21 жовтня Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження спільно з Вінницькою міською радою та за підтримки проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» організували у Вінниці семінар щодо практичного досвіду виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії на прикладі роботи твердопаливної котельні по вулиці Баженова.

Діюча у Вінниці котельня на деревині, яка забезпечує теплом та гарячою водою мешканців цілого мікрорайону, стала об’єктом вивчення практичного досвіду, як в українських реаліях можна виробляти тепло із заміщенням природнього газу. Сьогодні котельню відвідала делегація у складі представників державних органів влади, керівників комунальних теплопостачальних підприємств та галузевих експертів. Окрім відвідання котельні у Вінниці організовано семінар на тему: «Практичний досвід виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії». Досвід функціонування вінницької котельні став прикладом, як можна реалізовувати подібні проекти в Україні.

Встановлення котельні на деревині по вулиці Баженова є одним з етапів масштабного проекту, який реалізовується у Вінниці за фінансового та консультаційного сприяння швейцарських партнерів. Ця котельня – є завершальним етапом модернізації системи теплозабезпечення в районі вулиці М.Шимка (колишня вул.К.Маркса) і мікрорайоні Тяжилів. В мікрорайоні навколо вул.Баженова, завдяки запуску котельні на деревині, мешканці більше 3 тисяч квартир отримали якісні послуги з теплопостачання та гарячого водозабезпечення, а використання твердого біопалива дозволяє підприємству суттєво здешевити витрати порівняно з використанням газу. Крім того, біопаливо дозволяє диверсифікувати джерела постачання палива, що сприяє енергонезалежності підприємства.

Вінницька твердопаливна котельня стала прикладом для всієї України в питанні заміщення газу при виробництві тепла

Вінницька твердопаливна котельня стала прикладом для всієї України в питанні заміщення газу при виробництві тепла

Наступним став проект із Швейцарською Конфедерацією по модернізації ще одного мікрорайону – в районі вулиць Київської та С.Зулінського (колишня вул. Тарногродського). В 2016 році в рамках цього етапу вже встановлено 68 ІТП та замінено близько 8 км тепломережі. На наступний рік заплановано модернізацію газової котельні і початок будівництва твердопаливної потужністю 3,3 МВт. Загалом після реалізації Швейцарського проекту по всіх 3-х мікрорайонах якість надання послуг з теплопостачання покращиться у 158 житлових будинках, 5 дитячих садочках, 4 школах, 3 лікарнях.

Вінницька твердопаливна котельня стала прикладом для всієї України в питанні заміщення газу при виробництві тепла

Вінницька твердопаливна котельня стала прикладом для всієї України в питанні заміщення газу при виробництві тепла

Голова Державного агентства енергоефективності Сергій Савчук зазначив, що запуск такої котельні може бути взірцем для всієї України: «Це приклад того, що в Україні крім 7,5 мільярдів кубічних метрів газу, які ми зекономили за два опалювальні сезони, можна і далі економити, далі заміщувати. На «теплокомуненерго» можна як мінімум ще замістити 3 мільярди кубометрів газу і не вивести жодної копійки валюти з України. На цій котельні працюють вінницькі люди, вінницькі молоді талановиті інженера, вінницькі робітники - хтось заготовляє цю щепу, хтось складає, важить… тобто тут працює цілий енергетичний кластер лише завдяки тому, що свого часу тодішній мер Вінниці Володимир Гройсман прийняв рішення побудувати таку котельню та використовувати наші вітчизняні види палива. Сьогодні Уряд та Прем'єр-міністр роблять все для того, щоб подібні проекти розповсюджувалися не лише в Вінниці, але щоб це був приклад, щоб в кожному місті України ставились такі котельні та відмовлялися від газу. А вінничанам можу лише по доброму позаздрити, що вони попереду всієї України із самими передовими технологіями».

Вінницька твердопаливна котельня стала прикладом для всієї України в питанні заміщення газу при виробництві тепла

Також Сергій Савчук наголосив, що Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження напрацьовується відповідна законодавча база, яка дозволить створити сприятливі умови для роботи інвесторів та бізнесу у цій сфері. Зокрема, нещодавно у першому читанні було затверджено законопроект №4334 щодо стимулювання виробництва теплової енергії з альтернативних джерел енергії. «Він гарантує інвесторам повернення своїх інвестицій за рахунок фіксованого тарифу для таких видів палива. Фіксація тарифу відбувається з десятивідсотковою знижкою від газового тарифу. Тобто населення отримує на 10% тариф дешевший, а інвестор гарантовано поверне свої кошти, оскільки ця норма буде прописана в Законі», - каже Голова Держенергоефективності.



Переглядів: 4957
Поширень: 0