Сьогодні у Вінниці стартував дводенний семінар для мерів, який впроваджується Конгресом місцевих і регіональних влад Ради Європи разом з офісом Ради Європи в Україні. Цей захід є частиною проекту «Сприяння розвитку місцевої демократії в Україна» в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. У семінарі беруть участь більше 20 мерів міст з чотирьох областей України.

Протягом двох днів голови муніципалітетів обмінюватимуться досвідом щодо викликів для органів місцевого самоврядування, стратегічного планування, ефективного залучення мешканців до процесу формування рішень на місцевому рівні та розвитку власного населеного пункту. Семінар зібрав разом мерів Житомирської, Тернопільської, Хмельницької та Вінницької областей.

Учасники семінару мають можливість обмінятись досвідом не тільки з українськими колегами. В заході беруть участь і європейські партнери, які розповідатимуть про впровадження успішної місцевої політики на прикладі своїх країн.

На початку семінару вступне слово було надано Генеральному секретареві Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреасу Кіферу, віце-президенту Конгресу Наталії Романовій та Вінницькому міському голові Сергію Моргунову. До речі, Сергій Моргунов є членом делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад. Кожна країна з 47 її членів має свою делегацію в Конгресі, українська делегація складається з 12 осіб.

Андреас Кіфер

«Ми в Конгресі місцевих і регіональних органів влад пишаємося тим, що можемо організовувати семінари та тренінги для вас – політиків, які взяли на себе відповідальність, які є підзвітними громадянам, що вас обрали. План нашого сьогоднішнього семінару спеціально був розроблений для політиків. Це має бути обмін досвідом поміж рівними людьми, які мають такі самі інтереси. Я думаю, що цей модуль буде для вас дуже корисним. Ви зможете напрацювати нові навички для вашої повсякденної роботи», - зазначив у своєму вітальному слові Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреас Кіфер, звертаючись до мерів українських міст.

За словами організаторів метою семінару є посилення співробітництва між мерами через підхід рівний-рівному. Таким чином, буде створено середовище, де міські голови можуть вільно ділитися досвідом, вказуючи і на власні помилки та виклики, з якими довелося зіткнутися.

«Ті процеси, які сьогодні проходять в Україні, вкладаються в той тренд, який сьогодні є в усіх європейських країнах. В тій чи інший мірі децентралізація відбувається, або вже відбулася у якихось речах в більшості європейських країн. Це тривалий процес. Насправді ніхто вам не скаже, що децентралізація може відбутися за п’ять років, через стільки років вона буде давати тільки перші результати. І чим далі ми будемо йти цим шляхом, тим більше ми будемо переконуватися, що якщо на рівні місцевої влади ми будемо мати достатньо ресурсів, а це основний принцип Європейської Хартії, принцип субсидіарності, ми будемо відчувати покращення якості життя наших громадян», - каже Віце-президент Конгресу Наталія Романова

Сергій Моргунов

Мер Вінниці Сергій Моргунов підкреслив, що такі заходи однозначно на користь розвитку місцевого самоврядування: «Україна приєдналася до Європейської Хартії місцевого самоврядування ще в 1997 році, і навіть в Конституції записано, що її норми мають переважну силу над нормами законів України. Але фактично до 2014 року ми всі спостерігали, що питання децентралізації вирішувалися дзеркально навпаки, і тільки Революція Гідності і новий Уряд та Парламент змінили хід історії. Я думаю, що багато хто з нас відчули фінансову децентралізацію. Одним із її рушійних ідеологів є колишній міський голова Вінниці, а сьогодні Голова Верховної Ради Володимир Гройсман. В той же час, ми відчуваємо сьогодні супротив різних міністерств і відомств. Якщо говорити про загрози знищення початку фінансової децентралізації при формуванні проекту бюджету 2016 року, ми теж все це відчували на собі. Але завдяки роботі народних депутатів, Асоціації міст України, Володимиру Гройсману багатьох проблем вдалося уникнути. На мою думку, основою будь-якої держави є стале місцеве самоврядування. Нам є чим обмінюватися, реалізованими практиками, бо якщо кожен буде цікавитися тільки своїм – прогресу не буде. Тому ми готові поділитися своїми кращими практиками, ідеями, впровадженням тих чи інших програм та напрямків. Думаю, що тільки усі разом ми зможемо побудувати європейську, демократичну, сильну країну. Велика відповідальність в цьому покладається на місцеве самоврядування і міських голів». Також Сергій Моргунов нагадав, що на цьому тижні в Європарламенті проходить «Тиждень України», на якому Володимир Гройсман обговорює питання щодо методичної і технічної допомоги об’єднаним територіальним громадам.

Ця дводенна зустріч міських голів стосуватиметься реформи місцевого самоврядування та питань протидії корупції. Через рік організатори планують її повторити, друга зустріч буде присвячена електронному врядуванню та розподілу повноважень.



Переглядів: 3377
Поширень: 0