22 червня в приміщенні МПМ «Зоря» відбулися громадські слухання щодо можливості добровільного об’єднання двох територіальних громад – міста Вінниці та селища міського типу Десна. Ініціатором цього об’єднання стала Деснянська селищна рада, яка після громадського о​​​бговорення у своїй громаді цього питання, вже прийняла відповідне рішення на сесії селищної ради. За результатами громадських слухань присутні представники громад від обох населених пунктів майже одноголосно підтримали цю пропозицію. В подальшому відповідне рішення мають схвалити депутати Вінницької міської ради.

На початку березня Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про добровільне об’єднання територіальних громад». Головна мета цього закону - сформувати самодостатні територіальні громади, з визначеною територією, матеріальними та фінансовими ресурсами, розвинутою соціальною інфраструктурою, спроможні виконувати функції органів місцевого самоврядування на належному рівні. Громади об’єднуються виключно на добровільній основі, тобто органи місцевого самоврядування усвідомлено приймають рішення, яке йде на користь мешканців.

Нещодавно з пропозицією об’єднання територіальних громад до Вінницької міської ради звернулася Деснянська селищна рада. Селище міського типу Десна знаходиться поряд з межею Вінниці і територіально може цілком претендувати на об’єднання з містом.

Десна та Вінниця об’єднуються в одну територіальну громаду з центром у Вінниці

При створенні єдиної з Вінницею громадою селище отримає ряд переваг. Це стане можливим завдяки тому, що держава стимулює розвиток об’єднаних територіальних громад і дає їм суттєвий стимул для розвитку. Адже бюджет об’єднаної громади отримуватиме 60% податку на доходи фізичних осіб, 25% екологічного податку, 100% єдиного податку, 100% податку на майно тощо. Мешканці Десни в разі об’єднання з Вінницею отримають поліпшення в якості та своєчасності надання адміністративних та соціальних послуг, які надаватимуться за стандартами обласного центру. В складі об’єднаної громади покращиться і стан інфраструктури селища. Об’єднана громада матиме право повністю розпоряджатись власними землями та переходить на прямі міжбюджетні відносини з Державним бюджетом України. Таким чином, держава сприятиме створенню самодостатніх громад, а це важлива частина процесу децентралізації країни та надання реальної ресурсної бази місцевому самоврядуванню.

Десна та Вінниця об’єднуються в одну територіальну громаду з центром у Вінниці

«Тематика сьогоднішніх громадських слухань нова для Вінниці, адже ми вперше розглядаємо питання добровільного об’єднання двох громад – селища міського типу Десна та міста Вінниці в об’єднану територіальну громаду з центром в нашому місті, - зазначила заступник міського голови Галина Якубович. - Хочу підкреслити, що від об’єднання громад виграє не тільки Десна, яка і виступила з цією ініціативою. Це вплине позитивно і на нашу вінницьку громаду. Ми провели аналіз впливу об’єднання громад на соціально-економічний розвиток наших територій. В разі об’єднання на краще зміниться ситуація з надходженнями до бюджету як Десни, так і Вінниці. Відповідно зростатиме і середньомісячний рівень доходу на душу населення. Важливим є також те, що добровільно об’єднані громади отримуватимуть відчутні державні трансферти та субвенції на свій розвиток, це передбачено Бюджетним кодексом України. Отже, є фінансова мотивація і логіка для об’єднання, і це є базисом добровільності». В разі об’єднання нова об’єднана громада матиме спільний орган місцевого самоврядування та бюджет.

На сьогодні мешканці Десни вже певним чином інтегровані в суспільне життя Вінниці. Переважна більшість деснян працюють на вінницьких підприємствах. Діти відвідають вінницькі школи №29, 5, 6 та інші. В свою чергу, вінничани також працюють на підприємствах, яка територіально знаходяться на території Десни, - це комбінат хлібопродуктів №2. Вінницький крупозавод, приватне підприємство «Ранок» та інші. Таким чином, наразі існують усі територіальні та соціально-економічні передумови об’єднання громад.

Десна та Вінниця об’єднуються в одну територіальну громаду з центром у Вінниці

«Селище достатньо ​молоде, але свого часу поки ми не були органом місцевого самоврядування, ми відносилися і до міста Вінниці, і до Стрижавки, і до Стадниці, і до Сосонки. Тому ще в той час населення нашої місцевої територіальної громади мало можливість зробити порівняння, яке і стало поштовхом до рішення щодо об’єднання саме з Вінницею, – каже селищний голова Галина Обливач. – Ми хочемо, щоб інфраструктура селища була більш розвинутою, тому постало таке питання, адже в об’єднаній територіальній громаді будуть більші фінанси, перспективи та повноваження. Адже ми розуміємо, що тільки якщо під повноваження будуть надані відповідні ресурси, тільки в такому випадку громада буде самодостатньою».

Враховуючи, що результат громадських слухань був позитивним, адже практично всі присутні проголосували за об’єднання громад, – питання про об’єднання селища міського типу Десна з містом Вінницею і створення об’єднаної вінницької громади буде винесено на розгляд Вінницької міської ради.

 

З презентацією, представленою Галиною Якубович на громадських слуханнях, можна ознайомитися у вкладеному файлі



Переглядів: 7547
Поширень: 0