Для вдосконалення та планування транспортної і просторової інфраструктури міста у Вінниці стартує дослідження мобільності вінничан. Взяти участь у ньому можуть всі бажаючі. Для цього потрібно на мобільний телефон завантажити спеціальний додаток Modalyzer, який відстежуватиме та аналізуватиме рух людини містом, в тому числі пішки, у громадському транспорті, велосипедом тощо. Вся інформація буде конфіденційною. Мобільний додаток Modalyzer розроблено Німецьким центром інновацій, який гарантує захист даних волонтерів, які братимуть участь в дослідженні.

Modalyzer – новий підхід у дослідженні мобільності населення. Його результати дадуть можливість більш якісно планувати заходи з просторового розвитку, маючи чітке розуміння звичок вінничан щодо пересування містом. Цей мобільний додаток вже використовують у Німеччині, Австрії, Швейцарії, Нідерландах, Великобританії. Вже за два тижні ним зможуть скористатись й вінничани. Дослідження відбуватимуться у рамках проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні», який реалізовується за підтримки німецької урядової компанії «Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH». Дане дослідження до цього часу не проводилось в жодному українському місті. Крім Вінниці, воно ще відбуватиметься у Житомирі, Чернівцях та Полтаві.

«Вінниця – це компактне місто з великою щільності населення, що створює багато позитивних моментів для подальшого розвитку, і в той же час – велику кількість викликів. Для Вінниці дуже важливо зрозуміти, якою вона є сьогодні, щоб розвиватись в подальшому. Коли ми намагаємось уявити як місто виглядатиме у 2020-2030 роках, ми повинні враховувати, яким чином та де люди ходять, їздять на велосипеді, які види транспорту використовують, і більш екологічні робити акцент. Результати дослідження ми будемо враховати в формуванні подальшої інтермодальної стратегії транспортної мобільності міста. Адже в місті повинні бути враховані інтереси всіх учасників руху, чи то пішоходи, чи велосипедисти, чи люди, які їдуть у громадському або приватному транспорті», – каже заступник міського голови Владислав Скальський.

Владислав Скальський

«Ми працюємо у різних сферах міста, але центральною темою досліджень є транспортні шляхи. У Вінниці є чудові передумови для цього, оскільки робота у транспортній сфері у вас стоїть на вищому рівні в порівнянні з іншими проектними містами. Але Вінниці, як й іншим українським містам, не вистачає аналізу дослідження пересування мешканців. Для цього потрібно залучити мінімум 270 учасників, чим більше – тим краще. До речі, для учасників передбачені заохочення. Взагалі, використання такого дослідження є інноваційним інструментом не лише для України. Порівняно з традиційним, воно дозволить зекономити кошти, дати достовірну інформацію», – зазначив керівник проекту «Інтегрований розвиток міст в Україні» за підтримки GIZ Матіас Брандт.

У Вінниці дослідження стартує з 1 лютого. Для нашого міста протягом двох тижнів буде створено окрему веб-сторінку на сайті www.modalyzer.com. Результатом стане звіт про мобільності вінничан та рекомендації щодо покращення транспортної інфраструктури міста. «Дослідження проходитиме у два етапи: перший – з 1 лютого до 15 квітня і другий – з 16 квітня по 30 червня. У кожен з цих етапів учаснику потрібно буде обрати десять днів, коли він зголоситься відстежувати свої пересування містом. Дані будуть захищені, і їх бачитимуть в анонімному вигляді лише експерти, які здійснюватимуть аналіз. Вони аналізуватимуть не персональну інформацію, а загальну тенденцію. Протягом дослідження в онлайн режимі можна буде побачити, як в цілому відбувається пересування по місту: яким видом транспорту люди користуються частіше, де зараз найбільше зосереджено учасників дослідження тощо. Відповідальним з Вінниці для проведення цієї кампанії є представник ГО «Вінниця мобільна» Олег Крупський. Дуже важливо, що громадськість залучена у цей процес» – розповіла директор КП «Інститут розвитку міст» Аліна Дяченко.

Учасником дослідження може стати кожен вінничанин, який має смартфон. Для цього потрібно встановити безкоштовний мобільний додаток Modalyzer, який доступний для мобільних пристроїв з операційною системою IOS або Android. Знайти додаток можна, ввівши слово «modalyzer» у поле пошуку вашого App Store або Play Store. Для забезпечення безпечного доступу до конфіденційних даних через мобільний додаток або вебсайт потрібно вказати свою електронну адресу та використовувати надійний пароль під час реєстрації. Потім в учасників запитують про надання дозволу на доступ до інформації про місцезнаходження та пересування.

Після запуску мобільного додатку Мodalyzer та режиму запису починається збір інформації про пересування учасника та його місцезнаходження. Коли смартфон підключено до мережі Інтернет, зібрані дані передаються власноруч волонтером з мобільного додатку на сервер Мodalyzer (у Німеччині).

Додаток автоматично визначає, як саме пересувається людина: автобусом, автомобілем, велосипедом, електричкою, метро, поїздом, пішки, трамваєм чи тролейбусом. Крім того, людина можете додати більше способів пересування вручну: літак, маршрутка, міжміський автобус чи човен. Стандартними налаштуваннями передбачено, що дані передаються тоді, коли смартфон підключений до мережі Wi-Fi. Якщо людина бажає отримати інформацію швидше, можна увімкнути мобільну передачу даних (GSM) у мобільному додатку.

Кожен учасник дослідження зможе переглядати записи власних пересувань на сайті Мodalyzer та в мобільному додатку. На інтерактивній карті будуть відображені види транспорту, якими користувалась людина, відстань, тривалість руху. Якщо деякі маршрути та пересування показані неправильно, потрібно вносити необхідні зміни. Дані включаються до статистики учасника лише після того, як він підтвердить їхню правильність натиснувши на кнопку «День підтверджено».

Як зазначають організатори, персональні дані учасників будуть захищені. Індивідуальну інформацію можуть побачити під час обробки результатів лише декілька співробітників InnoZ. Персональні дані не оприлюднюються та не передаються іншим компаніям.



Переглядів: 2883
Поширень: 0