Полотна Аркадія Павлюка, створені в середині 60-х років минулого століття, зображають героїчні сторінки оборони Брестської фортеці в часи Другої світової війни. Зокрема героїв-захисників художник малював з натури. Вчора півсотні картин, вирушили до Білорусії.

Церемонія передачі колекції із 48 робіт 90-річного вінницького художника - ветерана Аркадія Павлюка відбулась в обласному художньому музеї за участі Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Білорусь в Україні Валентина Величка, голови обласної державної адміністрації Валерія Коровія, представників музею «Меморіальний комплекс «Брестська фортеця-герой», творчої інтелігенції Вінниччини, ЗМІ та громадськості міста.

90-річний вінницький художник, ветеран Другої світової війни, подарував півсотні картин "Брестській фортеці-герою"

З ініціативою передачі на безоплатній основі Вінницьким обласним художнім музеєм 48 творів Державній установі «Меморіальний комплекс «Брестська фортеця-герой» виступив сам автор картин Аркадій Григорович Павлюк.

На знак подяки за благородний вчинок Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Білорусь в Україні Валентин Величко вручив Аркадію Павлюку пам'ятну ювілейну медаль Республіки Білорусь "70 років Великої Перемоги".

90-річний вінницький художник, ветеран Другої світової війни, подарував півсотні картин "Брестській фортеці-герою"

"Живіть довго та приносьте радість людям. Ви людина епохи і важко з кимось порівняти ваш талант і заслуги, тому від імені нашої країни хочу подякувати Вам. Ваші роботи - це надбання всього народу, там Ви жили і там Ви творили, нехай це залишається вічною пам'яттю для поколінь" - зазначив Валентин Величко.

У свою чергу голова Вінницької ОДА Валерій Коровій відзначив: «Акт передачі картин вінницького художника відбувається напередодні великого свята Перемоги тих людей, які захищали країну і робили усе для того, щоб вона розвивалась». Очільник області подякував Аркадію Павлюку за відчутний внесок українсько-білоруського співробітництва і побажав ветерану міцного здоров’я і довгих років життя.

Акція передачі картин має назву «У пам’яті назавжди» і виражає бажання автора увіковічити подвиг героїв Брестської фортеці.

«Картини були створені у середині 60-х років минулого століття, - розповів художник. - Вони відтворюють героїчні сторінки оборони Брестської фортеці в часи Другої Світової війни. До колекції також увійшла серія портретів учасників цих подій, пейзажні фрагменти об’єктів самої фортеці. Тож місце цих картин там, де вони були написані».

90-річний вінницький художник, ветеран Другої світової війни, подарував півсотні картин "Брестській фортеці-герою"

Зі словами щирої подяки до Аркадія Павлюка звернувся директор «Меморіального комплексу «Брестська фортеця-герой» Григорій Бисюк: «В цьому році ми відкриваємо нову виставкову залу, де роботи Аркадія Григоровича зможуть побачити тисячі відвідувачів музею»,- запевнив він. Посадовець також передав від співробітників музею сувеніри та подарунки до 70–річчя Перемоги та 75-річчя оборони Брестської Цитаделі вінницькому художнику-ветерану.

На урочистій церемонії передачі творів мистецтва, Григорій Бисюк зачитав присутнім вітальне слово Міністра культури Республіки Білорусь, який висловив вдячність митцю за прийняте рішення – передати в дар Меморіальному комплексу свої роботи, які займуть достойне місце в музейному зібранні.

90-річний вінницький художник, ветеран Другої світової війни, подарував півсотні картин "Брестській фортеці-герою"

Підсумовуючи зустріч, Валерій Коровій підкреслив: «Немає сумнівів, що дана акція послужить поглибленню співпраці України і Республіки Білорусь та встановленню між державами культурних зв’язків».



Переглядів: 3789
Поширень: 0