У Вінниці відбулася зустріч представників територіальних громад з народними депутатами України. Захід покликаний обговорити проблемні питання органів місцевого самоврядування та запропонувати шляхи їхнього вирішення. До участі у круглому столі були запрошені народні депутати України: Григорій Заболотний, Микола Кучер, Петро Юрчишин, Сергій Кудлаєнко, Іван Спориш, Руслан Демчак, Олександр Домбровський а також голови Вінницької облдержадміністрації та облради Валерій Коровій та Анатолій Олійник, представники районних рад, адміністрацій, очільники ОТГ, сільські голови, керівники міст Вінниччини.

В ході розмови, учасники зустрічі обговорили «болючі» питання, що стосуються новостворених територіальних громад області. Багато проблем пов’язані з реформуванням органів місцевого самоврядування, децентралізацією та об’єднанням територіальних громад.

- В нас існує декілька рівнів конфліктів: всередині громад, на рівні структури управління та в законодавстві. Наразі немає чіткого розуміння що буде вкінці, тому ми тут зібрались, щоб поділитися досвідом, - зауважив Анатолій Олійник.

У Вінниці за участі народних депутатів обговорили «болючі» питання новостворених об’єднаних територіальних громад

Думки представників влади щодо доцільності створення об’єднаних територіальних громад розділилися. Валерій Коровій впевнений, що в такій децентралізації є логіка, але існуючі проблеми гальмують їхній розвиток. Народний депутат Олександр Домбровський зауважив, що не є прихильником децентралізації в умовах війни, оскільки це роз’єднує суспільство.

У Вінниці за участі народних депутатів обговорили «болючі» питання новостворених об’єднаних територіальних громад

Якщо переглянути проблеми і пропозиції, які нам залишили представники ОТГ, то можна зробити висновок, що нічого не змінилось. Варто проаналізувати та підвести риску. Якщо наразі ми виділимо 3-5 детальних пропозиції, то їх можна буде озвучити у Верховній Раді.

Ви маєте розуміти, що всі повноваження переходять до структур територіальних громад. Це дає можливість працювати зі стратегіями, планувати своє майбутнє, - зазначив Руслан Демчак.

Перший крок до розвитку та активізації громад – це створення центрів, де навчатимуться нові кадри. Завдяки написанню проектів можна буде залучати додаткові кошти з державних та європейських фондів, - поділилася депутатка обласної ради Лариса Білозір.

У Вінниці за участі народних депутатів обговорили «болючі» питання новостворених об’єднаних територіальних громад

Також прозвучала думка, що докорінні зміни в ОТГ могли б вже відбутися, якби в цьому були зацікавлені райдержадміністрації. Наразі усі питання та пропозиції, які можуть бути вирішені шляхом законодавчої ініціативи, народні депутати пообіцяли озвучити в Верховній Раді. 



Переглядів: 2899
Поширень: 0