Вчора в міській раді за участі представників профільних департаментів, істориків, урбаністів та громадськості відбувся «круглий стіл» щодо подальшого розвитку Центрального парку. Необхідність обговорення цієї теми назріла в зв’язку з питанням відновлення огородження парку, яке обросло чутками у соцмережах. Зокрема, що паркову зону буде огороджено високим парканом, який ще й зачинятиметься у нічний час. Для того, щоб зняти усі питання і розставити всі крапки над «і», та розповісти, якою саме бачать огорожу фахівці, і було організовано засідання «круглого столу».

На його початку відомий вінницький історик Олександр Федоришен розповів історію створення парку, перша згадка про який з’явилася ще у 1881 році. Звичайно, тоді він займав набагато меншу територію. З часом парк розширився за рахунок закритого католицького кладовища та території, де у 37-38 роках минулого сторіччя відбувалися масові розстріли, відомі як «Вінницька трагедія». Хоча, за словами історика, на сьогодні масових захоронень в межах парку вже немає, жертв репресій було перепоховано. З фото парку довоєнних та післявоєнних часів, які збереглися до наших днів, чітко видно, що парк був огородженим. Залишки огорожі, особливо з боку вулиці Магістратської (колишньої Першотравневої), можна спостерігати і зараз, але наразі вона знаходиться в фактично зруйнованому стані. Також частину огородження можна побачити з боку вулиці Хлібної, зліва від пам’ятника загиблим міліціонерам. За радянських часів було проведено її часткову реконструкцію, але залишилися і старі елементи.

Відновлення огородження є необхідним перш за все для недопущення вандалізму та попередження крадіжок. На цьому наголосив в.о. директора департаменту комунального господарства та благоустрою міської ради Володимир Ніценко.За шість останніх років в Центральному парку було відремонтовано стадіон, відремонтовано планетарій, проведено реставрацію фонтану, встановлено спортивний майданчик, зроблено трансформаторну підстанцію, встановлено два сучасних блочно-модульних туалети, щорічно проводиться озеленення, поточний ремонт доріжок, лавок та інших елементів.

Яким буде після відновлення огородження навколо Центрального парку

З презентацією Володимира Ніценка можна ознайомитися нижче:

За словами керівника КП «Вінницязеленбуд» Ігоря Любовського, на балансі якого перебуває Центральний парк, проведено капітальний ремонт всіх атракціонів. Але їх термін експлуатації збігає, тому наразі розглядається можливість почергової заміни каруселей за кредитні кошти, а без забезпечення безпеки у парку жодна банківська установа кредитних ресурсів не надасть.

«Парк не може бути не огороджений з точки зору безпеки самих відвідувачів, враховуючи, що він розташований вздовж траспортно навантаженої вулиці Магістратська. Окрім того, ми маємо особливості рельєфу з боку тротуару із перепадами висот 1,5-2 м, що теж є небезпечним», - каже головний архітектор міста Олександр Рекута.

Натомість дизайнер і урбаніст Андрій Янченко згадав про іншу небезпеку, але від самих відвідувачів по відношенню до парку – це стихійні та хаотичні стежки, утворені людьми, по зелених зонах парку. Їх там дуже багато, в тому числі, з боку вулиці Магістратської. Громадськість також активно цікавилась питанням існуючої парковки на території парку – чи не постраждають через її розширення зелені насадження. На що представники міської влади заспокоїли, що цього не буде.

Яким буде після відновлення огородження навколо Центрального парку

Олександр Рекута також показав фотопідтвердження, що огородження паркових зон є поширеною практикою, та розповів, якою саме бачить огорожу вінницького парку. Остаточного варіанту вигляду огородження поки немає, але є кілька можливих варіантів. Архітектор каже, що сьогодні ще триває дискусія щодо вигляду, і думки громадськості будуть враховуватись: «Це має бути одночасно естетична і не занадто дорога конструкція, але однозначно вона має бути легкою, ажурною і прозорою. Звичайно, хочеться більшого, з художнім литтям, як роблять огородження навколо відомих парків, але і ціна в них на порядок вища. Наша огорожа буде зі стального прокату, напевно, з геральдичними вставками через кілька секцій». Висота конструкцій разом з підмурком буде 1,85. До того ж встановлюватиметься вона не по всьому периметру парку – всі виходи з території будуть відкритими в будь-який час доби. Не буде огородженим вид на Лебедине озеро, арку, вхід з боку вулиці Хлібної та з боку «Книжки» та інші. З вже напрацьованими можливими варіантами огорожі можна ознайомитись у презентації нижче:

Для підвищення безпеки у нічний час на всіх входах буде облаштовано камери відеонагляду.

Розповів Олександр Рекута і про амбітні плани міста щодо подальшого розвитку парку – каскадний фонтан по центральним сходам у парк з озером біля арки, створення макету мініатюрної Вінниці на Алеї закоханих, друга черга реконструкції Лебединого озера. Але поки ці плани є «точковими», а загалом вже протягом року планується розроблення комплексної Концепції розвитку парку з урахуванням історичних зон – «тихої» (де здійснювалися поховання), відпочинкової, розважальної та інших. Головний архітектор міста зазначив, що наступного року ця Концепція буде винесена для обговорення вінничан, і кожен зможе внести в неї свої пропозиції.



Переглядів: 5166
Поширень: 0