18 квітня з 14 години у нашому місті вперше проходитиме фестиваль «Великоднє диво». На майдані Незалежності відбудуться майстер-класи по розмальовуванню писанок у різних техніках, конкурси. А також – фінал мистецького проекту «Пасхальні візерунки»: виставка велетенських писанок та розмальовування однієї з них. Крім того, 18 квітня з 15.00 на майдані Незалежності розпочнеться «Битва крашанками». Про це йшлось сьогодні під час прес-конференції, яка відбулась у міській раді.

У Великодні дні у Вінниці пройде ряд заходів, серед яких – мистецький проект «Пасхальні візерунки», фестивалі «Великоднє диво» та «Битва крашанками». Організатори подій: департамент культури Вінницької міської ради, Вінницька обласна організація національної спілки художників України, ГО «Лабораторія актуальної творчості», ГО «Вінницький КВН». Заходи проходитимуть за підтримки міського голови Сергія Моргунова.

«Вперше у Вінниці ми хочемо провести такі інтерактивні Великодні проекти, у яких зможуть взяти участь всі бажаючі, як це відбувається на загальноміських святах. Щоб кожен міг спробувати себе у творчості, відпочити родиною. Метою цих проектів є популяризація обрядових особливостей української культури та залучення вінничан до цих традицій», – каже заступник міського голови Галина Якубович.

Під час Великодніх свят вінничани розмальовуватимуть велетенські писанки та матимуть можливість взяти участь у першому фестивалі «Великоднє диво»

У рамках мистецького проекту «Пасхальні візерунки» буде розмальовано шість гіпсополімерних яєць, висота кожного – 1,35м. Долучитись до розписувати частини з них можуть всі бажаючі вінничани. Як зазначила Галина Якубович, це була ідея професійних художників, яку підтримав міський голова.

«Для трьох гіпсополімерних яєць вже обрано екскізи, їх професійно розмалюють художники. Ще два яйця усі бажаючі, в тому числі учні шкіл естетичного виховання, спільно з вінницькими митцями будуть розфарбовувати у «чистий четвер» – 13 квітня з 13.00 на майдані Незалежності. Останню писанку вінничани створюватимуть у вівторок, на третій день святкування Великодня, під час фестивалю «Великоднє диво», – зазначив директор департаменту культури міської ради Максим Філанчук. До речі, це буде хороша фотолокація, де зможуть робити світлини всі бажаючі.

«Коли ми працювали над ескізами для писанок, виникла ідея зобразити на них пейзажі з храмами нашого міста, оскільки цей проект відбувається у Вінниці. Також на них будуть зображені сакури, оскільки у нашому місті останнім часом висаджено чимало таких рослин, вони розквітають у квітні», – каже художник, голова громадської організації лабораторія актуальної творчості Олександр Никитюк.

Під час Великодніх свят вінничани розмальовуватимуть велетенські писанки та матимуть можливість взяти участь у першому фестивалі «Великоднє диво»

«Загалом ми не прив’язувались до сакральних символів, намагались зробити так, щоб зображення були свого роду містком між історичним, етнічним та сучасним. Кожна писанка різна, має свій сюжет, певні обереги, це і янголи, і храмові споруди, і українські орнаменти», – зазначила директор Вінницької дитячої художньої школи Наталя Стафійчук.

18 квітня на майдані Незалежності біля фонтану «Мушля» вперше у Вінниці пройде фестиваль «Великоднє диво». Він розпочнеться з 14 години. Всі бажаючі зможуть взяти участь у майстер-класах по розмальовуванню яєць у різних техніках. Також – подивитись виставку писанок, взяти участь у конкурсах. Цього ж дня відбудеться фінальна частина мистецького проекту «Пасхальні візерунки»: виставка арт-об’єктів – гіпсополімерних писанок та розмальовування однієї з них. Під час фестивалю виступатимуть фольклорні та естрадні виконавці різних жанрів.

Також у місті вже вп’яте пройде фестиваль «Битва крашанками». Вона розпочнеться з 15 години на майдані Незалежності. Проект поєднує у собі великодні сімейні розваги центральної та західної України. Вінничани та гості міста зможуть взяти участь у конкурсах на найміцнішу та «найкрутішу» (найдовше вертіння) крашанку тощо.

«Сподіваюсь, що нові проекти «Великоднє диво» та «Пасхальні візерунки» сподобаються вінничанам, стануть традиційними та збиратимуть багато людей, їх відвідуватимуть цілими родинами. Адже це в першу чергу символізує радість Воскресіння Господнього та миру», – зазначив Максим Філанчук.



Переглядів: 3705
Поширень: 0