З 12 по 15 вересня офіційна делегація Вінницької області у складі голів районних державних адміністрацій та міських голів міст обласного значення на чолі з головою облдержадміністрації Валерієм Коровієм перебуватиме у Сьвєнтокшиському воєводстві Республіки Польща з метою участі у навчальному візиті щодо проведення реформи децентралізації, передачі владних повноважень та залучення інвестицій. На початку візиту вінничани зустрілися з експертами Маршалківської управи Сьвєнтокшиського воєводства, а саме із заступником директора Департаменту промоції, освіти, культури, спорту і туризму пані Евою Капел-Шньовською на тему системи самоврядування в Республіці Польща, завдань воєводств, повітів і гмін.

Вінницька делегація вивчає досвід Польщі щодо децентралізації

Радник Маршалка пан Кшиштоф Адамчик розповів українським гостям про етапи проведення адміністративної реформи у Польщі та позивні сторони її реалізації. Про систему фінансування органів місцевого самоврядування, статті доходів і видатків поінформувала заступник Директора Департаменту бюджетів і фінансів пані Катажина Жьолковська.

Вінницька делегація вивчає досвід Польщі щодо децентралізації

Після змістовної розмови з польськими посадовцями делегація Вінницької області відвідала гміну Моравіцу, де зустрілася з вуйтом гміни - паном Маріаном Бурасом, який на прикладі своєї гміни показав переваги реформи децентралізації для звичайних мешканців, підприємців та економічного і соціального стану гміни загалом.

Вінницька делегація вивчає досвід Польщі щодо децентралізації

Крім того, пан Бурас поділився з вінничанами успішним досвідом залученням інвестицій для місцевої громади та наглядно презентував проекти, реалізовані за кошти з структурних фондів ЄС. Так, в рамках візиту до гміни Моравіца, делегація Вінницької області на власні очі змогла побачити функціонування соціальних об'єктів, побудованих в рамках реформи та їх користь для громади, зокрема делегація відвідала Центр культури, закритий басейн "Koral", центр кінного спорту, дитячий садок і навчально-виховний комплекс у Більче та спортивно-розважальний центр "BILCZA".



Переглядів: 2525
Поширень: 0