Вчора комісія по декомунізації зібралася підсумувати громадські обговорення та слухання по нових назвах вулиць у місті, а також підготувати проект рішення, який піде на розгляд депутатів міської ради. За результатами засідання комісією вирішено виключити з переліку три вулиці, які викликали найбільшу дискусію серед громади. Їх нові назви в подальшому знову буде винесено на громадське обговорення. Також комісією оголошено перелік вулиць, які потраплять під другу хвилю перейменувань, та розпочала збір пропозицій щодо нових топонімів.

15 грудня міська комісія, яка займається напрацюванням назв вулиць, які потрапляють під дію Закону «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки», зібралася востаннє перед поданням запропонованих після громадських слухань назв на розгляд депутатам міської ради.

Голова комісії Андрій Рева зауважив, що по назвах кількох вулиць до цього часу тривають суперечки та дискусії серед мешканців. І на громадських слуханнях найбільші дискусії виникли навколо нових назв вулиць Іванова та Стаханівської. Тому на сьогоднішньому засіданні комісії Андрій Рева запропонував поки зняти з розгляду депутатів остаточні назви цих вулиць, і направити їх на повторне обговорення громадськістю під час другої хвилі перейменувань. До неї потраплять вулиці, які увійшли до Вінниці після розширення меж міста і дублюють назви вже існуючих в обласному центрі. Загалом департаментом архітектури, містобудування та кадастру Вінницької міської ради виділено 43 топоніми, які підпадають під другу хвилю перейменувань.  До них ще додадуться назви, по яких на сьогодні виникають суперечки.

Нові назви трьох вінницьких вулиць будуть повторно обговорюватимуться громадою

Нові назви трьох вінницьких вулиць будуть повторно обговорюватимуться громадою

Окрім того, Андрій Рева запропонував зняти з розгляду на сесії міськради і нову назву вулиці Карла Маркса, оскільки на розгляд громади не було запропоновано пропозицію щодо назви цієї вулиці ім’ям Героя Небесної Сотні, вінничанина Максима Шимка. Тому назва цієї вулиці також піде на повторне громадське обговорення.

Вже 25 грудня депутати міської ради мають розглянути проект рішення про перейменування більш як 140 вулиць та провулків, а тим часом комісія, роботу якої розпорядженням міського голови подовжено, починає збір пропозицій від громади щодо назв вулиць, які потрапляють під другу хвилю перейменувань. Пропозиції можна надсилати на електронну скриньку [email protected].



Переглядів: 3995
Поширень: 0