26 травня у Вінниці відбулася виїзна нарада Міністерства соціальної політики України. До міста приїхали Віце-прем’єр-міністр Павло Розенко, Міністр соціальної політики Андрій Рева, мер Дніпра – Борис Філатов, Харкова – Геннадій Кернес, представники Світового банку та муніципалітетів Києва, Одеси та Львову. Гості вивчали досвід Вінницького центру «Прозорий офіс» у наданні послуг в соціальній сфері.

Вранці керівники найбільших українських міст та Мінсоцполітики вже відвідали муніципальний центр соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія», після чого познайомилися з роботою відділення «Вишенька» Центру адміністративних послуг «Прозорий офіс». Вони подивилися, як саме людям надають послуги, як діє електронна черга, працює архів тощо. Це відбулося у рамках виїзної наради Міністерства соціальної політики.

«До кінця року ми плануємо реалізувати п’ять пілотних проектів по створенню таких центрів як у Вінниці по містах України – з тими територіальними громадами, які висловлять таке бажання. Тому ми сьогодні приїхали сюди, щоб показати керівникам найбільших територіальних громад: Дніпра, Харкова, Одеси, Києва та Львову досвід Вінниці. Адже у Прозорих офісах люди в комфортних умовах отримують послуги, мають можливість записатися на прийом по телефону або через Інтернет, сам прийом триває 15 хвилин, це – європейський стандарт», – каже Міністр соціальної політики Андрій Рева.

До Вінниці приїхали мери міст-мільйонників знайомитись з системою роботи Прозорих офісів

«Крім зовнішнього вигляду центрів дуже важливим є програмне забезпечення, за яким вони працюють. Воно повинне бути єдиним по всій Україні. І тут завдання Міністерства соціальної політики по такому алгоритму цю роботу проводити по всіх містах. Адже основне покликання влади – це надання якісних послуг, враховуючи ті виклики соціального характеру, які є у нашій державі. Я думаю, що у нас все вийде, головне мати бажання, ми відкриті для обміну досвідом. Я однозначно вважаю, що спілкування та обмін досвідом Вінниці з Харковом, Дніпром, Києвом, Одесою та іншими обласними центрами не зупиниться лише на соціальній темі. Звичайно, іншим містам є чому повчитися у Вінниці, так як і Вінниці є що перейняти у інших міст. Адже в кожного є свої здобутки», – каже міський голова Вінниці Сергій Моргунов.

До Вінниці приїхали мери міст-мільйонників знайомитись з системою роботи Прозорих офісів

«Центри адміністративних послуг сьогодні відкриті майже по всій Україні і, в принципі, система їхньої роботи майже однакова. Я вважаю, що всі ті новації, які були введені у Прозорих офісах Вінниці, повинні бути підтримані в першу чергу державою. Допомогою для місцевих органів влади тут стане досвід, який ми сьогодні переймаємо у Вінниці. Я думаю, що нам дуже важливі такі зустрічі, адже ми можемо тут на місці бачити як працюють люди: швидко та дуже грамотно. Дуже важливо, що ми сьогодні як керівники зрозуміли, що потрібно зробити для того, щоб людям краще жилося. Присутність на цій виїзній нараді таких людей як Міністр соціальної політики, Віце-прем’єр-міністр, мери міст – говорить про важливість тих змін, які відбуваються сьогодні в Уряді на чолі з Прем’єр-міністром України», – вважає мер Харкова Геннадій Кернес. І додає, що у нього в планах – зробити центри не гірші, ніж у Вінниці. «У Вінниці мені сподобалося що тут є управління містом, розуміння того, що необхідно людям. Тут є прямий контакт населення і влади міста», – говорить Геннадій Кернес.

До Вінниці приїхали мери міст-мільйонників знайомитись з системою роботи Прозорих офісів

А міський голова Дніпра Борис Філатов розповів, що він у Вінниці вже другий день, і за цей час він походив по місту та поспілкувався з людьми. «Я робив навіть такий експеримент - заїжджав у двори, в мікрорайони. І чесно кажучи, є чому позаздрити і що подивитися. На жаль, у моєму рідному місті довгий час мера не було взагалі, була сильна політична боротьба між кланами в міській раді, і ви були очевидцями, наскільки мені було важко приступати до обов’язків. Зараз я всіх вже «укрутив», і ми будемо брати позитивний досвід та запроваджувати його у нас. І правильно сказав Геннадій Кернес, що це такий візит першочерговий, і, звісно, з дозволу наших друзів, – Сергія Моргунова, – ми відправимо до вашого міста делегацію за досвідом. У вас є чому повчитися, особливо в області муніципального транспорту, якому можу сказати просто браво. Тому я спеціально приїхав вчора, щоб максимально усе побачити. Зараз у Дніпрі проходить серйозний проект по реформуванню дорожньої інфраструктури, і у Вінниці я звернув увагу на пішохідні переходи та острівці безпеки – ми також робитимемо всі ці речі», - поділився Борис Філатов.



Переглядів: 6718
Поширень: 0