Вінницьке ОСББ «Надбужанське 15», що по вул. Льва Толстого, 15, – яскравий приклад прагнення зберегти будинок для майбутнього покоління та покращити рівень життя. Громадянська мережа ОПОРА поспілкувалась з головою правління багатоповерхівки Оленою Йосипівною Бучацькою, аби дізнатись секрети вдалого господарювання.

Олено Йосипівно, коли та за яких умов жителі вашого будинку створили ОСББ?

- Наше об’єднання дуже молоде, хоча багатоповерхівка ще 1968 року будівництва. Має 45 квартир. Ми створили ОСББ у 2015 році та за півроку вирішили скористатися програмою з відшкодування тіла кредиту.

Взагалі проблема зміни курсу руху будинку назріла давно, тому створення чогось нового було питанням часу. Народ слухав, думав, обирав серед варіантів. Три року тому у нас уже була спроба переходу до ОСББ, але тоді від задумки довелось відмовитись – не набрали потрібної кількості однодумців, люди боялися лишитися нічим. Проте будинку однозначно пощастило, що прогресивних та молодих власників квартир у нас 60-70%.

Голова ОСББ "Надбужанське 15" Олена Бучацька

Ваше ОСББ діє всього лише два роки, а ви вже встигли двічі скористатися програмами від Держенергоефективності та долучити міськвиконком. Розкажіть, який секрет успіху вдалого управління?

- У нас є актив, який, власне, і є правлінням ОСББ. Загальні збори ми проводимо рідко, але якщо приймаємо важливі рішення, завжди мотивуємо власників квартир. Найперше тим, що жити із ухваленим результатом усьому будинку. Якщо чесно, я не люблю загальні збори та проводжу їх лише за нагальної потреби, наприклад, вирішити із обсягом робіт, прозвітувати щодо виконаних завдань тощо. Усі рішення зазвичай приймаються колективно після обговорення.

На мою думку, ОСББ – це вигідно. По-перше, для комфорту людей, а по-друге – для їхнього гаманця. Якби ми ще й досі відносились до ЖЕКу, то платили б однозначно у кілька разів більше за тарифом. А ще у нас не було б вікон, електрики та даху, які допомогла замінити держава.

Розкажіть детальніше про програми, якими скористався ваш будинок.

- Ми двічі брали кредит у Держенергоефективності у 2015 році. Навесні нам замінили вікна у місцях загального користування за програмою «70/30». Загалом держава компенсувала 40%, 30% – міськвиконком, жителям залишилося сплатити ще 30%. Влітку того ж року ми удосконалили електрику: в жахливому стані була щитова, тому встановили нову, замінили магістралі до кожної квартири, закупили енергоефективні лампи. Роботи були виконані на кошти держави (відшкодували 40%) та мешканців. Обидва рази ми співпрацювали з Ощадбанком.

Окрім того, у Вінниці місцева влада також стимулює будинки утворювати об’єднання: після прийняття рішення про створення ОСББ, міськвиконком виконує один вид робіт для вашої багатоповерхівки безкоштовно.

Наші мешканці дуже довго скаржились, що протікає дах, ми писали до ЖЕКу років десять. Оскільки перекриття дуже дороге, колективно вирішили переробити саме його, адже страждав не лише останній поверх, а й всі – взимку втрачали чималу кількість тепла. До того ж, нам ще й замінили усі комунікації, які подавали холодну воду з підвалу. І я впевнено можу заявити, що без підтримки держави та програми з відшкодування тіла кредиту ми навряд чи могли б назбирати кошти на заміну вікон, а це – 50 тис. грн за перекриття даху. Наголошу, що кожній квартирі заміна вікон у місцях загального користування обійшлась усього лише в 400 грн.

Об’єднатись задля кращого життя: історія успіху вінницького ОСББ

Чи помітний результат роботи? Тепер мешканці вашого будинку можуть похвалитися тим, що сплачують менше за комунальні послуги?

- Так, безперечно. Температура у будинку відчутно підвищилась, тепер можна на сходові клітини і в футболці вийти.

Якщо перейти до цифр, то за 1 м2 ми сплачуємо 1,40 грн, плюс 30 коп. до ремонтного фонду. Трьохкімнатна квартира у нашому будинку обійдеться у 90 грн/міс. та ще 10 грн за сміття. Наші місячні витрати: прибиральниця – 900 грн/міс, бухгалтер – 700 грн/міс та електрик за потреби. Посада голови ОСББ у нас неоплачувана.

Лише маючи об’єднання ви як власники зможете повністю контролювати грошові потоки будинку, а це – головна перевага.

Як жителі сприйняли інформацію щодо кредиту від держави? Чи довелось їх переконувати?

- Щиро вам скажу, що боязно, бо часи не найкращі, у будь-якому випадку це «кредит». До того ж, ми були першими у Вінниці, хто скористався програмою з відшкодування тіла кредиту. Раніше жителі чули про позики, але якось не хотілось мати справу з державою. Недовіра переважала і ніхто не хотів влізати у це. Але з часом ми зрозуміли, що нам потрібні вікна, деякі взагалі перебували в аварійному стані. Почали шукати варіанти і вирішили спробувати співпрацювати з державою. І не помилились . Із Держенергоефективністю було працювати простіше, аніж з міськвиконкомом, який вимагав тисячу папірців і підписів.

Думаю, якщо надумаємо втретє скористатись програмою, подібних проблем не виникне. Якщо ж говорити загалом, то мешканці дуже раді обсягом виконаних робіт, рівень комфорту життя значно покращився.

Що плануєте зробити найближчим часом?

- Будинок не новий, тому є, над чим працювати і що доглядати. По-перше, плануємо закінчити капітальний ремонт у під’їздах. Потім – налагодити роботу каналізаційної системи, бо ситуація зі стояками бажає кращого: хтось їх замінив, у когось ще й досі старі. Але найбільше хотілося б утеплитися.

Планів і завдань насправді багато, і ми максимально намагатимемося їх реалізувати.

Розмовляла регіональний прес-секретар житлово-комунальних
та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА
Олеся Дзьоба



Переглядів: 3468
Поширень: 0