В рамках навчального візиту до Сьвєнтокшиського воєводства Республіки Польща офіційна делегація Вінницької області, 13 вересня, зустрілася з керівництвом партнерського регіону, а саме з Маршалком - паном Адамом Ярубасом, Віце-маршалком - паном Яном Мачков'яком та головою Конвенту повітів Сьвєнтокшиського воєводства, старостою Єнджеровського повіту - паном Качмарком. У зустрічі взяв також участь народний депутат України Микола Кучер.

На зустрічі сторони обговорили перспективні напрямки співпраці у рамках підписаної угоди, якій за 2 роки виповниться 60 років, що є унікальним явищем для двох регіонів, адже жодна інша область в Україні і жодне польське воєводство не мають подібного досвіду такого довготривалого партнерства.

Вінничани вивчають досвід здійснення реформ в гмінах Республіки Польща

"Україна сильно змінилася за останні два роки. Тільки зараз ми по-справжньому зрозуміли, що ніхто, крім нас не змінить країну, не розбудує її. По суті, ми живемо в історичний час, час, коли ми з вами створюємо історію нашої країни, і який в майбутньому будуть оцінювати наші діти та онуки. Тому, ми повинні докласти максимум зусиль, аби провести реформу децентралізації у наших районах, беручи тільки позитивний досвід наших польських колег та уникаючи невдач, навчаюсь на чужих помилках. Дякую пане Маршалку за запрошення до участі у навчальному візиті. Ми відчуваємо Вашу підтримку і допомогу, і щиро кажу - ми її дуже цінуємо",- відзначив звертаючись до учасників зустрічі голова Вінницької облдержадміністрації Валерій Коровій.

В свою чергу пан Маршалек Ярубас відповів: "Ми раді, що можемо допомогти вам у такий складний для України час. Я хочу, щоб ви знали - ми завжди з вами, і будемо й надалі вас підтримувати. Впевнений, що обмін досвідом є досить широкою платформою до обговорень і спільних заходів у майбутньому".

Вінничани вивчають досвід здійснення реформ в гмінах Республіки Польща

Після офіційної зустрічі відбулося тематичне навчання у формі дискусії від пана Качмарка, який в деталях розповів про адміністративний поділ Польщі, обов'язки і завдання воєводств, повітів і гмін, а також основні статті доходів і видатків кожного з рівнів самоврядування. Крім того, голова облдержадміністрації Валерій Коровій, народний депутат України Микола Кучер, радник голови облдержадміністрації, депутат обласної Ради Дмитро Чаленко та директор Департаменту міжнародного співробітництва та регіонального розвитку облдержадміністрації Володимир Мережко взяли також участь у двох зустрічах, спеціально підготовленими для українських гостей паном Маршалком. Перша зустріч була присвячена європейській ініціативі Lagging Regions, до якої ввійшли тільки два польські воєводства, і Сьвєнтокшиське одне із них, та два румунські повіти. Метою ініціативи є збільшення залучення та використання фондів ЄС та підтримка соціально-економічного розвитку на місцевому рівні. Маршалек Сьвєнтокшиського воєводства запропонував Вінницькій області взяти участь у даній європейській ініціативі. Ідея була підтримана Валераєм Коровієм та були надані доручення відповідним службам обох регіонів у найкоротший термін відпрацювати план спільних заходів в рамках вищезазначеної ініціативи.

Вінничани вивчають досвід здійснення реформ в гмінах Республіки Польща

Друга зустріч відбулася у головному офісі Клубу STU (клуб 100), який є об'єднанням підприємців, що допомагають фінансово місцевій спортивній команді та місцевій громаді, будучи соціально відповідальним бізнесом. Окрім офіційних зустрічей та розмов з польськими експертами та успішними підприємцями, пан Ярубас запропонував делегації вінничан побачити результати реформи децентралізації вживу і поспілкуватись з людьми, які проводили цю реформу з самого початку. Так делегація Вінницької області відвідала Єнджеровський повіт, де разом зі старостою повіту паном Качмарком та головою правління повіту відвідали місцеву школу, де ознайомились з навчально-виховним процесом та реалізованими проектами за кошти ЄС, а також відвідали рятувально-пожежну бригаду, де мали чудову можливість оглянути найновіші машини та рятувальне обладнання. Після Єнджеровського повіту делегація переїхала до гміни Беліни, де ознайомилась з об'єктами соціальної інфраструктури, об'єктами з вирішенням екологічних питань та туристичними атракціями. Члени делегації після ознайомлення з успішними реальними прикладами проведеної реформи напрацювали собі нотатки для реалізації реформи у своїх районах.



Переглядів: 2577
Поширень: 0