Упродовж 22-24 березня у Страсбурзі триватиме 30-та сесія Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. У ній беруть участь представники різних країн держав-членів Ради Європи. Українська делегація складається з 12 представників місцевого самоврядування та регіональної влади України. Серед них – Вінницький міський голова Сергій Моргунов, який є представником України в Палаті місцевих влад Конгресу.

20 березня на запрошення Генерального секретаря Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Андреаса Кіфера українська делегація у складі 12 постійних представників відлетіла до Страсбургу для участі в роботі 30-ї планерної сесії Конгресу.

Конгрес місцевих і регіональних влад Ради Європи є консультативним органом Ради Європи, який діє з 1994 року і представляє інтереси органів місцевих і регіональних влад 47-ми держав-членів Ради Європи. Основна мета його роботи – забезпечення представництва територіальних громад міст і регіонів різних держав Європи у прийнятті загальноєвропейських рішень для врахування думки громад у проведенні спільної політики з тих чи інших питань.

Пріоритетами Конгресу є зміцнення та захист інтересів органів місцевих і регіональних влад, забезпечення їх участі у процесах європейської інтеграції, моніторинг дотримання державами-членами Ради Європи положень Європейської хартії місцевого самоврядування та спостереження за місцевими та регіональними виборами, які відбуваються в цих країнах.

21 березня відбудуться засідання Бюро Палати місцевих рад, Палати регіонів та Палати Конгресу. А також засідання щодо співробітництва Конгресу з Україною, Грузією, Вірменією, Молдовою, Азербайджаном та Білорусією. І ряд організаційних зустрічей.

Вінничани у складі української делегації беруть участь у 30-й сесії Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи

А 22 березня розпочнеться пленарне засідання 30-ї сесії Конгресу, яке триватиме по 24 березня. В рамках засідання очікується виступ Голови Конгресу Жана-Клода Фрекона; доповідь і дебати на тему «Місцева та регіональна демократія у Франції»; обговорення і дебати на тему «Етика і прозорість на місцевому і регіональному рівнях. Огляд ситуації в Європі»; також мають відбутись тематичні дебати «Еволюція регіоналізації у країнах-членах Ради Європи» із презентацією досліджень групи незалежних експертів. На засіданні Палати місцевих рад буде обговорюватись актуальне для України питання внутрішньо переміщених осіб, а також тема боротьби з торгівлею людьми. В середу, 23 березня, буде заслухана доповідь щодо спостереження за місцевими виборами в Україні у 2015-му році та відбудеться пост-моніторинговий діалог. А 24 березня триматиме підсумкове засідання сесії та затвердження резолюцій Конгресу, створених за результатами обговорень усіх цих тем.

Для довідки:

Конгрес складається з двох палат: Палати місцевих влад та Палати регіонів. Асамблея обох палат Конгресу налічує 315 повноправних членів та 315 заступників. Усі вони є обраними представниками більш ніж 200 тисяч місцевих та регіональних органів влад 47 держав – членів Ради Європи.

Члени Конгресу групуються за національними делегаціями. Участь всіх делегацій підпорядковується принципу справедливого географічного розподілу, рівного представництва різних органів влади та політичних сил, а також однакового представництва чоловіків та жінок. Кожна держава-учасник має право на кількість місць у Конгресі, яка дорівнює кількості місць в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

Конгрес збирається тричі на рік (у березні, травні та листопаді). В засіданнях беруть участь делегації країн-членів Ради Європи, а також представники держав, які не мають членства в Раді Європи, запрошені в якості спостерігачів. Сесії кожної з палат Конгресу проходять в Страсбурзі. У складі Конгресу також є чотири комісії - інституціональна, комісія культури та освіти, комісія соціальної взаємодії, комісія сталого розвитку.

Голова Конгресу обирається терміном на два роки по черзі з представників кожної з палат. У жовтні 2014 року Головою Конгресу було обрано представника Франції Жана-Клода Фрекона.



Переглядів: 3726
Поширень: 0