати намір спеціально провокувати ситуацію. Нам не потрібно ніяких ексцесів, ми повинні гідно вшанувати ветеранів і бути толерантними до історії». Він додав, що як і минулого року, 9 травня у місті будуть посилені заходи громадської безпеки.



Переглядів: 6613
Поширень: 0