У день 70-ї річниці Перемоги над нацизмом у Європі у присутності Президента, ветеранів, воїнів АТО п’ятсот військових окремого полку Президента України та 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних Сил склали військову присягу на вірність Українському народові. Урочиста церемонія відбулася на площі перед Національним музеєм історії Великої Вітчизняної війни.

Глава держави привітав присутніх молодих воїнів та ветеранів з Днем Перемоги. «В нашому українському календарі 9 травня, День Перемоги, завжди буде червоним, – як ці маки, що символізують пам’ять про всіх загиблих», – зазначив, звертаючись до присутніх, Президент. Але, наголосив Глава держави, «ми більше ніколи не святкуватимемо цей день за російським сценарієм, який передбачає холоднокровне використання Дня перемоги для апології експансіоністської політики щодо сусідів, для утримання їх у своїй орбіті, для відродження імперії».

Петро Порошенко: Робив, роблю і робитиму все, що можливо і що неможливо, для того, щоб в Україні запанував мир

За словами Президента, зараз, після Революції гідності, на фоні російської агресії, яка переважній більшості українців розкрила, нарешті, очі на справжню стратегію наших сусідів щодо України, – виникли умови для того, щоби День перемоги відзначати в нашій власній українській системі координат.

Глава держави поінформував про започаткування нової традиції. 8 травня в Україні вперше на державному рівні разом з усіма європейськими країнами відзначили День пам’яті та примирення. «Щоби не забувати про жертви тієї страшної війни, в якій загинуло понад півсотні мільйонів людей в усіх країнах світу, з яких майже кожен п’ятий, на жаль, – з України», – зазначив Президент.

Одним із символів такого примирення Глава держави назвав урочисте засідання Верховної Ради, в якому брали участь і ветерани Червоної армії, і ветерани УПА. «І знаєте, хто їх найбільшою мірою об’єднав? Присутні у тій же сесійній залі онуки та правнуки – українські воїни, які забезпечують існування нашої держави, захищаючи її від російської агресії. Так само як діди й прадіди захищали її в роки Другої світової», – наголосив Петро Порошенко.

Президент підкреслив внесок у Перемогу УПА. «При очевидній провідній ролі Червоної армії, українських фронтів та радянських партизанських об’єднань, всередині України другий фронт боротьби з фашистськими окупантами відкрила Українська повстанська армія. Вона, йдучи попереду часу, вже тоді бачила Україну незалежною державою», – наголосив Петро Порошенко.

Президент відзначив, що щонайменше шість мільйонів українців, які воювали в лавах Червоної армії, «перед Богом та історією є головними свідками неправедності і кричущої несправедливості московського пропагандистського міфу, нібито Росія виграла б війну і без України». «Ще більший цинізм – створювати нашій країні образ начебто фашистської держави. Ясно, це робиться лише з однією метою – в очах власного, російського, народу обґрунтувати і виправдати свій злочин, а саме – агресію Росії проти України», – заявив Президент.

День Перемоги

«Ми шанували, шануємо і завжди будемо шанувати ратний патріотичний подвиг наших дідів і прадідів. І на доказ тому низько вклоняємося перед усіма ветеранами, – як присутніми тут, на цьому святому місці, так і перед тими, хто святкує на інших площах та вулицях України, чи хто вже не зміг вийти і відзначає цей день вдома», – заявив Петро Порошенко.

Зазначивши, що у частини військовослужбовців, які сьогодні присягають, рідні й близькі беруть участь в АТО, Президент назвав це символом спадкоємності поколінь захисників Вітчизни. «Вірю, що військовослужбовці, які стоять в цьому строю, своєю сумлінною службою та відданістю Україні примножать славу своїх старших товаришів і своїх предків», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави ще раз наголосив, що молоді призовники не направляються на службу в зону АТО. «Четверта хвиля мобілізації, яка нещодавно звершилася, і п’ята, котра щойно почалася, концентруються на підборі старших, досвідчених і професійних кадрів», – підкреслив Петро Порошенко.

присяга

«Моя мрія як Президента – щоб наші воїни набували досвіду й майстерності в місцях постійної дислокації та на полігонах – в навчальних умовах, наближених до бойових, але не на справжній війні», – зазначив Президент.

Військові, які склали Військову присягу, пройшли урочистим маршем перед Президентом – Верховним Головнокомандувачем Збройних Сил України.

Після цього на площі розпочався Марш військових оркестрів, яким цього року в Києві широко відзначають 9 травня. Очолив військовий музичний парад Національний президентський оркестр. До столиці України також прибули 5 іноземних військових оркестрів – Оркестр Сил оборони Естонської Республіки, Оркестр Збройних сил Литовської Республіки, Військовий оркестр Збройних сил Республіки Сербія, Показовий оркестр Прикордонної гвардії Республіки Польща, Оркестр Збройних сил Йорданського Хашимітського Королівства, а також двоє волинщиків з Великої Британії. Ввечері оркестри гратимуть у парках міста.



Переглядів: 3767
Поширень: 0