20 серпня на території Алеї Слави, розміщеної у філії Національного військово-історичного музею України – музею Повітряних Сил ЗСУ, було відкрито погруддя Героїв України, які загинули, захищаючи державу​​, під час антитерористичної операції – Костянтина Могилка та Дмитра Майбороди. Ці двоє льотчиків, продемонструвавши приклад самопожертви та героїзму при виконанні бойових завдань в ході АТО, ціною власних життів врятували життя інших людей.

Рік тому, напередодні 69-ї річниці Дня Перемоги, на території штабу Повітряних Сил Збройних Сил України у Вінниці було відкрито Алею Слави. Сьогодні, напередодні Дня Незалежності, Алею поповнили ще двома погруддями вже сучасних героїв – Костянтина Могилка та Дмитра Майбороди. У відкритті погрудь героям взяли участь рідні та близькі загиблих, керівництво області, міста і командування ВПС ЗСУ.

«Минулого року було урочисто відкрито Алею Героїв уродженців міста Вінниці. Сьогодні представники нового покоління захисників вітчизни ціною власного життя демонструють приклади героїзму і самопожертви при виконанні завдань у ході проведення антитерористичної операції на Сході держави, - зазначив командувач ВПС ЗСУ, генерал-лейтенант Сергій Дроздов. - Ми сьогодні вшановуємо не тільки героїв, які народилися на Вінниччині, а усіх українських героїв. В ході проведення АТО тисячі військовослужбовців збройних сил України, патріоти України, самовіддано борються з агресором. На жаль, ця війна забрала багато життів, 32 військовослужбовці Повітряних Сил загинули під час проведення антитерористичної операції, 16 з них – це авіатори, члени екіпажів, які виконували завдання в зоні АТО. Обох наших героїв об’єднала любов до неба, безгранична любов до нашої країни. В критичній ситуації вони не покинули літак, не віддали штурвал і виконали своє службове завдання до кінця, віддавши найдорожче, що є у людини – життя».

На вінницькій Алеї Слави відкрили погруддя загиблих Героїв України Костянтина Могилка та Дмитра Майбороди

На вінницькій Алеї Слави відкрили погруддя загиблих Героїв України Костянтина Могилка та Дмитра Майбороди

«Почуття патріотизму – це найбільш сильне почуття в душі кожної людини, але дуже важливо, що воно виховується, карбується на історії, розумінні і прикладі героїв, які карбують цей патріотизм в душах кожного народу. Так сталося, що рік тому ми зіткнулися з тим, що важко було навіть уявити, але наші авіатори одні з перших, хто показав приклад героїзму. Адже, по великому ранку, могло так статися, що і Костянтин, і Дмитро могли врятуватися, але ціною власного життя вони врятували дуже багато людей», - каже голова Вінницької обласної адміністрації Валерій Коровій.

На вінницькій Алеї Слави відкрили погруддя загиблих Героїв України Костянтина Могилка та Дмитра Майбороди

В. о. міського голови Сергій Моргунов зазначив, що рік тому, в травні, коли відкривалася Алея Героїв, які загинули під час Другої світової війни, Костянтин і Дмитро ще були живі. Сьогодні Вінниччина оплакує 117 земляків, які загинули в цій страшній війні: «Героїчні вчинки Костянтина і Дмитра – це приклад того, що ми сильні духом, що українці можуть пожертвувати власним життям заради життя інших людей, заради життя своєї країни, заради життя і мирного неба всіх тих, хто живе в цій країні. Низький уклін рідним та близьким, а наше завдання - і влади, і територіальної громади, - всіляко підтримувати ці родини. Я впевнений, що світла пам'ять про наших героїв назавжди увійде в історію України, нашого міста і залишиться в наших серцях».

На вінницькій Алеї Слави відкрили погруддя загиблих Героїв України Костянтина Могилка та Дмитра Майбороди

Сьогодні також на Алеї Слави Центрального кладовища міста, де поховано загиблих вінничан Дмитра Майбороду та ще одного члена його екіпажу майора Дмитра Шкарбуна, відкрито їх пам’ятники.

Для інформації: 6 червня 2014 року при виконанні бойового завдання по веденню повітряної розвідки літак АН-30 під керуванням підполковника Костянтина Могилка був підбитий з території, підконтрольної терористам. Літак не був оснащений озброєнням. Він почав падати на житлові райони міста Слов’янськ. Щоб запобігли жертвам серед мирного населення, Костянтин Могилко спрямував літак в лісову смугу, однак самому врятуватися в катастрофі йому не вдалось. 14 липня 2014 року під час виконання бойового завдання по десантуванню в районі Краснодона Луганської області літак під керуванням підполковника Дмитра Майбороди виконував завдання по доставці продовольства і боєприпасів українським підрозділам, які здійснювали охорону державного кордону. Зі сторони Російської Федерації була випущена керована ракета класу «повітря-повітря». Командир екіпажу Дмитро Майборода доклав максимум зусиль для утримання літака в повітрі та своїми діями забезпечив безпечне покидання літака 6 членами екіпажу, але сам засобами аварійного спасіння скористатися не встиг та трагічно загинув. Разом з ним загинув майор Дмитро Шкарбун, який допоміг Дмитру Майбороді утримати літак у повітрі, щоб змогли евакуюватись інші члени екіпажу. За виняткову мужність, незламність духу у боротьбі за незалежну українську державу та вірність військовій присязі Костянтину Могилко та Дмитру Майбороді посмертно присвоєно звання Героїв України з удостоєнням ордена «Золота Зірка».



Переглядів: 4558
Поширень: 0