Сьогодні, 14 жовтня, на майдані Незалежності вінничанам презентували панцерник «Петлюра» – копію бронеавтомобіля часів Української революції 1917 –1921 років. Він зроблений на базі радянської вантажівки ГАЗ–51, яка в свою чергу є аналогом англійського автомобілю «Ostin».

Цей вид техніки має безпосереднє відношення до історії нашого міста, адже у Вінниці декілька років базувалися панцирні підрозділи Українського війська. Таких копій панцерників в Україні нині всього чотири, і лише дві з них – на ходу, в тому числі вінницький.

Копія бронеавтомобіля часів Української революції 1917 –1921 років – панцерника «Петлюра» відтворена представниками громадських організацій «Вінницьке історичне товариство», «Честь і Слава» за підтримки небайдужих вінничан.

У Вінниці презентували копію бронеавтомобіля часів Української Революції 1917-1921 р

Як розповів історик Олександр Федоришен, цей бронеавтомобіль має безпосереднє відношення до історії нашого міста, адже у Вінниці декілька років базувалися панцирні підрозділи Українського війська. Є історичні фотографії, пов'язані з нашим містом, і саме завдяки ним було відтворено вигляд та написи на самому бронеавтомобілі.

«Це не є оригінал панцерника, це – відновлений автомобіль, тобто реконструйований з «нуля» на базі радянської вантажівки ГАЗ 51. Адже шасі ГАЗ 51 майже на сто відсотків відповідає основі англійського автомобіля марки «Остін», який під час Першої світової війни був «опанцерований», тобто оброньований. Панцерники марки «Остін» першої, другої, третьої і четвертої серії досить успішно використовувались на фронтах спочатку Першої світової війни, а потім і визвольних змагань на різних сторонах, в тому числі й на стороні армії Української Народної Республіки, денікінців, більшовиків тощо», – розповідає Олександр Федоришен.

Олександр Федоришен зазначив, що броня у панцерника тонша ніж в оригіналі, але все робилось для того, щоб реконструкція візуально відповідала історичній легендарній машині. Роботи тривати протягом трьох місяців. Подібних бронеавтомобілей в Україні наразі існує чотири – у Львові, Камянець-Подільському, Києві, а тепер ще й у Вінниці. А на ходу лише два, і один з них – вінницький. «Вінниця була солідною панцерною столицею, адже величезна кількість з’єднань різних армій, фронтів тодішнього конфлікту, в тому числі Української Народної Республіки, були присутні у Вінниці», – говорить Олександр Федоришен.

На презентації панцерника був і міський голова Сергій Моргунов, який допоміг реалізувати цей проект. «Я вдячний всім, хто долучився до відтворення історії українського народу, зокрема, до створення цього бронеавтомобіля. Мені дуже приємно, що є люди які віддають цьому свій час, зусилля. А це в тому числі й реконструктори не лише самих історичних подій, а й тогочасної зброї, одягу. Все це допомагає зрозуміти, як жили тоді українці, як вони боролися за незалежність», – каже Сергій Моргунов.

У Вінниці презентували копію бронеавтомобіля часів Української Революції 1917-1921 р

Від імені спільноти віницьких істориків та реконструкторів Олександр Федоришен вручив меру міста на знак подяки грамоту та книгу, яка щойно вийшла з друку, «Історія українського війська».



Переглядів: 5672
Поширень: 0