У Вінниці відкрили пам’ятну дошку, на якій зазначено імена тих, хто створив вінницьку арку, яка стала одним із символів міста. Ця мармурова дошка розміщена біля входу у центральний парк. На її відкритті крім вінничан були присутні й родичі архітекторів, які зробили цю конструкцію, а також – один з авторів проекту Владислав Горбатий.

Бетонна арка і металевий шпиль біля центрального входу в ЦПКіВ ім. Горького з’явились у 60-х роках. Проект арки був частиною плану благоустрою Вінниці. Конструкція стала справжнім символом нашого міста, і сьогодні біля неї відкрили пам’ятну дошку із іменами тих, хто її створював.

На дошці зазначено, що вхідна арка до Центрального парку культури і відпочинку міста Вінниці споруджена в 1967 році силами «РБУ-1 Облрембудтрест» (керівник В. Т. Блащук). Автори проекту – архітектори Роман Мархель, Владислав Горбатий, інженер-конструктор – Борис Малий.

У Вінниці відкрили пам’ятну дошку, на якій зазначено імена тих, хто створив вінницьку арку

«Ця арка є візитівкою нашого міста, вона вже майже 50 років прикрашає Вінницю. На той час це була прогресивна споруда, вона чудово збереглася і ще довго буде прикрашати наше місто», – каже директор департаменту архітектури, містобудування та кадастру Вінницької міської ради Олександр Рекута.

У Вінниці відкрили пам’ятну дошку, на якій зазначено імена тих, хто створив вінницьку арку

Історик Олександр Федоришен розповів: «Це була ідея місцевого архітектора Романа Мархель. Офіційно арку та шпиль знають як символ космонавтики на честь першого польоту людини в космос. Сучасні фахівці кажуть, що створення такого шедевру в той час це величезний прогрес, адже в тодішній архітектурі переважали мінімалізм і точність. Існує дуже популярна альтернативна версія, пов’язана з кішечкою. Роман Мархель довго обдумував цей проект, але все не міг знайти конкретного рішення, і цю ідею йому підказала дитяча іграшка, яка збереглася нині в родині Мархель. Різьблена дерев’яна фігура кішки несподівано стала своєрідним прообразом арки, яка начебто відтворює вигнуту спину і спирається на чотири основи, як на котячі лапи. Арка від часу свого створення була дуже важливим символом міста, її друкували на більшості листівок, марок, сувенірів міста, біля неї обов’язково фотографувалися іноземці. Єдине, що залишалося поза увагою вінничан, – імена та історія людей, які створили арку», – зазначив історик Олександр Федоришен.

У Вінниці відкрили пам’ятну дошку, на якій зазначено імена тих, хто створив вінницьку арку

Дружина Романа Мархель, яка була присутня на відкритті дошки, сказала: «Хочу подякувати всім, хто пам’ятав та пам’ятає Романа Мархеля. Він довго працював над створенням арки, а ця дошка буде пам’яттю про нього».

В цьому році арку підсвітили, і тепер вночі вона стала ще біль цікавою та особливою.​



Переглядів: 5443
Поширень: 0