Як повідомляє Інтерфакс-Україна, 16 червня Надзвичайний і Повноважний посол Швейцарії в Україні Крістіан Шьоненбергер вручив в. о. Вінницького міського голови Сергію Моргунову Європейську енергетичну відзнаку (ЄЕВ). Вінниця стала не лише першим містом України, але й першим з-поміж міст пострадянського простору, яке було сертифіковано за цією європейською системою. Присвоєння відзнаки означає, що Вінниця створила якісну систему управління процесами з енергозбереження і почала реалізовувати комплекс заходів, спрямованих на підвищення енергоефективності обласного центру.

Над отриманням цієї нагороди місто працювало більше чотирьох років. На початку травня 2015-го Міжнародний офіс ЄЕВ повідомив, що Вінниця успішно пройшла сертифікацію за цією європейською системою. Тоді першим привітав вінничан із цим досягненням Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, який, власне, і розпочинав цей шлях ще у 2011-му, будучи Вінницьким міським головою.

Вінниця першою серед міст пострадянського простору отримала Європейську енергетичну відзнаку

Вручити відзнаку до Вінниці приїхав Надзвичайний і Повноважний посол Швейцарії в Україні Крістіан Шьоненбергер. Він зазначив, що Україна та Швейцарія мають політичну, культурну та технічну співпрацю, і Вінниця найбільше задіяна саме в технічному напрямку. "Вінниця дуже швидко реагує на ініціативи, і це дозволяє ефективно реалізовувати наші спільні проекти, - сказав посол Швейцарії, - В цьому році ми продовжимо надання фінансової підтримки Україні в цілому. Нещодавно було прийнято рішення виділити на ці цілі 100 мільйонів доларів. Відповідно, наші партнери в Україні повинні вдвічі збільшити свої зусилля для реалізації наших спільних проектів".

Вінниця першою серед міст пострадянського простору отримала Європейську енергетичну відзнаку

Отримання Європейської енергетичної нагороди стало для Вінниці стимулом активно продовжувати реалізацію заходів з енергозбереження, які передбачені Планом дій зі сталого енергетичного розвитку міста до 2020 року. "Для нас ця енергетична відзнака велика честь і велика відповідальність. Кожних чотири роки місто буде проходити аудит на підтвердження цієї нагороди. І нам ще дуже багато потрібно зробити. Але я переконаний, що наша команда справиться з поставленими завданнями, і ми значно покращимо рівень енергоефективності Вінниці. Дуже хотілося б, щоб ця відзнака була перша, але не остання в Україні", - сказав в. о. Вінницького міського голови Сергій Моргунов.

Технічну підтримку в цій роботі вінничани отримали від Уряду Швейцарії – компонент "Європейська енергетична відзнака" увійшов до Меморандуму про співпрацю, в рамках якого крім ЄЕВ передбачена модернізація системи теплопостачання кількох мікрорайонів міста. Загальний бюджет проекту 27,154 млн. CHF, з яких 20,6 млн. CHF – це безповоротна фінансова допомога від Швейцарії.

Вінниця першою серед міст пострадянського простору отримала Європейську енергетичну відзнаку

Для інформації

Європейська енергетична відзнака (ЄЕВ) була започаткована Швейцарією у 1988 році та вже незабаром зарекомендувала себе, як якісна система управління, і була інтегрована до національної енергетичної політики.

На сьогодні більше 1200 міст з 12 країн світу беруть участь у ЄЕВ, більше 600 з яких вже отримали ЄЕВ.

Робота над отриманням цієї нагороди у Вінниці розпочалась у 2011 році із підписанням Меморандуму зі Швейцарською Конфедерацією про реалізацію у місті спільного проекту з енергоефективності. Він включає у себе три компоненти: технічна і фінансова підтримка в модернізації системи теплопостачання кількох мікрорайонів міста, підвищення інституційної спроможності основного теплопостачального підприємства міста КП "Вінницяміськтеплоенерго" та підтримка в отриманні Європейської енергетичної відзнаки.

Фото з сайту ВИННИЦА DAILY



Переглядів: 6571
Поширень: 0