31 березня у Вінниці Комітетом Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування проводиться семінар з питань стану реформи децентралізації в Україні. Захід організовано за сприяння та підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. У семінарі беруть участь представники територіальних громад, голови та депутати районних, сільських та міських рад Вінницької області.

За словами заступника Голови Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Сергія Кудлаєнка, на сьогодні багато територіальних громад не обізнані у законодавстві, тому виникають проблеми щодо його виконання. «Ми багато їздимо по Україні і бачимо, що є проблема з певним інформаційним вакуумом щодо добровільного об’єднання громад. Закон був прийнятий, і, як будь-яка інформація, він може сприйматися добре, або погано. Але його потрібно виконувати і не всі знають, як це робити. Коли ми їздимо по Україні, розповідаємо про закон, який вже затверджено, ми бачимо, що люди недостатньо володіють інформацією, виникає багато питань стосовно децентралізаційних законів, по бюджетній децентралізації. За допомогою цього семінару ми хочемо пояснити практичне застосування законодавства», - каже Сергій Кудлаєнко.

У Вінниці обговорюють питання децентралізації та об’єднання територіальних громад

У Вінниці обговорюють питання децентралізації та об’єднання територіальних громад

Міський голова Вінниці Сергій Моргунов зазначає, що сьогоднішній семінар є прикладом того, що є налагоджений діалог між територіальними громадами і різними гілками влади. «Можу сказати однозначно, що такого діалогу між місцевим самоврядуванням і центральною владою як останні три роки ніколи за всю історію України не було, - каже Сергій Моргунов. - Це говорить про те, що сьогодні влада розуміє – саме децентралізація і реформа місцевого самоврядування, є запорукою успішного розвитку України. Тому що люди живуть на своїй території, вони хочуть якісні послуги, гарні дороги, нормальні лікарні, школи, дитячі садочки. І по великому рахунку, без нас, на місцях, ніхто цього не зробить. Ніхто не приїде із сусідньої громади, з центру, і не буде вирішувати нагальні проблеми, які хвилюють людей. А завдання Уряду, відповідно, забезпечити законодавчу базу і фінансовий ресурс, дати певні повноваження. Але разом із тим, ми повинні пам'ятати, що потрібно брати на себе відповідальність. Відповідальність перш за все перед людьми, які довірили нам свої голоси».

У Вінниці обговорюють питання децентралізації та об’єднання територіальних громад

Також мер Вінниці наголосив, що місто вже сьогодні має реальний результат децентралізації. Завдяки змінам у законодавстві стосовно надання адміністративних послуг обласному центру минулого року вдалося поповнити бюджет на 22 мільйони гривень. Фінансова децентралізація дозволила провести реконструкцію відділення реанімації та анестезіології, придбати туди унікальне обладнання, загальна вартість якого 45 мільйонів гривень. «Раніше ми не могли навіть мріяти про такий ресурс. Є над чим працювати, але тут важливо, щоб менше було популізму. Тому що я точно знаю, що є відповідний супротив від деяких районних адміністрацій та районних рад. Думаю, якщо буде політична воля на місцях, то і буде відповідно позитивний результат. Не потрібно боятися об'єднуватися, потрібно просто вивчати законодавство, брати позитивний досвід, і разом у нас все вийде», - каже Сергій Моргунов.

У Вінниці обговорюють питання децентралізації та об’єднання територіальних громад

У Вінниці обговорюють питання децентралізації та об’єднання територіальних громад

Завідувач секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Анжела Малюга зазначає, що у комітету є велике бажання просувати цю реформу, а цей семінар є можливістю надати підтримку громадам. В той же час законодавство потребує змін і за допомогою таких зустрічей є можливість почути думку територіальних громад і напрацювати певні пропозиції.

У Вінниці обговорюють питання децентралізації та об’єднання територіальних громад

На семінарі будуть розглядатися наступні теми: розвиток системи надання адміністративних послуг; механізми співробітництва територіальних громад; питання добровільного об’єднання (приєднання) територіальних громад, законодавчого визначення статусу старост; законодавче врегулювання служби в органах місцевого самоврядування (нова редакція Закону).



Переглядів: 2281
Поширень: 0