Вінниччина стала однією з дев’яти областей України, де в рамках децентралізації реалізовується проект «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування», спрямований на швидкі та ефективні зміни на місцях. Про це координатор проекту, керівник громадської організації «Наше Поділля» Юрій Степанець розповів під час прес-конференції у Вінницькому прес-клубі на тему: «Як зробити територіальні громади спроможними?»

«Упродовж двох років діяльності було зроблено багато роботи у громадах, в тому числі і вінницьких – Береженській та Стрижавській», - сказав він. Юрій Степанець нагадав, що два роки тому в Україні розпочався процес децентралізації, і в різних регіонах він відбувається по-різному. «Два роки тому ми подивилися на те, що ми як громадські організації, громадські активісти з різних регіонів можемо зробити, щоб цей процес був більш ефективним та швидшим. Ми хотіли активізувати людей, аби вони у своїх громадах розуміли, що за процеси відбуваються, відчували силу свої громад, ініціатив, ідей», - зазначив активіст.

«Змінити щось на краще на своїй вулиці, в селі, селищі, місті, дуже важко без співпраці і без того, щоб дослухатися до потреб та думок мешканців. На це ми намагалися звернути увагу в нашому проекті «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування». Нашою метою було заохотити представників різних секторів: громадських активістів, місцеве самоврядування та місцеві державні адміністрації – до співпраці, а також передати конкретні навички та інструменти, для врахування думки громади в процесі планування змін. На наше переконання, саме це є запорукою успішної роботи на користь громади. В рамках проекту ми також обмінювалися досвідом діяльності на локальному рівні між українськими та польськими громадами. Ще одним з важливих результатів цього проекту стала реалізація локальних ініціатив в 18 громадах в різних областях України.» - розповів він.

У Вінниці презентували локальні ініціативи

За словами Юрія Степанця, проект показав, що ініціатива, яка йде від людей і в співпраці з місцевим самоврядуванням, приносить результат: «Як результат – сьогодні ми презентуємо збірку найкращих практик, історій успіху не лише України, але й Польщі. Сподіваюсь, що для багатьох місцевих активістів це стане своєрідною путівною картою і помічником».

В свою чергу перший заступник голови ОДА Андрій Гижко зазначив: «Подібні проекти є свідченням ефективної роботи громадського сектору та влади на місцях. В процесі об’єднання громад – це досить важливо. Бо якщо не буде розуміння, що саме люди є рушиєм реформ і впровадженню громадських ініціатив – позитивних змін доведеться чекати довго».

«Сьогодні ми можемо говорити про позитив на прикладі кількох проектів. У Бережанах та Стрижавці– знайшлися механізми активізації громад. В той же час, на місцях влада налагоджує діалог з громадами. Тому мені приємно, що три вінницькі ініціативи – у Теплицькому районі, у смт. Якушинці Вінницького району та у місті Вінниці – цього року поруч із громадськими проектами відзначені Мінрегіонбудом. Сподіваюсь, що в наступному році завдяки і цьому проекту локальних ініціатив буде в кілька разів більше» - підкреслив Гижко.

Представники активних громад Вінниччини-2016 розповіли журналістам про свій досвід роботи на місцях. Секретар Бережанської сільської ради Калинівського району Лілія Яремчук у розмові із журналістами, зазначила, що у їхній громаді за останні роки реалізовано більше 15 проектів. І хоча спочатку односельці з недовірою ставилися до таких ініціатив, то вже зараз, маючи разючі зміни в громаді, зовсім інше сприйняття власної території. А те, що їхній проект по роздільному збиранню сміття увійшов до найкращих практик посібника «Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі і України» - дає стимул працювати надалі.

У Вінниці презентували локальні ініціативи

Також у заході брали участь представники чотирьох громад Вінниччини, які готові поділитися із своїм досвідом з вінничанами – це село Якущинці, де відкрився перший сільський центр надання послуг. І село Гайове (Барський район) – де те ж мають свій досвід сортування сміття. Директор «Інституту розвитку міст» Вінниці Аліна Дяченко розповіла в свою чергу про практику складання стратегічних планувань територій, що є, на її думку, дороговказом для успішного розвитку територій.

Підбиваючи підсумки заходу, Юрій Степанець зазначив, що активізація громадян від маленьких до великих населених пунктів, є основною запорукою успішних реформ. На шляху до децентралізації важливо не лише надавати об’єднаним громадам нові повноваження та більшу кількість фінансових ресурсів, не менш важливо зміцнювати українські громади методично, поширюючи добрі практики, нові методики та стандарти в діяльності місцевого самоврядування.

Довідка

Посібник «Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі і України» - вже доступний у електронній версії на сайті Громадських Ініціатив України. А також у друкованому варіанті їх можна безкоштовно замовити заповнивши аплікаційну форму на сайті або надіславши запит на електронну скриньку [email protected]

Збірка «Співпраця заради локальних змін: успішні практики з Польщі і України» видана в рамках проекту «Сильні локальні громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування». Збірка містить описи вдалих ініціатив з Польщі та України, які показують як крок за кроком, цеглинка за цеглинкою, стають можливі великі перетворення в громадах.

Вибрані добрі практики показують переваги співпраці поміж представниками різних секторів: громадськими активістами, місцевим самоврядуванням та місцевими державними адміністраціями. Демонструють також застосування конкретних механізмів та інструментів: локальний аналіз, консультації з громадськістю, громадський бюджет, активізація громади. Ці успішні практики є актуальними, зокрема в контексті реформи децентралізації, яка спонукає думати, яким чином брати відповідальність за позитивні зміни в наших громадах.

Проект співфінансується у рамках польсько-канадської програми підтримки демократії, яка є програмою Фонду міжнародної солідарності, фінансованою урядами Канади та Польщі (у рамках Програми польської співпраці для розвитку Міністерства закордонних справ РП).



Переглядів: 3365
Поширень: 0