У середу, 23 листопада, у приміщенні Вінницького торговельно-економічного коледжу КНТЕУ відбулась інформаційна зустріч із педколективом закладу. Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Аліна Брезіцька закликала присутніх до зменшення використання енергоресурсів.

«Чому зростають тарифи? Раніше до 95% вартості держава відшкодовувала постачальникам послуг, а населення сплачувало лише решту. Це були взаєморозрахунки між державою та монополістами. Зараз ми переходимо на європейську систему, яка передбачає оплату ста відсотків вартості тарифу», – пояснила експерт.

Представниця ОПОРИ переконана: для того, щоб платити менше, а жити комфортніше, варто засвоїти прості поради з енергоефективності. «Замініть лампи розжарювання на LED – і збережете близько 800 грн. Не залишайте електроприлади в режимі очікування, адже вони споживають майже таку ж кількість електроенергії, як і при повноцінній роботі. Коли купуєте нову побутову техніку, звертайте увагу на клас енергоефективності та обирайте прилади з маркуванням А++, які допоможуть у перспективі заощадити значні кошти», – порадила Аліна Брезіцька.

Також активістка зауважила, що слід почати з обов’язкового обліку витрачених ресурсів: встановити лічильники на газ, воду, електроенергію. Викладачі коледжу ознайомилися із загальнодержавною програмою з енергоефективності, так званими «теплими кредитами», та дізналися, як найвигідніше ними скористатись.

Окремою темою для обговорення стало введення факультативного курсу, який навчав би студентів енергоефективності: «Студенти мають знати, що таке енергоефективність та енергоощадність, як економити свої та батьківські кошти. Завдання викладачів – допомогти їм у цьому та виховати молоде покоління відповідальними і турботливими власниками».



Переглядів: 2879
Поширень: 0