27 серпня у Вінниці відбулась перша урочиста церемонія реєстрації шлюбу в Центрі адміністративних послуг «Прозорий офіс», який знаходиться по вул. Замостянській. Тепер тут зможе одружитись будь-яка пара, незалежно від того, в якому населеному пункті вони проживають. Реєструвати шлюб вінничан у новому форматі буде районний РАЦС – принцип екстериторіальності, запроваджений у нашій державі, дає можливість українцям одружуватись в будь-якому населеному пункті. Урочиста церемонія за потреби тут може супроводжуватись синхронним перекладом англійською та німецькою мовами, а також мовою жестів.

Вінниця переходить на європейські стандарти надання адміністративних послуг і в питаннях оформлення документів, які стосуються цивільних станів (реєстрацій шлюбу чи розлучення, народження дитини, смерті, зміни імені та інше).

Першим кроком у цьому стало введення в перелік послуг Прозорого офісу урочистої церемонної реєстрації шлюбу. Цю ініціативу вінницької мерії підтримало Головне територіальне управління юстиції у Вінницькій області, в підпорядкуванні якого, власне, знаходяться РАЦСи області. В результаті в Прозорому офісі на Замості створено умови для подачі майбутніми молодятами документів та самої церемонії, що стало альтернативою одруження у міському РАЦСі.

В Центрі адміністративних послуг «Прозорий офіс» у Вінниці відтепер можна одружуватись

Першою парою стали Сергій та Тетяна з Вінниці. Вони дуже хвилювались, але церемонія їм сподобалась. «Наші враження словами не передати. Дуже чудова сімейна атмосфера, приємна церемонія. Дякую працівникам Прозорого офісу за організацію на такому високому рівні. Ми ніби одружились в європейському закладі. Відчуваю себе європейською вінничанкою», - каже наречена Тетяна. Свідоцтво про шлюб першим молодятам, які вирішили розписатись в Прозорому офісі, букет та телевізор в подарунок їм вручив особисто міський голова Сергій Моргунов.

Сергій Моргунов

Тож тепер, якщо пара хоче одружитись, їй потрібно прийти до Прозорого офісу, що навпроти центрального стадіону. На рецепції взяти талончик в електронну чергу і піти на прийом до адміністратора, де написати заяву, визначитись із датою реєстрації шлюбу та якою буде церемонія – урочистою чи ні. У визначений день та час прийти і отримати свідоцтво про одруження.

В Центрі адміністративних послуг «Прозорий офіс» у Вінниці відтепер можна одружуватись

В перспективі очікується, що в Центрах адмінпослуг по всій країні вже через півроку можна буде отримати повний спектр послуг, які наразі надають РАЦСи. Відповідне рішення уже прийнято на державному рівнів в рамках децентралізації. Тому вінницька мерія поступово готує базис для отримання нових повноважень, щоб у визначений законом час швидко і якісно перейти до надання адміністративних послуг в сфері реєстрації цивільних станів громадян у Прозорих офісах.

В Центрі адміністративних послуг «Прозорий офіс» у Вінниці відтепер можна одружуватись

«Зараз в країні триває децентралізація влади. Ми намагаємось завчасно готуватись до змін, які ініціює Уряд. Тому з допомогою Головного управління юстиції у Вінницькій області ми запровадили урочисту реєстрацію шлюбу в Прозорому офісі. До речі, це не перший такий крок. Свого часу ми допомогли відділу реєстрації нерухомого майна налагодити систему роботи та надали місце для організації роботи в нашому центральному Прозорому офісі. Тож коли на державному рівні було прийнято рішення передати цю функцію на місця, ми фактично були готові до цієї роботи. Тоді у нашому офісі збирались великі черги, бо люди їхали з усієї країни, щоб зареєструвати у нас право власності, бо на місцях ця робота фактично стала. Так само ми завчасно почали працювати по державних закупівлях в системі «ПроЗорро» - ще з лютого цього року. Тоді як Кабмін зобов’язав переходити на он-лайн тендери з 1 серпня», - розповів Вінницький міський голова Сергій Моргунов.



Переглядів: 10901
Поширень: 0