Зазвичай прихильники одіозного бізнесмена Віктора Малиновського збираються так звані «Віче» на площі Небесної Сотні, яка для півсотні літніх людей поволі перетворилась на клуб для спілкування «кому за 60». Ці зібрання вже навіть журналістам не цікаві. Тож, щоб нагадати про себе публічно, вчорашнє «Віче» вирішило розпочати робочий тиждень під стінами мерії. Допомогли з масовістю (бо мітинг зібрав біля триста людей) партійці обласної організації «Батьківщини» на чолі з Людмилою Щербаківською.

Вимоги, з якими прийшли до мерії, - явно не за адресою: щоб місцева влада зменшила тарифи на газ (які встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), та щоб і після 1 червня пенсіонери і далі їздили у громадському транспорті безоплатно. Доходило до абсурду: одні виступаючі говорили про здирницькі тарифи, і тут же літня жіночка закликає – давайте всі відмовимось від субсидій. Або кличуть до розмови владу, але коли вийшли на цю зустрічі заступники міського голови з соціальних питань та ЖКГ Андрій Рева та Ігор Корольчук, - дружньо кричать їм «Ганьба!».

Малиновський з Щербаківською привели до міської ради на мітинг пенсіонерів

Андрій Рева попри перекрикування таки роз’яснив мітингувальникам, що ці вимоги, з якими вони прийшли під стіни мерії, поза межами компетенції та повноважень органів місцевого самоврядування. Те, на що вона впливає, - повністю організувати процес оформлення субсидій для вінничан, то ця робота не зупиняється: «Нині ними вже користуються 27,5 тисяч домогосподарств, і з травня було подано ще 18 тисяч заяв, тобто разом – близько 45 тисяч сімей. А в нашому місті проживає понад 370 тисяч людей. Тож, фактично, третина вінничан бажає нині сплачувати за комунальні послуги дешевше,» - сказав Рева. Щодо безкоштовного проїзду для пільговиків, яких у місті налічується 183 тисячі, а це фактично кожен другий вінничанин, то якщо люди будуть їздити безкоштовно, хтось ТТУ має це компенсувати. І жоден міський бюджет будь-якого міста не в змозі взяти на себе десятки чи сотні мільйонів компенсації. Тому на сесії міської ради 29 червня депутати і ініціюватимуть звернення на центральні органи влади з тим, щоб Кабмін розробив механізми компенсаторів – провести індексацію пенсій і зарплат чи запровадження адресної допомоги тим, в кого мінімальна пенсія. Крім того, у зверненні на Кабмін буде зазначено, що не можна відміняти Постанови Уряду №354 від 1993 року та №555 від 1994-го, за якими пенсіонери за віком та інваліди 3-ї групи мають право на безоплатний проїзд. Допоки вони діють – люди можуть користуватись цими пільгами.

Малиновський з Щербаківською привели до міської ради на мітинг пенсіонерів

Однак організатори мітингу наполегливо намагались маніпулювати підміною понять, наприклад, вводячи в оману літніх людей, мовляв, у Львові міська рада прийняла рішення забезпечити пенсіонерів безкоштовним проїздом, взявши ці витрати на себе. Але відповідно до рішення виконкому Львівської міської ради від 30.03.2015р. №115, безкоштовний проїзд протягом всього дня у Львові діє лише для учасників бойових дій, дітей-сиріт, дітей з багатодітних сімей, а також незрячих. А всі інші категорії пільговиків, до яких відносяться і пенсіонери, до 1 червня 2015 року мають пільгу на проїзд лише до 10:00 та з 16:00. З 1 червня пенсіонери цього міста, як і на решті території України, платитимуть за проїзд впродовж усього дня, якщо не буде відповідних змін у законодавстві. Ну а такий незначний нюанс, що проїзд в електротранспорті Львова 2 грн., а громадському автотранспорті – вже 4 грн. за поїздку (при тому що у «поганій» Вінниці електротранспорт теж 2 грн., муніципальних автобусах 2,5 грн., в маршрутках – 3 грн.) – взагалі упустили. Адже попереду осінь і місцеві вибори – сьогодні вже починається гонитва за симпатіями виборців, і кому, як не партійцям «Батьківщини», які загартовані не однією виборчою кампанією, це розуміти. 

Малиновський з Щербаківською привели до міської ради на мітинг пенсіонерів

Причому, розуміють це і інші люди, які орієнтуються в політичних іграх місцевих партійців. Так, вчора колишній начальник УМВС України у Вінницькій області, генерал Віктор Русин на своїй сторінці у мережі «Фейсбук» передав їм «привіт», звернувшись до тих людей, кого вони збирають на своїх протестних акціях: «Повернувшись додому в Ужгород зайшов на ФС і читаю, що у Вінниці 17.05. відбулось віче Народної Ради, думаю багато це прочитали. Я мав честь працювати у цій чудовій і працьовитій області при "злочинній "владі і спілкуватися з усіма представниками партій і громадських організацій,які сьогодні були на Віче. Я тоді їм говорив усім: Вас використають, а потім просто за всіх забудуть; ніхто моїм словам тоді не вірив. Шановна Вінницька Народна Рада, зараз Ви маєте можливість порівняти своє життя з періодом життя при "злочинній"владі, будьте мужніми, витривалими, візьміть на себе теж відповідальність як Ви дурили простих людей, це саме робите зараз, бо Вам не дали місць у владі».

Малиновський з Щербаківською привели до міської ради на мітинг пенсіонерів

Згадували на мітингу і екс-мера Вінниці а нині Голову Верховної Ради України Володимира Гройсмана. Хоча свою думку з приводу тарифів він неодноразово висловлював. Востаннє – 16 травня, перебуваючи у Вінниці, коли він сказав:«Я вважаю, що питання тарифів має бути абсолютно відкритим і публічним. Усі механізми формування кожної копійки, яка є в тарифі, мають бути опрацьовані Урядом, НКРЕКП і доведені до суспільства. Сьогодні тарифи в Україні не мають довіри. Тому і Уряд, і Національна комісія спільно з парламентом мають це (формування тарифів – ред.) відкрити. Що стосується сплати тарифів, то важливо, щоб соціальний захист – тобто субсидії, – були оперативно відпрацьовані. І я точно знаю, що система у Вінниці сьогодні абсолютно готова до того, щоби кожна вінницька родина була захищена завдяки цим субсидіям. Але в Україні ступінь такої готовності є абсолютно різним, тому зараз питання до Уряду, щоби все відпрацювали таким чином, аби люди автоматично починали отримувати субсидії. І тоді утвориться така «соціальна парасолька», яка не дозволить людям сплачувати більше 10 чи 15% від їх доходу».

Малиновський з Щербаківською привели до міської ради на мітинг пенсіонерів

Результатом мітингу стало те, що частина протестувальників пішла у «Прозорий офіс» далі спілкуватись із представниками міської влади. Народ поволі розходився. На момент, коли Андрій Рева вийшов вдруге, щоб розповісти про результати спілкування, мітингарів залишилось зовсім мало. На цей раз йому вже дали спокійно висловитись про те, що на сесії міської ради будуть розглядатись звернення до центральних органів влади. Мабуть, ті, хто йшов вранці під мерію, не так вже і хотіли результату. Як у спортсменів, які не отримують призових місць, – важлива не перемога, а участь.



Переглядів: 6221
Поширень: 0