З нового навчального року усі садочки Вінниці працюватимуть за дванадцятигодинним режимом, а до кінця року додатково буде відкрито ще один дошкільний навчальний заклад. Пріоритетами розвитку освіти міста на наступний навчальний рік залишається підвищення якості надання освітніх послуг, розвиток інклюзії та впровадження енергозберігаючих технологій в навчальних закладах. Про це сьогодні, 27 серпня, говорили під час щорічної конференції працівників освіти міста.

Основним питанням, яке розглядалося на конференції педпрацівників, були підсумки загальної середньої, дошкільної та позашкільної освіти міста у минулому навчальному році та плани на наступний рік. По цьому питанню доповів директор департаменту освіти Вінницької міської ради Володимир Буняк.

Щодо дошкільної освіти, то він зазначив, що на сьогодні у місті функціонує 50 дошкільних навчальних закладів комунальної форми власності. Охоплення дітей від 3-х років до 6 всіма формами дошкільної освіти складає 97%, дошкільними закладами - 95%. Відсоток охоплення дітей 5 річного віку - 100%. З першого вересня всі садочки міста будуть працювати за дванандцятигодинним режимом, а вихователі матимуть ставку.

У системі загальної середньої освіти міста працює 39 денних загальноосвітніх шкіл, з яких – 4 приватні. Крім того, працюють вечірня загальноосвітня школа ІІ-ІІІ ступенів №24 та спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІ ступенів з дошкільним відділенням для дітей з вадами розумового розвитку. За підсумками 2014-2015 навчального року 213 дев’ятикласників отримали свідоцтво з відзнакою (7,3 %), серед 1780 випускників одинадцятих класів був 171 золотий медаліст (9,8 %).

Усі комунальні садочки Вінниці з 1 вересня матимуть дванадцятигодинний режим роботиУспішно пройшла кампанія з проведення зовнішнього незалежного оцінювання. У цьому році всі випускники загальноосвітніх навчальних закладів складали державну підсумкову атестацію з української мови у формі зовнішнього незалежного оцінювання. За результатами ЗНО-2015, які оприлюднені на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти, найкращий результат з української мови і літератури показали випускники Вінницького технічного ліцею, фізико-математичної гімназії №17, гуманітарної гімназії №1, школи-ліцею № 7, школи-гімназії №№ 2, 23, 6, 30, школи «АІСТ», загальноосвітньої школи №4. ФМГ №17 ввійшла в першу сотню найкращих закладів освіти України за результатами ЗНО-2015 з української мови і літератури (всього до рейтингу було включено понад 7000 закладів освіти). Найбільшу кількість балів по підсумках ЗНО (200 балів) з математики набрало 18 юних вінничан, в той же час з української мови всього двоє, ще один учень – з німецької мови. «Нам необхідно вдосконалити навчально-виховний процес з вивчення рідної та іноземної мови і математики, тому в цьому році ми започатковуємо в 5-му та 10-му класах щоденне вивчення цих предметів. Це дасть нам можливість покращити знання учнів, що буде безумовним успіхом старту наших дітей для подальшого навчання», - зазначає Володимир Буняк. В 2015-2016 році за парти сяде 36 458 школярів, що на 1 264 дитини більше, ніж в минулому році.

Що ж до реалізації планів минулого року в.о. міського голови Сергій Моргунов відзначив відкриття садочку №19 на 300 місць. Загалом же практика відкриття ДНЗ, яку ще започаткував Володимир Гройсман, є досить успішною. В 2006 році дітей, які потребували дошкільної освіти 9,5 тисяч, з них 2,5 тисячі – перебували в черзі. Сьогодні ж в садках 17,5 тисяч дітей, а черга всього 807 дітей. Наразі відбувається реконструкція приміщення ще одного дошкільного навчального закладу по вулиці В.Порика, 5-А, його планують відкрити вже до кінця року. Також буде продовжуватися оновлення дитячих ігрових майданчиків вінницьких садків.

Усі комунальні садочки Вінниці з 1 вересня матимуть дванадцятигодинний режим роботиОдним з важливих завдань міських шкіл є їх пристосування для школярів з обмеженими фізичними можливостями. Минулого року в школі № 6 було встановлено ліфт для таких дітей, до кінця жовтня такий же підйомник з’явиться у школі № 33. Враховуючи ріст вартості енергоносіїв і здорожчання комунальних послуг, ще одним пріоритетом на найближчий час для шкіл є впровадження заходів з енергозбереження. В цьому році заплановано закінчити повне утеплення школи №25, ці роботи проводитимуть за кошти фонду регіонального розвитку. Наразі капітально ремонтується дах школи №34, за словами Сергія Моргунова наступного року буде подано заявку до держфонду щодо виділення коштів на утеплення і стін цього закладу.

«Про пріоритети розвитку галузі ми всі знаємо, але саме основне – це якість освіти – і дошкільної, і середньої, і позашкільної. Ми повинні створити умови для розвитку особистості, виховувати патріотизм і любов до своєї малої Батьківщини, до України в цілому. Це дуже важливий елемент виховання нашого майбутнього. Сьогодні ми вже можемо пересвідчитися, як молоді люди, які народилися та навчалися в часи незалежності, сьогодні є справжніми патріотами. Доля так склалася, що ми вимушені захищати територіальну цілісність, але якщо ми постійно будемо говорити про війну, то будемо стояти на місці. А нам потрібно в будь-якому випадку рухатися вперед», - зазначив Сергій Моргунов.



Переглядів: 4914
Поширень: 0