У Вінниці відбулись громадські слухання щодо перейменування вулиць, які потрапляють під дію Закону про декомунізацію. Упродовж півроку спеціальною комісією зі складу знаних істориків міста та громадських діячів напрацьовано перелік з 142 вулиць, які потрібно перейменувати. Ними, враховуючи пропозиції від мешканців, запропоновано і можливі нові топоніми. Під час загальноміських громадських слухань вінничани могли ще раз висловити згоду або незгоду з запропонованою назвою, та запропонувати власний варіант.

4 грудня в залі МПМ «Зоря» чекали вінничан, щоб спільно ще раз обговорити нові назви вулиць, які потребують перейменування в зв’язку з прийняттям Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки». Документ передбачає обов’язкове перейменування. В разі невиконання його органами місцевого самоврядування – вулиці перейменують вищі органи влади. За словами голови робочої групи з питань заборони використання комуністичної та націонал-соціалістичної символіки на території Вінниці Андрія Реви, наразі не стоїть питання перейменовувати чи ні: в будь-якому разі вимоги Закону мають бути виконані, є можливість лише запропонувати нову назву вулиці. В той же час Андрій Рева нагадав, що виготовлення адресних табличок для будинків на перейменованих вулицях візьме на себе міський бюджет, прописку в паспорті змінювати не потрібно, документи на власність також переробляти не треба. Затрати власник будинку чи квартири може понести тільки в разі продажу житла і складуть вони близько 300 грн.

Громада Вінниці запропонувала вулицю Стахурського переназвати на Андрія Первозванного, а Тарногродського – ім’ям Сергія Зулінського

Під дію цього Закону у місті потрапила практично кожна шоста вулиця з провулками, проїздами і тупиками. Адже вони згідно норм перейменовуються разом з назвою вулиці. Міською комісією по декомунізації було напрацьовано пропозиції практично по кожному топоніму. Під час цієї роботи тривало і опрацювання пропозицій вінничан, їх надійшло кілька сотень – це були як побажання, так і обґрунтовані листи зі збором підписів мешканців.

У пропозиціях щодо назв вулиць комісія керувалася в переважній більшості в поверненні історичних назв вулиць чи пов’язаних з розміщенням на них історичних об’єктів (Магістратська, Замкова, Монастирська, Єрусалимка, Мури), або ж називала їх іменами визначних особистостей, які зробили значний вклад у розвиток міста та регіону чи є уродженцями області (Оводова, Шепеля, Гальчевського, Городецького). З запропонованими комісією назвами та обґрунтуваннями до них можна ознайомитися у вкладеному файлі НИЖЧЕ.

Під час громадських слухань всі ці пропозиції були зачитані заступником голови робочої групи, істориком, керівником ГО «Спільнота «Історії Вінниці» Олександром Федоришеним. Далі розпочалося голосування за нові назви картками, які присутні отримали при реєстрації. Схвалення чи несхвалення визначалося більшістю від зареєстрованих осіб, тобто «за» мало проголосувати більше 180 осіб. Спочатку громада схвалила пропозицію взяти запропоновані назви комісії за основу, а далі розпочалося обговорення нових пропозицій і дискусія щодо них. Обговорення було досить жвавим, пропозицій надійшло більше десятка. По кожній з них проходило окреме голосування.

Громада Вінниці запропонувала вулицю Стахурського переназвати на Андрія Первозванного, а Тарногродського – ім’ям Сергія Зулінського

Зокрема, була дискусія щодо незгоди громадськості з запропонованою назвою вулиці Тарногродського, яку комісія назвала Деснянською. Попередньо по цій вулиці мешканцями було зроблено збір підписів, а їх було 217, щодо присвоєння вулиці імені Сергія Зулінського – загиблого вінницького «кіборга». Однак, комісія не примкнула на цю пропозицію під час попередніх обговорень назви, зваживши на те, що загиблих вінничан вже 18, а війна, на жаль, все ще триває. Тому запропонувала називати їх іменами нові вулиці перспективних житлових кварталів. Комісія назвала лише єдину вулицю у Вінниці іменем загиблого героя на Сході – Дмитра Майбороди (наразі вулиця Збишка), обґрунтувавши, що це поки єдиний вінничанин-АТОвець, якому присвоєно звання Героя України, і своїм подвигом він врятував членів екіпажу літака. Однак, на громадські слухання прийшли побратими Сергія Зулінського і звернулися до присутніх, що вулиця Тарногродського має носити ім’я саме загиблого героя, адже він загинув також рятуючи їх життя під час оборони Донецького аеропорту. Зала більшістю голосів – 243 підтримала цю пропозицію. Ще було одне звернення щодо перейменування вулиці Стаханівської іменем Тараса Сича – загиблого в АТО кухаря, але в залі не набралося необхідних 180 голосів.

Громада Вінниці запропонувала вулицю Стахурського переназвати на Андрія Первозванного, а Тарногродського – ім’ям Сергія Зулінського

Ще одна вулиця міста також знайшла нову назву саме під час громадських слухань. Навколо нової назви вулиці Стахурського точилися дискусії протягом кількох місяців. Тому, щоб не загострювати ситуацію, комісія запропонувала назвати її вулицею Злагоди як символ взаємних домовленостей та порозуміння. Але під час громадських слухань кілька людей запропонувало назвати цю вулицю іменем Андрія Первозванного. І 276 учасників слухань підтримало цю пропозицію.

Отож, після тригодинних дискусій та обговорень громадою було схвалено загальний список вулиць на перейменування із запропонованими назвами. З корегуваннями, які запропонувала громада, цей перелік тепер піде на розгляд депутатів міської ради. Вже на грудневій сесії, яка відбудеться в кінці місяця, депутати мають його схвалити. А до того часу вінничани ще мають право звернутися з пропозицією до депутатів стосовно перейменувань.



Переглядів: 8840
Поширень: 0