20 серпня у Вінниці розпочала свою роботу культурно-мистецька резиденція «Над Богом» з розробки комплексної карти впровадження декомунізаційних законів через мистецтво. До відкриття резиденції організатори і волонтери три дні прибирали основну локацію події - занедбаний кінотеатр «Росія». Подія розпочалася із прес-конференції організаторів та учасників мистецької резиденції. Журналісти мали можливість дізнатись причини створення резиденції, її мету, детальну програму та побачити саме приміщення кінотеатру, яке вже готове до роботи митців.

Вінничан запрошують відвідати культурно-мистецьку резиденцію "Над Богом" і кінотеатрі Росія

У перший день роботи резиденції відбулась презентація архітекторки французького бюро HUCA architecture&urbanisme Дани Косміної «Тимчасова архітектура як відповідь деструктивному середовищу». Дана, яка працює у Франції, але приїхала в Україну для участі у резиденції, розповіла про власний та іноземний досвід перетворення старих залишених об'єктів на нові, корисні для суспільства. Із напіврозваленого будинку створити імпровізовану церкву, прикрасити і зробити яскравою та інформативною звичайну зупинку, створити місце, де жителі маленького африканського містечка матимуть місце для комунікації один з одним, спортивний майданчик лише з дерева — все це насправді реально, якщо люди усвідомлюють користь та цінність майбутнього проекту. Також Дана розповіла чому для своїх проектів вони разом з майстернею «Пилорама» обирають саме дерево, і поділилась думкою стосовно того, де люди більше відкриті та готові працювати із подібними ініціативами. Під час резиденції під керівництвом Дани відбудеться архітектурний воркшоп «Сходи у кіно» із перетворення занедбаної території навколо кінотеатру на зручний та комфортний спільний простір.

Вінничан запрошують відвідати культурно-мистецьку резиденцію "Над Богом" і кінотеатрі Росія

Продовженням першого дня культурно-мистецької резиденції «Над Богом» стала панельна дискусія «Етика та естетика української декомунізації» за участю істориків Леоніда Марущака та Олександра Федоришена, філософів Євгенії Яременко та Ларіона Лозового, художника Олександра Нікітюка, доктора історичних наук, професора, директора Державного архіву Вінницької області Юрія Легуна та журналістки та кураторки мистецьких проектів Аліси Ложкіної. Під час дискусії обговорювались питання перейменування вулиць, проблеми історичної пам’яті, майбутнього пам'ятників, які відносяться до комуністичного режиму, а також про художню цінність мозаїк та фресок. Дискусія була досить жвавою, активну участь у ній прийняли місцеві жителі, які поділитись думкою стосовно того якою має бути декомунізація. Погляди на це були досить різними, що зробили дискусію цікавою та довготривалою (3 години). Усі присутні наголосили на тому, що важливим є інформування населення про процес декомунізації та ініціювання громадських обговорень, залучення широкого кола експертів.

Вінничан запрошують відвідати культурно-мистецьку резиденцію "Над Богом" і кінотеатрі Росія

Феєричним завершення першого дня стала презентація медійного дійства «Вогнецвіт» за участю VJ Reigh, Quarkmonk та колективу «Звучі Дочі». Кінотеатр «Росія» став полотном для світлової проекції в етнічному стилі, яку яскраво доповнили музичний супровід та українські пісні у сучасній обробці.

Свою роботу розпочали художники учасники резиденції: Катерина Єрмолаєва (Донецьк), Ларіон Лозовий (Київ), Уляна Биченкова (Харьков-Москва), Марійка Семененко (Москва), Олександр Долгій (Суми), Станіслав Сілантьєв (Чернівці), Олексій Салманов (Київ), Ганна Щербина (Київ), Анастасія Живкова (Київ), Саша Курмаз(Київ), Мітя Чуріков (Берлін),

Євген Нікіфоров (Київ), Мирослав Вайда (Ужгород-Київ). Під час резиденції художники вивчатимуть локальний контекст міста та візуалізують своє бачення актуальних питань.

Слідкуйте за новинами Культурно – мистецької резиденції «Над Богом» у Facebook

Програма культурно – мистецької резиденції «Над Богом»*

Дата і місце: 20-30 серпня, Вінниця (Кінотеатр «Росія», вул. Соборна, 4)

Вхід на всі події вільний

Організатор: Український кризовий медіа-центр у рамках програми «Культурна дипломатія між регіонами України»

Співорганізатор: Конгрес Активістів Культури

Партнери: Департамент культури Вінницької міської ради, Книгарня «Є», ГО «Спільнота “Історія Вінниці”», Міжнародний фестиваль оповідання «Intermezzo»

* Назва «Над Богом» відсилає до автентичної назви річки Південний Буг

Фото Євген Нікіфоров, Марина Однорог



Переглядів: 5597
Поширень: 0